Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rugby és a szegedi rögbi -Történeti áttekintés

2007.09.17

Rugby és a szegedi rögbi

Történeti áttekintés

1823 - egy William Webb Ellis nevezetu tanuló, foci meccs közben gondolt egyet, felkapta a labdát és elszaladt vele. Ezzel a történettel kezdetét vette a rögbi sport kialakulása, amely akkor még kicsit sem hasonlított a mai formájához.


1839 - a Cambrigde egyetemen rögbi csapatot alapított bizonyos Mr. Arthur Pell, aki ott diplomázott, késobb parlamenti képviselõ lett.

1843 - az elsõ hivatalos rögbi klub alapításának éve Londonban. A klub neve Guy’s Hospital.

1857 - Liverpool F.C. rögbi klub megalakulásának éve. Ez a legrégebbi klub, ami ma is muködik. Richard Sykes alapította, aki focista volt, de áttért a rögbire.


1870 - az elsõ meccs Új-Zélandon a Nelson Fõiskola és a Nelson Fottball Klub csapatai között. Auckland, Canterbury és az Otago csapatai voltak jelentõs központok a késõbbiekben.


1872 - az elsõ csapat alakult Franciaországban. Angol telepesek hozták létre itt a rögbit.

1874 - elsõ próbálkozások Dél-Afrikában. Ekkor alakult az elsõ csapat Ausztráliában, Új-Dél Walesben South Rögby Klub néven.

1875 - 76 Lecsökkentették a csapatlétszámot 15 fõre.

1878 - a Calcutta Kupa megalapításának éve. Anglia és Skócia játszik érte az óta minden évben.

1880 - a kanadai és a walesi rögbi szövetség megalakult.
A rögbi játék szétoszlik „tolongás” játékosokra és „háromnegyed” játékosokra.

1883 - az elsõ 7-es rögbi torna szervezése Melrose skót kisvárosban. A mai 7-es rögbi világkupát ezért hívják Melrose Cup-nak.

1884 - Fiji szigetére is eljutott a rögbi európai katonák által, és onnan tovább terjedt az egész óceániai szigetvilágba. Ezek a csapatok a mai rögbi élvonalába tartoznak.

1886 - a Nemzetközi Rögbi Szövetség megalakulásának éve. Az alapító tagok voltak Skócia, Írország és Wales. Bevezették az egységes pontrendszert, ahol a gól 3 pontot, a „cél” 1 pontot ért.

1888 - elsõ angol csapatok mentek Új-Zélandra és Ausztráliába körútra játszani a legjobb csapatok ellen.

1889 -1892 között alakultak meg a dél-afrikai és az új-zélandi rögbi szövetségek.

1900 - a rögbi olimpiai sportág lett. Franciaország nyerte el a címet.

1907 - új sportág alakult az ekkor már 15 fos rögbibõl, az u.n. Liga rögbi, amelyet 13 játszottak, és fizetett profi sportolók voltak.

1908 - elsõ ausztrál turné Európában Wales és Anglia ellen. Végeredmény 8-0 lett.

1924 - az USA megvédi olimpiai bajnoki címét.

1926 - az elsõ 7-es rögbi torna szervezése Angliában, melyet a Harlequins csapata nyert meg.

1938 - az elsõ élõ rögbi közvetítés Tv-ben. Anglia és Skócia összecsapást adta egyenesben az egyik csatorna.

1987 - az elsõ rögbi világkupa Ausztrália és Új-Zéland közös szervezésében. A világkupát Webb Ellis kupának hívják. Új-Zéland lett a világbajnok, úgy, hogy a döntõben 29-9-re gyõzte le a francia válogatottat.

 

 


1991 - második rögbi világkupa. A szervezõ országok ezúttal Franciaország és a brit szigetek nemzetei. 16 ország vett részt most is. A döntõben 12-6-ra gyõzött Anglia Ausztrália ellen.

1995 - harmadik világkupa Dél-Afrikai Köztársaságban. Ebben az évben vált teljesen profivá a rögbi. A Nemzetközi Rögbi Szövetség hivatalosan engedélyezte, hogy a rögbi játékosok fizetésért játszanak. Eddig is voltak bizonyos juttatások, de ezek nem voltak törvényszerûek, illetve nem minden országban volt ez így.
A világkupát a hazai csapat nyerte 15-12-re Új-Zéland ellen hosszabbításban.

1998 - Az elsõ nõi rögbi világkupa Amszterdamban. A döntõt 46-21-re nyerte Új-Zéland az USA ellen.

1999 - a negyedik világkupa Wales rendezésében. Ausztrália úgy nyerte meg a döntõt Franciaország ellen, hogy az egész világkupa során egyszer tudták csak a labdát átvinni a célvonalukon, és így szerezni pontot ellenük. A végeredmény 35-12 lett.

2002 - második nõi világkupa Barcelonában került megrendezésre. 19-9-re gyõzték le az angol csapatot Új-Zéland válogatottja.

2003 - a negyedik rögbi világkupa Ausztráliában. 20 csapat vett részt, a döntõben a hazai csapat nem tudta megvédeni a címét. Kétszer 10 perchosszabbítás után Anglia lett a világbajnok úgy, hogy az utolsó percben vették át a vezetést. A végeredmény 20-17 lett.


A rögbi rövid hazai története

1935 - rögbi csapat a T. F.- en. Ez volt az elsõ próbálkozás, igazán nem sok sikerrel.

1969 - Carlo Passalaqua az olasz szövetség küldöttje oktat, edzéseket tart és többen próbálják terjeszteni a sportot, fõleg középiskolákban. Egyik legkomolyabb próbálkozás Cziráki József nevéhez fûzõdik, aki a Vörösmarty Gimnázium testnevelõje volt.

1970 - több csapat alakul Magyarországon - MTK, Ipari Se, Pécel, Veresegyház, E. Spartacus.

1971 - Göd, Inter RC, Bp.Építõk, Szakipari Se. rögbi csapatok alakulása. Slavia Praha rögbi csapat Magyarországon, MTK és BP. Építok ellen játszottak.

1972 - 78 nem volt komoly elõre lépés, több csapat megszünt.

1978 - több csapat újra szervezõdött, pl. MTK, Spartacus.

1979 - Botond Rc.

1980 - BEAC - igazi áttörés- Elte rögbi csapatot alapít.

1981 - GAMF-Kecskemét rögbi csapata, ELTE-Vienna Celtic rögbimérkozés.

1985 - Fehérvári Áruház Se. Rögbi csapata szervezodik.

1992 - elsõ Szegedi Rögbi Klub – Mogorva Gorillák alapítása Palásti Jenõáltal, aki a Dunaújvárosi Fõiskolán ismerkedett meg a sportággal. A csapat, mely fõleg volt nehézatlétákból, cselgáncsosokból, és fiatal srácokból állt, benevezett a másodosztály bajnokságába.

1994 - a Mogorva Gorillák megnyerték a másodosztályt.

1995 - utánpótlás csapat szervezése, elsõosztályú rögbi Szegeden. Ekkor a csapatnak 5 válogatott játékosa volt.

2000 - a csapat kiesett az elsõosztályból, ismét az NB II-ben folytatta.

2001 - a csapat lassú megszûnése, több játékos eligazolt más klubokhoz.

2004 - tavaszán ismét újra szervezték a klubbot, és az eddig más városokban játszó játékosok visszatértek, jelentõs számú fiatallal vegyülve ismét elindultak az edzések.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.