Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angliától Szegedig:   a rögbi bemutatása - múlt, jelen és jövő!


A kezdet...

Tudtad, hogy a "rugby football" és a foci (soccer) egy tőröl fakad?

Igen, olyannyira, hogy a XIX. század elején még nem is különböztették meg őket Angliában. A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első "cél", ő kapta foci közben elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván: senki sem tiltotta meg ezt. Történt ez Rugby városában, 1823-ban. William, akit a helyi kollégiumban lusta, de jó latinos diákként tartottak számon, maga sem tudta, hogy történelmet csinált.

Kép

Később, valamikor az 1800-as évek derekán a tizenegy nagy egyetemi klub gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a "kisasszonyos" soccer-változatot, azaz a footballt, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

Rögbi: A labdajátékok csúcsa

A rögbit az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel, mert kemény, férfias és a bajtársiasság szelleme hatja át. A szabályok szerint ugyanis csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál erősebb, ezért a rögbi a csapatjáték csúcsa!

Kép

 

A játék lényege egyébként, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, illetve ha a labda már odakerült, akkor azt kezével vagy mellével a földhöz érintse a játékos, illetve a labdát elrúgva a kapufák között és a keresztléc felett továbbítsa a célvonal mögé.

A csapatokon belül az erősebb testalkatú tolongásjátékosok (forwards) alkotják az első csapatrészt, a tolongást (scrum), míg a gyorsabb, mozgékonyabb játékosok (backs) a hátsó részt, a háromnegyedet (three quarter). A két csapatrészt az irányító játékos (fly-half) hangolja össze.

Kép

A „unios” rögbit 2 x 15 fő játssza. A játékidő 2 × 40 perc. A labdát csak hátrafelé passzoljuk. A szabályok szerint a labdás játékost kell megfogni, ezzel megakadályozva a pontszerzést. Van les szabály és szigorú büntetés jár ütésért, gáncsolásért.

Pálya mérete: 60 x 120 méter. Érdekessége, hogy a kapu mögötti terület (10 méter) is a játéktér része. Ide kell a labdával befutni, és ott letenni: ezt hívják „cél”-nak (5 pont). Kapu: "H" formájú kapu. Csak a felső részén átrúgott labda ér pontot (2, ill. 3 pont). Mérete: "H" keretléc magassága 3 méter. Függőleges kapuk egymástól 5,6 méterre vannak. Magassága minimum 10 méter.

 

A rögbi elterjedése, ismertsége

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek.

Ők úgy mondják: „ a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek”.

Attól kezdve, hogy 1823-ban William Webb Ellis a Rugby nevezetű angol városban megalkotta a rögbi játékot, a játék népszerűsége egyre nő. Látványos, dinamikus, szórakoztató és izgalmas, ezért nagy üzleti lehetőséget hordoz, de - ellenben a labdarúgók szövetségével, amely a szórakoztatást és a tömegek megnyerését helyezte előtérbe – a rögbisek a familiáris értékeket és a hagyományok tiszteletét tartották fontosnak. 

A rögbi a század elején háromszor is szerepelt a nyári olimpiai játékok programjában és 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt.

A játék mára az egész világot meghódította, a második legelterjedtebb labdajáték. Világbajnoksága, a Rögbi Világkupa 4 évente kerül megrendezésre. A 2007-ben megrendezett Világ Kupa a harmadik legnézettebb sportesemény volt, az egész világon körülbelül egymilliárdan látták.

 

Kép

 

Jelenleg 6 kontinensen 118 országban játsszák. A szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van, a legjobbak fizetése már 1,8 millió fontra (2,8 millió euróra) rúg. Évente megrendezésre kerül: a 6 Nemzet Kupa (Európa legerősebb válogatottjainak kupája), Bajnokok Ligája (európai klubcsapatok számára kiírt liga), 3 Nemzet Kupa (a déli-félteke legjobb válogatottjainak megmérettetése), Super 12 (a déli-félteke 12 legjobb klubcsapatának ligája), A sportág világszövetsége a dublini székhelyű International Rugby Board (IRB) , európai szövetsége a Federation Internationale De Rugby Amateur (FIRA), Párizsban székel.

 

A magyar rögbi sport

A rögbi a futballal együtt érkezett meg hazánkba a XIX. század végén és a második világháborúig működött is néhány csapat az országban. 1969-ben jött hazánkba egy Giorgio Pasquale nevű olasz diplomata, aki lelkes rögbi játékos volt és ő alapította meg az első hat csapatot, Budapesten. Azóta többé-kevésbé folyamatos rögbi élet zajlik nálunk is.

A Magyar Rögbi Szövetség irányításával 1990 óta működik hivatalos bajnokság, de csak amatőr szinten. Annál is inkább, mert a rögbi 1994-ig csak amatőr szinten volt jelen a világon mindenhol és csak ezután kezdtek el megjelenni a profi klubok nyugaton.

Magyar Rögbi Szövetség bemutatása 

Kép A Magyar Rögbi Szövetség 1990-ben alapult, mindkét nemzetközi szövetségnek 1991 óta tagja. A Magyar Rögbi Szövetség tagságát 22 önálló rögbi klub alkotja, mely összességében 2000 főt foglalkoztat.

A 2006.évtől átalakult Magyar Nemzeti Bajnokság keretében első ízben Exraliga működik 6 klub részvételével. Ebben az osztályban minden felnőtt csapat köteles junior és kadet csapatot is szerepeltetni a hétvégi fordulókban. Az NB I.-ben további 6 klub, az NB II.-ben 10 klub versenyez. Az évtől női bajnokság is indult 3 csapat részvételével. A bajnokság színvonalának emelése érdekében 2009-től további átalakítások várhatók.

A Magyar Köztársaság Kupa évente felnőtt, egyetemi, junior, kadet, kölyök, mini és leány kategóriában kerül lebonyolításra. Felnőtt és korosztályos válogatottjaink, (Felnőtt 15-ös, Felnőtt 7-es, Női, U 17, U 18, U 20) közel 10 éve szerepelnek a Nemzetközi Szövetségek által kiírt hivatalos Világ és Európa bajnoki selejtezőkön és az Európa bajnokságban. Eredményességünk folyamatosan javul. A magyar 18 évesek a 12., a 17 évesek a 17. helyen vannak az európai rangsorban.

Kép

  A sportág megszilárdítása és népszerűsítése érdekében széleskörű iskolai oktatási – versenyeztetési rendszert került kialakításra, mintegy 60 csoportban közel 700 tanuló részvételével minitől az egyetemi korosztályig. 2000. évtől a sportág bekerült a Diákolimpiai sportágak körébe.

Kép

Akár már óvodásokkal is játszható a kontakt nélküli "szalagosrögbi"

 

 

Rugby – A szegedi rögbi története

A Gorillák...

1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. Kezdetben az újszegedi városliget nagy tisztásain voltak az edzéseik. Egy szombati edzés után sárosan, csapzottan mentek végig a rögbisek a liget sétányán, a szembe jövő emberek mind csodálkozva bámulták a társaságot. Hajagos Róbert a csapat egyik játékosa ekkor egy filozofikus megjegyzést tett:

„Azért néznek minket annyira, mert irigykednek. Tudják, hogy mi most valami olyat csináltunk, amit nagyon szeretünk, és most nagyon jól érezzük magunkat.”

Legyen ez a mottónk, s e mottó jegyében ismerkedjünk meg napjaink rögbijével szegedi szemmel legalább nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

Mogorva Gorillák (1993)

 

Kép

Csapat számára az 1995-ös esztendő nagyon szép sikereket hozott. Felnőtt csapat megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott az NB-I-be, kadét csapat pedig megnyerte az első ízben kiírt kadét kupát. Négy szegedi játékos rendszeresen szerepelt a felnõtt válogatottban. Az 1996-os esztendõ sajnos szomorú fordulatot hozott. A felnőtt csapat ugyan az ötödik helyen, a kadét csapat pedig a második helyen végzett az elsõosztályú bajnokságban, de ekkor kezdődött meg a hanyatlás is, ami 2002-ben az első szegedi rögbi klub megszűnésével végzõdött.

 

Megújulás ...

 

Szerencsére ekkora már megteremtődtek az újjászületés feltételei is. Az Eötvös József Gimnáziumban 2000 szeptemberében alakult egy diák csapat, Peleskei Tamás vezetésével, illetve több másik iskolában is tartottak edzéseket. A csapat tagjai a Szegedi Tudomány Egyetemen folytatták tovább tanulmányaikat és természetesen megalakították az egyetemi rögbi csapatot. 2003-ban Ausztráliában játszották az ötödik Világ Kupát, melynek néhány mérkozését látta Varga János, korábbi kick-box világbajnok. Nagyon megtetszett neki a játék és kedvet kapott hozzá. Felvette a kapcsolatot a Gorillák volt játékosaival és újra elkezdõdött némi mozgolódás. Természetesen azonnal bekapcsolódtak az egyetemisták is ….

Kép

 

 

Fit World Rugby Club megalakulásaKép

A szegedi rögbi klub 2004-ban újjá alakult Fit World Sportegyesület néven, az azonos nevű fitnesz és edzőterem tulajdonosának támogatásával, ezért annak nevét viselve Fit World Rugby Club néven indult a hazai NB II-es bajnokságban.

A sikerre éhes gárda rögtön dobogóra állt a szezon végén és csak két ponttal maradt le a bajnoki címről. A csapat elnyerte a „legdinamikusabban fejlődő csapat” címet és a 2006-ben átalakult bajnoki rendszerben (az NB I-es bajnokságban) is, 2005 óta őrzi a dobogón a második helyét.

Kép

Csapatunk a 2007-es évben körülbelül 1 millió forintból gazdálkodott, a junior és a felnőtt csapat egész éves költségvetését tekintve. Nagy szükség van tehát mindennemű eszmei és anyagi segítségre, hiszen a folyamatos bővítés mindig a terveink között szerepel, elsősorban a rögbis utánpótlás nevelés fejlesztését, valamint a női rögbi edzések beindítását terveztük.

Kép

 

 

Az FWRC a 2008/2009-es szezont 4 csapat versenyeztetésével kezdte meg. A két korosztályos és a felnőtt gárda mellett a bajnok egyetemisták sikerei is a csapathoz fűződnek.

Fit World SE szervezete, felépítése, irányítása

A klub legfőbb szerve a közgyűlés, amely évente összehívásra kerül,  döntéseket hoz meghatározó ügyekben. Egyéb esetekben a különböző tisztségeket ellátó személyek mellett (pl.: csapatkapitány, edző, titkár) háromtagú elnökség irányítja a Fit World Sportegyesület Rugby Club életét.

 

A támogatóktól, szponzoroktól befolyt összegek sajnos az edzési lehetőségek részleges biztosítására és a felszerelés egy részének beszerzésére elegendőek. Ezért a további felmerülő költségeket, mint például az utazási költségek (amelyek az utánpótlás csapatok versenyeztetésével megduplázódtak) a csapattagok tagdíjaiból, illetve a sportolók eseti hozzájárulásaiból finanszírozza a klub. A pályafelszerelések és edzést segítő eszközök számottevő részét a játékosok saját kezűleg „társadalmi munkában” készítették a szerény költségvetés miatt.

Utánpótlás nevelés

A csapatvezetői (akik játékosai is a klubnak) már a kezdetekkor nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok toborzására és a különböző iskolákkal való kapcsolatok kiépítésére. Az első évben nem volt párhuzamosan futó utánpótlás bajnokság a gyerekek különböző tornákon vettek részt és az ügyesebbek a felnőtt mezőnyben bizonyították rátermettségüket.

Kép „Eligazítás“

A Magyar Rögbi Szövetség a bajnokságok átalakítása után 2006-ben kiírta az NB I-es versenysorozat utánpótlás bajnokságát, amit a szegedi fiatalok nyertek és a 2007/2008-as sorozatot is hibátlan eredménnyel vezetik. Időközben csapat játékosainak szervezésében bekapcsolódott az utánpótlás nevelésbe a szegedi Eötvös József Gimnázium, a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium és a Szegedi Tudományi Egyetem így még több fiatal tudta megismerni a rögbit. Sajnos az iskolák anyagi helyzetük miatt nem tudták felvállalni a különböző költségeket, ezért a tornákon az iskolájuk színeiben versenyzőket, a Fit World Rugby Club támogatta nagyrészt a felnőtt keret által megfizetett tagdíjakból.

A folyamatos toborzás és jó eredményeknek köszönhetően az egész fiatal „kölyök“ korosztály (12-14 éves) is egyre nagyobb létszámmal képviselte magát az edzéseken és a debütálásukkor a Magyar Rögbi Szövetség közreműködésével megrendezett Diákolimpián II. helyezést harcolták ki. Diákolimpián küzdelmeiben azóta minden évben egyre sikeresebb résztveszünk, a 2009-es tavaszi sorozatban már 3 korcsoportban indulva Kölyök és Junior csapat I. helyen, míg a Kadettjeink IV. helyen végeztek, ezzel a legeredményesebb csapat lettek.

Kép

 

Az FWRC sikeres utánpótlás nevelését igazolja, hogy az NB I-ben szereplő csapatok közül példátlanul eddig 6 játékos viselhette a címeres mezt két korosztályban (U20, U18) és a most készülő U16-ös válogatottba 6 ifjú rögbis került meghívásra.

Tapasztalatok szerint a gyerekek, - akik a rögbit választották - a fizikai fejlődésük mellett a rögbi szellemiségének megfelelően az összetartás, bajtársiasság, tisztelet és sportszerűség terén is nagyot fejlődtek, ami a pályán és azon kívül egyaránt észrevehető.

Kép

 

Ezen tények ismeretében érthető, hogy az angol iskolákban szervezetten oktatják ezt a sportot így nagyon sok fiatal kiugrási esélyt, jövőképet lát a rögbiben. Erre mi is nagy hangsúlyt helyezünk a jövőben, bár ez igényli a legnagyobb munkát és körültekintést, mivel jelenleg a versenyzők hozzátartozóin kívül nem sokan kíváncsiak az utánpótlás versenyekre. A szponzorokat sem nagyon érdeklik az ifjú sportolók, ezért az ő versenyeiket, tornákat összekötjük nagy viadalokkal (pl.: rangadók, bajnoki döntők, válogatott mérkőzések), így már érdekessé és eladhatóvá válnak. Ezen a vonalon rövid idő alatt jelentős előrelépést látunk. 

Hazai bajnoki rendszer, mérkőzések rendezése

A Magyar Rögbi Szövetség által kiírt bajnokságok alapján, Magyarországon három (Extra Liga, NB I., NB II.) osztályban folyik a küzdelem. A Fit World Rugby Club a Nemzeti Bajnokság I. osztályában versenyez felnőtt és junior kategóriában. A csapat 2007-re négyéves fennállása alatt háromszor lett ezüstérmes a felnőtt bajnokságban, míg a 2006-tól szervezett utánpótlás „junior“ bajnoki címet pedig megnyerte.

A Nemzeti Bajnokság mellett rendszeresen megrendezésre kerül a Diákolimpia, melynek keretein belül a legkisebbektől (7-8 éves) az egyetemi korosztályig mérik össze felkészültségüket és tudásukat a gyerekek. Ezeket a rendezvényeket általában egy rangos esemény időpontjához szokták igazítani a nagyobb nézettség miatt, mint például a válogatott mérkőzései. Kép

A rögbi sportágban is megrendezik minden évben az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot, amely remek sportolási és versenyzési lehetőség biztosít a hallgatóknak a rögbi sportág népszerűsítése mellett. A Magyar Köztársaság 2008/2009 év Egyetemi Főiskolai bajnoka címet és a vele járó kupát is Szegedre tudtuk hozni.

A Fit World Rugby Club hagyományteremtő szándékkal 2007-ben megrendezte az I. Szegedi Iskolás Rögbi Kupát melyen 18 tanintézmény közel 250 tanulója vett részt nagy sikerrel. Az eseménysor folytatása sajnos szponzor hiányában egyelőre várat magára.

A 2007-es évben Szegeden rendeztük meg az NB I. négycsapatos bajnoki döntőjét, amit a sikeres média beharangozás és a csapat sikeres szereplésének köszönhetően közel 2000 néző szurkolt végig.

Az előbbi rendezvények sikere is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több fiatal csatlakozik csapatunkhoz, így 2007-től egyre több korosztályos tornán tudunk szerepelni. Az ifjú rögbisek száma hatványozottan gyarapszik, így az edzési és versenytetési lehetőségek, leginkább a megfelelő méretű infrastruktura biztosítása mind komolyabb, de kellemes terhet jelent az egyesületnek.

Kép

2009-ben az NBII négycsapatos bajnoki dönőjének megrendezése került Szegedre, melyen a hazai csapat főszerepet játszva magabiztosan tudott nyerni. Kép

 

És még egy fontos esemény is kapcsolódott ehhez a rendezvényhez...

Első bemutatkozó mérkőzését játszotta a 2009 márciusban alakult szegedi női rögbi csapat, amely szeptembertől a bajnoki küzdelmekbe is bekapcsolódik.

 

Kép A nyári időszakban már hagyományai vannak a Szegedi Strand Rögbi Tornának, aminek rendszerint a Sziksósfürdői Strand vagy a szegedi Partfürdő ad otthont.  A tornára az ország minden tájáról érkeznek játékosok és a fürdőzők érdeklődését is felkeltve űzik, hajtják a tojás labdát a strand homokján.

Nemzetközi kapcsolatok

Csapatunk folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait főleg Franciaország és Írország felé, de Szegeden tanuló spanyol játékosa is van a csapatnak. A bajnokság mellett rendszeresen részt veszünk különböző rögbi tornákon, ahol többször játszottunk külföldi csapatok ellen is. Az NBI-ben 2008-2009-ben velünk együtt szereplő RC Slovan Bratislava csapatán keresztül szlovák, a nem túl messzi Arad és Temesvár rögbiseivel mérkőzve pedig román csapatokkal ápolunk sporttárias jószomszédi viszonyt. „Támadásban a szlovákok ellen“ (Slovan Bratisla-Fit World Szeged , 2008.noember Pozsony) Ezeket a kapcsolatokat, tornákat is kihasználva próbáljuk sikeresebbé tenni sportdiplomáciánkat és öregbíteni hazánk hírnevét. Az egyetemi éveit szegeden töltő külföldi hallgatók közül is többen játszottak és jelenleg is játszanak nálunk, aminek köszönhetően a csapat különböző taktikákat és edzés tematikákat sajátíthat el. A külföldi játékosok sokat segítenek a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében.

Média szerepe, sportág népszerűsítése

Az utóbbi időben rendszeresen megjelenik sportágunk az országos médiában is a különböző verseny sorozatok, mint például a Heineken Kupa vagy az angol bajnokság mérkőzéseinek közvetítésével. A viszonylag rövid múltra visszatekintő média jelenlét ellenére egyre többen keresik meg a rögbiseket a sport iránt érdeklődve.

Kép Helyi szinten az FWRC is rendszeresen megjelenik a médiában, ahol törekszünk a játék fontosságának propagálására, a saját szervezésű versenyek bemutatására és a sportág szerelmeseinek megfelelő tájékoztatására. A média szereplések mellett szórólapok és plakátok segítségével próbáljuk felhívni rendezvényeinkre és csapatunkra a figyelmet.

 Jövőbeni fejlesztési tervek

A Fit World Rugby Club legfontosabb célja, hogy Szegeden és környékén Magyarország egyik meghatározó csapata és utánpótlás bázisa tudjon működni, ez által is színesebbé téve a méltán híres szegedi, dél-alföldi sportéletet. Ennek szellemében 2009-től a négy hazai akadémiai központ egyikeként kívánunk szerepet vállalni a rögbi utánpótlás nevelésében, így az elkövetkező évek sikereinek megalapozásában.

Céljaink eléréséhez vezető útnak még csak az elején járunk, de megfelelő támogatottsággal és munkával sok embernek fogunk tudni örömet okozni, legyen az sportoló vagy szurkoló!

Ennek érdekében:

- fejlesztenénk az edzéshez és mérkőzésekhez szükséges technikai eszközeinket, felszerelésünket

- részt vennénk a különböző sportképzéseken, rendezvényeken, illetve ilyeneket rendeznénk

- törekszünk a sportág széleskörű bemutatására, népszerűsítésére

- az iskolás korosztály bevonásával a gyerekek fizikai és szellemi fejlődését kívánjuk elősegíteni a rögbi szellemiségének megfelelően

- külföldi csapatok, játékosok fogadásával a nemzetközi együttműködéseket is szeretnénk elősegíteni.

EREDMÉNYEK

A FIT WORLD Rugby Club eredményei a kezdetektől:

2004. I. Fit World Strand Rugby Bajnokság I. hely

2004/2005. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2005. II. Fit World Strand Rugby Bajnokság II. hely

2005/2006. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2006. III. Fit World Strand Rugby Bajnokság III. hely

2006. „Magyarország legdinamikusabban fejlődő rögbi csapata különdíj”

2006/2007. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2006/2007. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2007. IV. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

2007. Magyar Rögbi Diákolimpia, Kölyök kat. II. hely

2007. Magyar Egyetemi bajnokság I hely

2007. Év Legtöbb Pontot Szerző NB I-es Játékosa: Szilágyi Csaba (FWRC)

2007. Év Junior Rögbi Játékosa: Bárdos András (FWRC)

2007/2008. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2007/2008. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2008. Magyar Egyetemi bajnokság II hely

2008. V. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

Csapatépítés, versenyek, különböző rendezvények:

2007. I. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Verseny II.hely

2007. I Szegedi Sárkányhajó Fesztivál, III.hely

2008 II. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Gyerekek I.hely

2008/2009 idény eredményei:

Összességében eredményes szezon, 6 tornából 4-et első helyen teljesítettünk.

Diákolimpia Fit World RC Kölyök – I.hely

Diákolimpia Fit World RC Kadett – IV.hely

Diákolimpia Fit World RC Junior – I.hely

MEFS(Egyetemi bajnokság) Fit World RC – I.hely

NBII felnőtt Fit World RC Junior – I.hely

NBI felnőtt Fit World RC – II.hely

2009. őszétől a hetedik alakulatnak is szurkolhatunk, immár a szegedi rögbis lányok bemutatkoznak a magyar rögbi bajnokságban.

 

Támogatás és szponzoráció

A művészetek és a sportok támogatása az ókorig visszavezethető, ahol az arisztokraták tehetséges embereket pártoltak, segítettek a fejlődésben és fennmaradásban. A mai felgyorsult világban is szükség van a segítségre; cégek, szervezetek, magánszemélyek által nyújtott anyagi és szellemi támogatások, szolgáltatások adományozásával.

Kép

Adomány

A közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, továbbá közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben befizetett pénzösszeg (adomány) után közcélú adomány kedvezménye címén érvényesíthet adókedvezményt a jogi személy, a magánszemély és az egyéni vállalkozó is.

Adomány: ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli, nem pénzbeli támogatás, térítés nélküli átadása

Mint közhasznú szervezet, sportegyesületünknek nyújtott támogatásról igazolást tudunk adni, amely cégként vagy magánszemélyként is adókedvezményre jogosít.

Mindennemű támogatást, felajánlást kitörő örömmel fogadunk, hiszen a FWRC amatőr csapata a tagdíjakkal, pályázatokkal és az eddigi szponzori pénzekkel együtt is a 2007. évben kevesebb mint egymillió forintból gazdálkodott.

Magánszemélyként támogathat adója 1%-ával is!

Adószám: 18473463-2-06

Amit a Fit World SE - mint csapat - nyújtani tud az Ön cégének a felajánlásaiért - weboldalon való megjelenés -helyi napilapban minden évben megjelenő köszönetnyilvánító cikk szponzoroknak -mezeken és felszereléseken való megjelenés, névvel és lógóval - molinók, zászlók, plakátok kihelyezése a sportpályán, a sportöltözéken való megjelenés; mérkőzésen, TV műsorokban, utazáskor, edzésen... - médiafalon való „háttér” szereplés, nyilatkozat és interjú adásakor - rögbi kapu szivacs lábain kialakított felületeken való szereplés - kiadványainkon, rendezvényeinken való szereplés, árusítási és hirdetési lehetőség a versenyhez kapcsolódó termékeket gyártóknak, forgalmazóknak - saját rendezésű tornák támogatása esetén névadó sponzorként való megjelenés, mint például a Szegedi Iskolás Rögbi Kupa vagy Beah Rugby Tour rendezése.

Céljaink elérésében eddig leginkább támogattak: Fit World Fitness (Fit Fiatalok Kft.) Szegedi Tudomány Egyetem HÖK és a SZOTE Klub/Tisza Med’97 Kft./ Zomko Kft., Boci Tejivó, JATE Klub, Inyencmester 97 Kft., Papp és Tóth Ügyvédi Iroda, Stihl Szeged, Mórahalom és vidéke Tak.szöv., Naturtex Kft., Printker Officeland, Szegedi Vadaspark, Dreher sörgyárak, Otthon Centrum, Aquamont Kft. / TUI /, Assam Teaház, Sierra Tequila

A    T Á M O G A T Á S T    K Ö S Z Ö N J Ü K !

Üdvözlettel: a Fit World Rugby Club vezetősége és a csapat tagjai

Elérhetõségek, kapcsolattartók

  • Debreczeny Dénes szakosztályvezető, vezetőedző telefon: (20) 362-33-02 e-mail: debreczenyd@freemail.hu
  • Ménesi Zoltán csapatvezető helyettes telefon: (20) 371-54-34 e-mail: menesi79@freemail.hu
  • Szilágyi Csaba csapatkapitány telefon: (30) 399-52-40 e-mail: trans.szilagyi@gmail.com
  • Prágai András női csapat vezetője telefon: (30) 272-66-76 e-mail: pragaiandras@gmail.com
  • Palásti Jenõ alapító, senior vezető telefon: (30) 289-23-06 e-mail: jenrugby@freemail.hu
  • Juhász Róbert pénzügyi vezető telefon (30) 504-9614 e-mal: fwrc.szeged@gmail.com

 

Vissza a kezdő oldalra: www.oregfiuk.eoldal.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Aludo85

Lihul25,2019.04.07 20:54

http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/comprar-generico-orlistat-60mg-online-espa-a-comprar-orlistat-por
http://foodtube.net/profiles/blogs/dafilar-buy-online-how-to-buy-tadalafil-quick-delivery
http://wu-world.com/profiles/blogs/falic-comprar-fiable-honduras-comprar-falic-200-es-farmacia
http://bioimagingcore.be/q2a/67346/tetracycline-hydrochloride-tetracycline-hydrochloride
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/dutasterid-wo-online-kaufen-avodart-kaufen-und-mit-bitcoin
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/instarise-pas-cher-sans-ordonnance-sildenafil-citrate-100
http://brooklynne.net/profiles/blogs/sinegra-120-mg-en-ligne-acheter-acheter-du-sildenafil-citrate-25
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-clomiphene-50-mg-sin-receta-urgente
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ropinirol-1mg-mas-barato-espa-a
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-minociclina-en-l-nea-rep-blica-de-chile
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/achat-express-vogira-sildenafil-citrate-25mg-sildenafil-citrate
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-calcitriol-en-ligne-prix-moyen-du-calcitriol
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/florgynal-progesterone-sur-le-net-achat-progesterone-livraison
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/symmetrel-puedo-comprar-con-seguridad-m-xico-comprar-amantadine
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-cefpodoxime-200mg-sin-receta-fiable

Orewi31

Hutay31,2019.04.07 20:47

http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/achat-express-gladium-50mg-o-acheter-sildenafil-citrate-en-suisse
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-generico-esparfloxacino-sin-receta-mas-barato
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=78074&qa_1=farmacia-online-comprar-trandate-labetalol-receta-seguridad
http://ggwadvice.com//index.php?qa=64563&qa_1=generique-ramalteon-achat-ramalteon-sans-ordonnance-acheter
http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-atenolol-100-mg-sin-receta-entrega
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/aliviodol-comprar-al-mejor-precio-chile
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/nateglinida-comprar-en-una-farmacia-en-linea-recomendada-espa-a
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/losartan-comprar-en-una-farmacia-online-confirmaci-n-r-pida
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/galantamina-donde-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-chile
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-commander-levonorgestrel-acheter-plan-b-0-25-france
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/achat-express-aclene-adapalene-15-mg-acheter-aclene-generique
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/arpamyl-en-ligne-baisse-prix-acheter-avec-visa-achat-arpamyl-sur
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/generique-mesalamine-400-mg-acheter-achat-rapide-mesalamine
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/commander-phexin-cephalexin-phexin-sans-ordonnance-belgique
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-comprar-en-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r-pida-panam
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/stemzine-prochlorperazine-donde-comprar-sin-receta-r-pido-puerto
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/beron-order-how-can-i-buy-mirtazapine-safely
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/order-synalis-10mg-safely-synalis-singapore-purchase
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-clindamycine-150-mg-clindamycine-en-luxembourg-achat

Tiloc24

Ijabu79,2019.04.07 20:41

http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/diltiazem-120mg-donde-comprar-al-mejor-precio-estados-unidos http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-forli-indinavir-sulfate-400mg-moins-cher-site-pour http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-fexofenadina-gen-rico-de-forma-segura http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/achat-rapide-pyridostigmine-60-mg-achat-pyridostigmine-mastercard http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-rocaltrol-0-25-mg-de-confianza http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-enalapril-10mg-de-calidad http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/bupron-sr-150mg-comprar-sin-receta-urgente-andorra http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/42806 http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/41495 http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/wo-kaufen-generika-baclofen-lioresal-10mg-ohne-rezept-schnelle http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/comprar-cialis-negro-sin-receta-de-calidad-comprar-cialis-negro http://yourquson.ml/13/wie-kann-ich-generische-cefixim-100-mg-mit-mastercard-kaufen http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-nifedipina-sin-receta-entrega-r http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/donde-a-la-orden-spironolactone-de-calidad-estado-libre-asociado http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/tizanidinum-2mg-buy-where-to-buy-tizanidinum-over-the-counter-usa http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/carace-10mg-o-achat-pas-cher-o-acheter-carace-sans-ordonnance http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/lansoprazole-o-commander-lansoprazole-prix-en-ligne http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/paracetamol-comprar-en-farmacia-en-linea-aprobada-estados-unidos

Obixi72

Oxona77,2019.04.07 20:32

http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-flavoxato-200mg-fiable http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-rino-lastin-10-mg-bon-prix-mastercard-meilleur http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-comprar-en-una-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio http://wu-world.com/profiles/blogs/site-serieux-acheter-sensex-peut-on-acheter-du-sensex-sans http://www.prds66.fr/profiles/blogs/achat-express-turbovas-rosuvastatin-bon-site-pour-achat-turbovas http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/efavirenz-comprar-en-una-farmacia-en-linea-fiable-chile-comprar http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/96015#sthash.Kop2v55h.F7oFEah2.dpbs http://flutes.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-olanzapina-urgente-el-salvador http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/nortriptyline-hcl-sans-ordonnance-commander-achat-nortriptyline http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ondaron-ondansetron-sin-receta-de http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=36251&qa_1=allopurinol-livraison-gratuit%C3%A9-zyloprim-pharmacie-espagne http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/o-acheter-du-pioglitazone-30-mg-bas-prix-avec-mastercard-acheter http://whazzup-u.com/profiles/blogs/tadalafilum-60-mg-acheter-sur-internet-o-acheter-du-tadalafil http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/capecitabine-500mg-livraison-48h-bon-marche-forum-achat http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/levonorgestrel-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-republica http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-40mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-un-descuento http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-phenytoin-dilantin-ohne-rezept-online-kaufen http://korsika.ning.com/profiles/blogs/quel-site-fiable-pour-acheter-du-olanzapinum-20mg-acheter http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-mirtazapina-remeron-gen-rico-com http://foodtube.net/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-clomid-clomiphene-sin-receta-de http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/cheap-mebeverine-135mg-order-online-mebeverine-without-rx-2019 http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/order-generic-fenergan-25mg-online-fenergan-generic-buy-on-line http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=30795&qa_1=amantadine-ordonnance-mastercard http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-20-mg-moins-cher-internet-rapide-acheter-levitra-et http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-fluconazol-sin-receta-entrega-r http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/dipyridamole-sans-ordonnance-sur-le-net-achat-persantine-securise https://askpub.com/645/atarax-hydroxyzine-25mg-pharmacie-fiable-atarax-ordonnance

пленка полиэтиленовая цена

Thomastow,2019.04.07 20:02


<a href=https://ehlista.agrohoztorg.ru/product-category/agrotkan/>агротекстиль купить</a>
<a href=https://ehlista.agrohoztorg.ru/>пленка для теплиц долговечная</a>
https://ehlista.agrohoztorg.ru/catalog/тепличная-пленка/воздушно-пузырчатая-пленка-для-тепли/ - пупырчатая пленка

Ipani30

Cefez13,2019.04.07 19:49

http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-avanafilo-de-confianza-espa-a http://brooklynne.net/profiles/blogs/achat-en-ligne-reglan-10-mg-baisse-prix-achat-reglan-10-en-ligne http://movsam.ning.com/profiles/blogs/esomeprazole-baisse-prix-et-securise-nexium-france-org-pharmacie http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=35458&qa_1=comprar-generico-avanafil-precio-avanafil-farmacia-receta http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-norethindrone-acetate-sin-receta-en-farmacia http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-cefaclor-500mg-sin http://www.facecool.com/profiles/blogs/norethindrone-acetate-generique-sur-internet-achat-securise-achat http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadacip-20-mg-sin-receta-entrega-r http://brooklynne.net/profiles/blogs/o-commander-du-en-ligne-vermox-acheter-du-vermox-ordonnance http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-cloroquina-500mg-gen-rico-com-desconto http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/comprar-tadalafila-tadacip-5-mg-gen-rico-menor-pre-o-brasil http://showmeanswer.com/index.php?qa=49058&qa_1=realizar-tadityl-tadalafil-colombia-tadityl-tratamiento http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-td-pill-tadalafil-dapoxetine-20-60mg-sin http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-como-puedo-comprar-env-o-gratis-puerto-rico http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-starlix-nateglinide-120mg-sin-receta http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/site-pour-commander-du-t-fil-acheter-t-fil-10-en-ligne-au http://www.facecool.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-orlistat-online-costa-rica

Ovute58

Yaqad54,2019.04.07 19:18

http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/generique-isoptine-40mg-commander-bon-marche-prix-isoptine http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-sanaflex-2mg-acheter-tizanidine-en-allemagne http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-daclatasvir-60mg-con-garantia http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-hydrochlorothiazide-hydrochlorothiazide-prix-au http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/clarinex-d-5-mg-pas-cher-commander-2019-achat-desloratadine-5-en http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=226118&qa_1=zyad-tadalafil-40mg-generique-meilleur-site-zyad-canada-achat http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-irbesartan-sin-receta-en-internet-dominicana http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/zydafil-comprar-sin-receta-fiable-usa-zydafil-60-precios-comprar https://www.loosemusicent.com/blogs/1456/15667/adapalene-pas-cher-acheter-adapalene-15-en-suisse-pharmacie http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-spironolactona-25-mg-de-calidad-dominicana http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/simvastatine-bas-prix-sur-internet-zocor-pas-cher-sur-internet http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/donde-para-ordenar-pioglitazona-15-mg-en-farmacia-online-comprar http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/creston-20-mg-en-ligne-moins-cher-livraison-express-rosuvastatin http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/buspirone-10-mg-como-comprar-ahora-us-cuanto-cuesta-una-pastilla http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/norethindrone-acetate-o-achat-norethindrone-acetate-suisse-vente http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/levothyroxine-pas-cher-site-fiable-levothyroxine-en-vente http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-falsigra-sildenafil-1 http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/site-achat-cefuroxime-cefuroxime-500-luxembourg-acheter http://wu-world.com/profiles/blogs/bisoprolol-10mg-o-achat-sans-ordonnance-bisoprolol-5-mg-4 http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/pawar-20-mg-en-ligne-baisse-prix-commander-vente-de-pawar-en

Mehak61

Ojano66,2019.04.07 18:25

https://lesko.com/q2a/index.php?qa=52323&qa_1=farmacia-online-comprar-generico-ondansetron-receta-salvador
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-rizatriptan-sur-internet-bas-prix-securise-acheter
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/terbinafina-comprar-sin-receta-por-internet-donde-comprar
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/kaufen-sie-diflucan-dringend
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-sildenon-50mg-sildenafil-citrate-prix
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-sildaristo-sildenafil-citrate-sildaristo-pharmacie
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/ezetimiba-10-mg-comprar-sin-receta-online-colombia
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-duralis-sin-receta-de-calidad-donde-puedo
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-pamelor-sin-receta-pago
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-cloroquina-aralen-500mg-barato
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-clozapine-generique-sur-internet-pas-cher-commander-du
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-azithromycine-250mg-bon-marche-2019-peut-on
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-norfloxacino-400mg-de-calidad-usa
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-loxapine-25mg-sur-internet-comment-acheter

Amodi73

Awide80,2019.04.07 18:20

http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-omeprazol-40-mg-de-calidad http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/comprar-bifort-de-forma-segura-comprar-sildenafil-citrate-calidad http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/achat-de-zamur-cefuroxime-500mg-cefuroxime-au-rabais-livraison http://movsam.ning.com/profiles/blogs/kdrine-procyclidine-5-mg-en-ligne-pas-cher-acheter-avec-visa http://movsam.ning.com/profiles/blogs/sildenax-buy-no-rx-how-to-buy-sildenax-melbourne http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-topiragamma-topiramate-50mg-topiragamma-25-achat http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sulfasalazina-500-mg-sin-receta-por http://www.facecool.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-gen-rico-de-trimox-500-mg-com-desconto http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/omeprazol-comprar-en-una-farmacia-online-ahora-mismo-argentina http://answers.codelair.com/39146/fabudol-piroxicam-ordonnance-achat-internet-acheter-fabudol http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zestril-lisinopril-barato http://www.prds66.fr/profiles/blogs/domperidona-10mg-donde-puedo-comprar-en-farmacia-online-donde http://bricolocal.com/profiles/blogs/wo-kann-man-ovral-ohne-rezept-g-nstig-kaufen-ovral-generika http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/zyrtec-donde-comprar-env-o-libre-estados-unidos http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/adegra-sildenafil-citrate-en-ligne-achat-securise-peut-on-acheter http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/re-zoom-60-mg-generique-sur-internet-achat-rapide-acheter-re-zoom http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-mebeverina-135mg-de http://brooklynne.net/profiles/blogs/hydrochlorothiazide-generique-achat-acheter-hyzaar-a-lyon https://lesko.com/q2a/index.php?qa=48197&qa_1=farmacia-online-donde-comprar-wellbutrin-urgente http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/permethrine-vrai-moins-cher-achat-acheter-acticin-italie http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/tadlis-10mg-buy-no-rx-how-to-buy-tadalafil-in-verified-medstore http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/cetirizina-5mg-comprar-en-una-farmacia-online-todo-en-medicinas http://vaal-online.co.za/blogs/post/33157 http://brooklynne.net/profiles/blogs/jauan-sildenafil-citrate-livraison-rapide-baisse-prix-acheter

Zicag21

Tizir39,2019.04.07 18:19

http://answers.codelair.com/37789/achat-celeste-tadalafil-baisse-meilleur-commander-celeste http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-eskalith-env-o-urgente-rep-blica-de http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-andros-150mg-online-where-to-purchase-sildenafil http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/fintral-finasteride-5mg-bon-prix-sur-le-net-livraison-rapide http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/mebeverina-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-per http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/innopran-xl-10-mg-baisse-prix-sur-le-net-propranolol-france http://whazzup-u.com/profiles/blogs/achat-rapide-telmisartan-40-mg-baisse-prix-2019-micardis-en-ligne http://foodtube.net/profiles/blogs/site-achat-bicalutagen-achat-bicalutagen-internet-canada http://showmeanswer.com/index.php?qa=51979&qa_1=selegiline-ligne-commander-ordonnance-eldepryl-allemagne http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ah-zul-r-pido-espa-a http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/clomiphene-livraison-express-bon-marche-clomiphene-belgique-sans http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/efavirenz-200mg-como-puedo-comprar-ahora-costa-rica http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/rizatriptan-comprar-en-farmacia-en-linea-con-seguridad-nicaragua http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/cefadroxil-achat-2019-cefadroxil-lingual-prix http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-generische-doxepin-sinequan-express-lieferung-kaufen https://23bestcity.de/blogs/post/123658 http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/revia-comprar-por-internet-comprar-naltrexone-sin-receta-precios http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/altace-comprar-en-l-nea-bolivia http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-metronidazol-flagyl-gen-rico-com

купить москитную сетку

Glennfed,2019.04.07 18:16


<a href=https://majkop.agrohoztorg.ru/product-category/stroitelnye-membrany-izolteks/>гидроизоляция пенетрон цена</a>
<a href=https://majkop.agrohoztorg.ru/product-category/mulchiruyushchaya-plenka/>пленка мульчирующая для клубники с перфорацией</a>
https://majkop.agrohoztorg.ru/catalog/тепличная-пленка/армированная-пленка-для-теплиц-50м/ - армированная пленка для теплиц майкоп

Janam08

Wurik70,2019.04.07 16:23

http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/nefryl-oxybutynin-2-5mg-en-ligne-rapide-achat-oxybutynin-en-ligne http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/dapoxetina-comprar-en-farmacia-online-con-un-descuento-rep-blica http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-clomifencitrat-con-mastercard-us http://whazzup-u.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-apcalis-sx-40mg-acheter-tadalafil-en-ligne http://www.facecool.com/profiles/blogs/achat-rapide-udenafil-zudena-achat-suisse http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-azatrilem-50-mg-sin-receta-al-mejor http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-coreg-sin-receta-buen-precio-chile http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/drospirenone-ethinylestradiol-en-ligne-baisse-prix-commander http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cefixima-sin-receta-en-internet-espa-a-venta-de http://korsika.ning.com/profiles/blogs/order-aripiprazolum-15mg-online-can-i-purchase-aripiprazole-in https://lesko.com/q2a/index.php?qa=50951&qa_1=dali-60mg-sur-net-bas-prix-achat-commander-tadalafil-en-ligne http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-zanaflex-2-mg-en-internet-us-zanaflex-venta-en-farmacias http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/spironolactone-pharmacie-acheter-en-ligne-paiement-mastercard https://whanswerz.com/8652/wie-kaufe-ich-indinavir-online http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-sildenafilo-y-dapoxeti-2 http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-discount-tadafast-40mg-the-price-of-tadafast-in-canada http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/bon-plan-achat-sildenafil-et-fluoxetine-100-40mg-le-sildenafil-et http://whazzup-u.com/profiles/blogs/imipramin-tofranil-wie-man-eine-visa-zahlung-kauft-tofranil http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-generico-doxepin-sin-receta-de-forma-segura-comprar http://korsika.ning.com/profiles/blogs/trepol-sildenafil-citrate-en-ligne-comment-acheter-sildenafil http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/fildlata-vrai-au-rabais-acheter-avec-mastercard-fildlata-sans

Vutoc87

Cumox91,2019.04.07 15:08

http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/biascor-como-comprar-gen-rico-n-o-precisa-receita-m-dica-online
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-alesse-r-pido-estados
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-inderal-la-sin-receta-en-farmacia-online
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-finasterida-barato-comprar
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=50671&qa_1=site-serieux-acheter-salbutamol-2-mg-vente-de-salbutamol
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-zestoretic-bon-prix-acheter-du-zestoretic
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/bupropion-donde-puedo-comprar-con-garantia-chile-comprar
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/buy-clarinex-reditabs-5-mg-on-sale-cheap-clarinex-reditabs-online
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/verapamilo-80-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-effexor-sin-receta-ahora
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-dyna-lamotrigine-lamotrigine-200mg-commander
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-salmeterol-fluticason-ohne-rezept-zu
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/famotidina-puedo-comprar-de-forma-segura-puerto-rico
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-alpink-50-mg-pela-internet-no-brasil-posso
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/dinitrato-de-isossorbida-10-mg-onde-comprar-na-internet-brasil
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-super-p-force-sildenafil-dapoxetine-urgente
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-o-gen-rico-de-citalopram-celexa-10-mg
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/danazol-200-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-de-forma-segura
http://answers.codelair.com/43300/discrete-forcigra-sildenafil-citrate-sildenafil-generique
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/comprar-procyclidine-kemadrin-gen-rico-de-forma-segura
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=81407&qa_1=desloratadina-comprar-seguridad-desloratadina-farmacia
http://socialchangesa.com/blogs/post/93803

Efuho22

Xixox15,2019.04.07 14:56

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/glimepirida-amaryl-1mg-comprar-gen-rico-envio-rapido-no-brasil http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/loxapine-loxitane-onde-comprar-com-desconto-internet-brasil http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ticlid-ticlopidine-sin http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-actos-15-mg-con-seguridad-el-salvador-comprar-actos-30-el http://www.prds66.fr/profiles/blogs/buy-sildenamed-50mg-cheap-getting-sildenamed-online-usa http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/anastrol-anastrozole-donde-comprar-con-visa-comprar-anastrozole http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-generische-bisoprolol-zebeta-10-mg-in-der-online http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-acyclovir-sin-receta-online http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/rivasmine-rivastigimine-6mg-generique-sur-internet-commander-sans http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/sumatriptan-comprar-con-seguridad-rep-blica-de-chile http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/wie-man-generisches-metoclopramid-maxolon-10-mg-ohne-rezept http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-amoxapine-asendin-gen-rico-envio-urgente http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-celexa-citalopram-hydrobromide-en-l-nea-rep-blica-de http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-sollevare-acheter-sildenafil-citrate-moins-cher http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/zient-10mg-o-commander-sans-ordonnance-acheter-du-zient-en-france http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/comprar-erotid-tadalafil-20mg-entrega-r-pida-usa-precio-de-la http://flutes.ning.com/profiles/blogs/ticlopidine-donde-comprar-entrega-r-pida http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/metronidazole-como-posso-comprar-com-desconto-internet-brasil http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/avanafil-100-mg-generique-meilleur-site-site-serieux-pour-acheter http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/cephalexin-puedo-comprar-sin-receta-online-uruguay http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/buy-tada-60mg-without-prescription-order-brand-tada-online-no http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/buy-sildamax-130-mg-low-price-where-to-purchase-sildenafil http://jaktlumaczyc.pl/84054/budesonide-0-1-mg-ou-commander-acheter-budesonide-fiable http://www.prds66.fr/profiles/blogs/o-acheter-vorst-m-sildenafil-citrate-200-mg-sildenafil-citrate-ou http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-felodipina-10-mg-sin-receta-de http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/wo-man-topiramat-bestellt-und-mit-bitcoin-bezahlt http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/382315

Azivi72

Umafu84,2019.04.07 14:42

http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/albendazol-400-mg-online-kaufen-rezeptfrei-in-der-schweiz-albenza http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-tizanidine-2mg-site-fiable-tizanidine-pour-femme http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-isosorbidmononitrat-monoket-ohne-rezept-schnell http://foodtube.net/profiles/blogs/viagra-200-mg-acheter-viagra-prix-au-belgique http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/buy-viagra-200mg-safely-how-much-is-viagra-to-buy http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-metformin-500-mg-bon-marche-glucovance-homme-achat http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/site-acheter-doxycycline-100mg-acheter-du-doxycycline-en-belgique http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-rosuvastatin-20mg-gen-rico-envio-rapido-pela-internet http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-acheter-hipersar-olmesartan-10mg-quel-site-acheter http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cialis-diario-2-5mg-sin-receta-pago http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=79512&qa_1=vilas-order-cheap-can-i-buy-tadalafil-in-trusted-medstore http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/achat-de-clomiphene-citrate-25mg-serophene-feminin-sans http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-driptane-2-5mg-where-to-order-oxybutynin-free http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-desloratadine-5-mg-entrega-r-pida-ecuador http://flutes.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-vrai-donepezil-en-ligne-vente-de-donepezil-en-ligne-en http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/puedo-comprar-pluspen-sin-receta-y-pagar-con-visa-sildenafil http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/tricef-cefixime-como-puedo-comprar-sin-receta-urgente-rep-blica http://bioimagingcore.be/q2a/73425/donde-a-la-orden-raloxifeno-sin-receta-urgente-honduras http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/vitarfil-donde-puedo-comprar-mas-barato http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/synalis-tadalafil-20mg-donde-comprar-fiable-rep-blica-del http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/propranolol-onde-comprar-de-forma-segura http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=37598&qa_1=budesonid-rhinocort-mastercard-budesonid-postlagernd-bestellen http://bricolocal.com/profiles/blogs/achat-securise-aristocort-triamcinolone-site-fiable-pour http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/3235 http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/commander-talefil-tadalafil-40mg-talefil-en-vente-suisse

Iciho31

Vezep98,2019.04.07 14:33

http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/loperamida-2-mg-puedo-comprar-sin-receta-online-chile
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-hidroclorotiazida-de-confianza
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/achat-rapide-phenazopyridine-200mg-moins-cher-site-francais
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/metformine-850mg-en-ligne-pas-cher-acheter-sans-ordonnance
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-duzela-duloxetine-40-mg-con-garantia
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-chloroquine-500-mg-con-seguridad
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/ledipasvir-sofosbuvir-harvoni-90-400-mg-onde-comprar-sem-receita
http://property.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-ledipasvir-sofosbuvir-forum-acheter
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/tolterodine-pas-cher-securise-detrol-moins-cher-net
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/mebeverina-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o-gratis-espa-a
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/cheap-rizact-5-mg-buy-online-can-i-buy-rizatriptan-safely-online
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/andrax-tadalafil-comprar-sin-receta-ahora-estados-unidos
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-terazosina-1mg-con
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/aldalix-100-mg-o-acheter-aldalix-prix-france-pharmacie
http://bricolocal.com/profiles/blogs/wo-kann-ich-indinavir-indinavir-sulfate-400mg-im-internet-kaufen
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-davigor-25-mg-de-forma-segura-argentina
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/thyroxine-25-mg-en-ligne-moins-cher-acheter-securise-acheter-1
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/tadalafil-y-dapoxetine-20-60-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=38444&qa_1=comprar-spironolactone-aldactone-urgente-internet-brasil
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-flavoxato-200-mg-sin-receta-fiable-ecuador
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-generische-ribavirin-100mg-mit-garantie
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/strattera-atomoxetine-40mg-comprar-sin-receta-env-o-r-pido
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/order-valherpes-500mg-online-how-to-purchase-valacyclovir-safely
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-furadantin-nitrofurantoin-gen-rico-sem
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-pour-acheter-aciclovir-aciclovir-lingual-prix-en
http://showmeanswer.com/index.php?qa=53544&qa_1=atomoxetine-10mg-en-ligne-achat-atomoxetine-marseille
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/392049
http://brooklynne.net/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-panadol-paracetamol-500-mg-com-desconto

Obunu11

Exixu09,2019.04.07 14:08

http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-do-cefaclor-500mg-sem-receita-ceclor-generico http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-du-rivastigmine-tartrate-6mg-achat http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/abilify-o-achat-baisse-prix-abilify-15-prix-en-pharmacie-belgique http://showmeanswer.com/index.php?qa=53508&qa_1=indinavir-sulfate-400mg-comprar-barato-rep%C3%BAblica-guatemala http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/order-desyrel-buy-generic-desyrel-mexico http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/tacrolimus-5mg-comprar-mas-barato-colombia http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cialis-soft-tadalafil-sin-receta-al http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-sanaflex-tizanidine-bas-prix-securise-acheter http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cialis-tadalafil-fiable-per http://www.prds66.fr/profiles/blogs/commander-vrai-tacrolimus-1-mg-au-rabais-2019-tacrolimus-canada http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/88028 http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/commander-viagra-120mg-en-ligne-achat-viagra-france-com

Ovufa40

Bejin38,2019.04.07 14:07

http://www.facecool.com/profiles/blogs/theophylline-400-mg-bon-marche-en-ligne-site-fiable-achat http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-clomipramina-sin-receta-de-forma http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-risperidona-1mg-online-estados-unidos http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/keflex-cephalexin-500-mg-como-comprar-sin-receta-con-seguridad http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/furodrix-furosemid-100mg-wo-ich-sicher-ohne-rezept-kaufen-kann http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-methocarbamol-robaxin-de-confianza-online http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/co-betaloc-metoprolol-baisse-prix-co-betaloc-50-medicament-achat http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-udenafil-mas-barato http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-vigore-sildenafil-citrate-bon-prix-sans-ordonnance http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/achat-indosan-indomethacin-indosan-50mg-prix-moyen http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/prazosin-wie-kann-ich-mit-einem-visa-kaufen-und-bezahlen http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dutoprol-metoprolol-50-mg-sin http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/phenazopyridine-200mg-sans-ordonnance-commander-vente http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-trazodona-fiable http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/382430

Babec59

Oyuje92,2019.04.07 13:54

http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/tricor-generika-online-bestellen-ohne-rezept-schweiz-fenofibrat http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=31834&qa_1=tadalafil-meilleur-acheter-tadalafil http://i-m-a-d-e.org/qa/20216/cardizem-o%C3%B9-achat-bon-marche-achat-cardizem-par-cheque http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/site-achat-segurex-sildenafil-citrate-pas-cher-en-canada http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-clovul-sin-receta-fiable http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/ventolin-2mg-order-without-prescription-buying-ventolin-uk-safely http://bricolocal.com/profiles/blogs/clobetasol-en-ligne-comment-acheter-temovate-qu-bec http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/achat-promethazine-25-mg-forum-pour-acheter-promethazine http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-upwardz-sin-receta-pago-mastercard-estado-libre http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-achat-adiuvan-glimepiride-2mg-generique-adiuvan http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/lithium-300-mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o-gratis http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-proscar-sin-receta-mas-barato

Yahax00

Tatav15,2019.04.07 13:25

http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/3793
http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-reminyl-without-rx-where-to-buy-galantamine-free-shipping
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/terbinafina-250mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-certificada
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/arpamyl-en-ligne-commander-sans-ordonnance-arpamyl-lingual-prix
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-fluconazole-200mg-achat-fluconazole-angleterre
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/minocycline-hydrochloride-50-mg-como-puedo-comprar-sin-receta
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/mebeverina-comprar-sin-receta-barato-m-xico
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/acyclovir-400mg-como-puedo-comprar-sin-receta-buen-precio
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-100mg-generique-bas-prix-achat
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-ich-lamivudin-epivir-hbv-100-mg-mit-mastercard-kaufen
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-venlafaxina-de-confianza-chile
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-enalapril-2-5mg-sin-receta
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/clomipheni-citrate-clomiphene-100mg-en-ligne-bon-marche-sans
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/order-ribasphere-100-mg-online-how-can-i-buy-ribavirin-fast
http://foodtube.net/profiles/blogs/dapoxetina-90-mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-entrega-r
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-ledipasvir-sofosbuvir-1
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/tretinoina-donde-comprar-r-pido-puerto-rico
https://23bestcity.de/blogs/post/123404