Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sorsdöntő teszt előtt a magyar rögbisek

2010.04.23

sport
A romániai rögbit sokkal magasabban rangsorolják, mint a magyarországit, Európában a 9., a világranglistán a 18. helyen állnak, válogatottjuk szerepelt eddig minden világbajnokságon, és most is versenyben van a jövő évi nagy seregszemlére való kijutásért. Szemben a magyar rögbivel, mely a 64. helyet foglalja el, és válogatottunk is alacsonyabb osztályban küzd, mint keleti szomszédunké.

A tavalyi évben először megrendezett Közép- és Kelet-Európai Rögbi Kupa (Energy Cup) első szezonját óriási fölénnyel nyerte a Temesvár alakulata, ám érdemes felidéznünk a sorozat utolsó meccsét, melyen éppen jelenlegi ellenfelükkel, a Bulldogokkal csaptak össze. A mérkőzés előtt már biztos volt a Temesvár végső győzelme, de presztízskérdés volt, hogy folytatják-e veretlen sorozatukat. A Bulldogoknak viszont mindenképpen szükségük volt legalább egy vesztesbonusz-pontra, hogy a második helyre odaérjenek. A mérkőzés első félideje óriási meglepetést hozott, a fiatal Bulldogok sokkolták román ellenfelüket, és tökéletes játékkal 10-0-ra elhúztak. A meccset végül ugyan a Temesvár nyerte, de a 10-14-es eredmény mindent elmond a magyar csapat küzdőszelleméről, és meghozta az ezüstéremhez áhított egy pontot is.

A kupa idei szezonjában a két klub különböző csoportokban kezdte a küzdelmet. A Temesvár folytatta veretlen sorozatát, ám idén már nem olyan elsöprő a fölényük a mezőnnyel szemben, igaz csapatuk meg is gyengült tavalyhoz képest. A negyeddöntőben a tavaly még 30 pontos fölénnyel vert Dragon Brno ellen például csak 17-0-s eredményre futotta. A Bulldogok szintén ott folytatták, ahol 2009 tavaszán abbahagyták, szoros és izgalmas mérkőzéseken verték két cseh ellenfelüket, így bebiztosítva a csoportbeli második helyüket. Egyetlen vereségüket az idei szezon legnagyobb esélyese, a Baia Mare ellen szenvedték el.

Sérülések szempontjából a Batta meglehetősen szomorú hírt kapott utolsó csoportmeccsük után, mivel kiderült, hogy egyik legjobbjuk, Gyurcsik Achilles többszörs térdszalag-szakadása miatt közel egy évig nem áll rendelkezésükre, és másik válogatott centerük Garin Gábor sem épül fel időben vállműtétje után. A Temesváriak jelenlegi sérültlistája is meglehetősen ijesztő a szurkolók számára, ám Girbau, Bizó és Ursache is a várt ütemben fejlődik, így minden esély megvan rá, hogy a vesebetegségével küzdő Paraschiv kivételével minden hiányzójuk felépül az elődöntőre. A Temesvárnak viszont nem csak a sérülésekkel kell megküzdeni, hanem a Brno ellen kiállított irányító, Marian Marin pótlására is ki kell találniuk valamit.

Mindkét csapat elkezdte a felkészülést, és a hazai bajnokságokban játszott fontos meccsek is rendkívül sokat segítettek a megfelelő erőnlét és lélekállapot elérésében. A Temesvárhoz hasonlóan (Iasiban 15-12-re kikaptak) a battiak is rangadót vesztettek az első tétmeccsükön (a Kecskemét ellen hazai pályán 12-16), de aztán a legnagyobb rivális Esztergomot sikerült legyőzni 17-16-ra. Harmat Ákos, a Bulldogok technikai igazgatója kiemelte, hogy az idén újratervezett edzésmódszerben szereplő gyógytornász kezelés és atlétikai edzés pozitív hatásai már most láthatóak játékosain, és bíznak benne, hogy ez az edzésprogram még jobb esélyt ad nekik arra, hogy sikerüljön legyőzni a Temesvárt.

Cosmin Cioriciu, a Temesvár fiatal edzője is nagy erőket mozgósított a felkészülés folyamán, szerinte a taktikai felkészültségnek lehet nagyon fontos szerepe a mérkőzésen. „Már tavaly is éreztük, hogy nagyon erős a Bulldogok tolongása, és futóik pontos és gyors kombinációira is fel kell készülnünk. Biztos most is tartogatnak valamilyen meglepetést számunkra” – nyilatkozta a románok tavaly még játékosként szereplő edzője.

Mindkét oldal kijelentette, hogy még nem szabad a döntővel foglalkozni, és egyetértettek, hogy minden valószínűség szerint a Nagybánya csapata várja majd a győztest (a román bajnok a cseh kupagyőztes Ricanyt fogadja az elődöntőben). Nem meglepetés, hogy mindketten esélyesnek tartják csapatukat az elődöntőből való továbbjutásra, ami főleg a magyaroktól lenne óriási fegyvertény, mivel magyar csapat még ilyen fontos nemzetközi mérkőzésen nem aratott győzelmet román ellenfél fölött. Sőt, ez mindössze a második magyar siker lenne román profiklub ellen, az esztergomiak őszi aradi diadala után.

Az április 24-én sorra kerülő mérkőzés biztosan a 2010-es év egyik legfontosabb találkozója lesz, nemcsak a két csapat, de az egész térség rögbije számára. Jó képet kaphatunk arról, hogy hol áll a magyar rögbi, amely számára egy potenciális győzelem óriási lépés lehetne a fejlődésben, és évekig emlegethetnénk a Bulldogok döntőbe jutását. Magyar résztvevő így is biztosan lesz a június 5-én, a budapesti BVSC-stadionban rendezendő gálán, hiszen a döntő mellett a bronzmérkőzést is itt játsszák majd le.

A magyar szervezésű, és jelenleg négy ország klubjai számára kiírt Energy Cup híre nagyon gyorsan terjed Európában. A második szezon már a kontinensszövetség (FIRA-AER) támogatása mellett zajlik, a harmadik kiírás iránt pedig délszláv csapatok jelentkezése mellett német, ukrán és orosz klubok is élénken érdeklődnek. Az új sorozat lebonyolítási rendjét április végén hozza nyilvánosságra a tornát szervező Club Sportivó Kft.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.