Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angliától Szegedig:   a rögbi bemutatása - múlt, jelen és jövő!


A kezdet...

Tudtad, hogy a "rugby football" és a foci (soccer) egy tőröl fakad?

Igen, olyannyira, hogy a XIX. század elején még nem is különböztették meg őket Angliában. A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első "cél", ő kapta foci közben elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván: senki sem tiltotta meg ezt. Történt ez Rugby városában, 1823-ban. William, akit a helyi kollégiumban lusta, de jó latinos diákként tartottak számon, maga sem tudta, hogy történelmet csinált.

Kép

Később, valamikor az 1800-as évek derekán a tizenegy nagy egyetemi klub gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a "kisasszonyos" soccer-változatot, azaz a footballt, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

Rögbi: A labdajátékok csúcsa

A rögbit az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel, mert kemény, férfias és a bajtársiasság szelleme hatja át. A szabályok szerint ugyanis csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál erősebb, ezért a rögbi a csapatjáték csúcsa!

Kép

 

A játék lényege egyébként, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, illetve ha a labda már odakerült, akkor azt kezével vagy mellével a földhöz érintse a játékos, illetve a labdát elrúgva a kapufák között és a keresztléc felett továbbítsa a célvonal mögé.

A csapatokon belül az erősebb testalkatú tolongásjátékosok (forwards) alkotják az első csapatrészt, a tolongást (scrum), míg a gyorsabb, mozgékonyabb játékosok (backs) a hátsó részt, a háromnegyedet (three quarter). A két csapatrészt az irányító játékos (fly-half) hangolja össze.

Kép

A „unios” rögbit 2 x 15 fő játssza. A játékidő 2 × 40 perc. A labdát csak hátrafelé passzoljuk. A szabályok szerint a labdás játékost kell megfogni, ezzel megakadályozva a pontszerzést. Van les szabály és szigorú büntetés jár ütésért, gáncsolásért.

Pálya mérete: 60 x 120 méter. Érdekessége, hogy a kapu mögötti terület (10 méter) is a játéktér része. Ide kell a labdával befutni, és ott letenni: ezt hívják „cél”-nak (5 pont). Kapu: "H" formájú kapu. Csak a felső részén átrúgott labda ér pontot (2, ill. 3 pont). Mérete: "H" keretléc magassága 3 méter. Függőleges kapuk egymástól 5,6 méterre vannak. Magassága minimum 10 méter.

 

A rögbi elterjedése, ismertsége

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek.

Ők úgy mondják: „ a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek”.

Attól kezdve, hogy 1823-ban William Webb Ellis a Rugby nevezetű angol városban megalkotta a rögbi játékot, a játék népszerűsége egyre nő. Látványos, dinamikus, szórakoztató és izgalmas, ezért nagy üzleti lehetőséget hordoz, de - ellenben a labdarúgók szövetségével, amely a szórakoztatást és a tömegek megnyerését helyezte előtérbe – a rögbisek a familiáris értékeket és a hagyományok tiszteletét tartották fontosnak. 

A rögbi a század elején háromszor is szerepelt a nyári olimpiai játékok programjában és 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt.

A játék mára az egész világot meghódította, a második legelterjedtebb labdajáték. Világbajnoksága, a Rögbi Világkupa 4 évente kerül megrendezésre. A 2007-ben megrendezett Világ Kupa a harmadik legnézettebb sportesemény volt, az egész világon körülbelül egymilliárdan látták.

 

Kép

 

Jelenleg 6 kontinensen 118 országban játsszák. A szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van, a legjobbak fizetése már 1,8 millió fontra (2,8 millió euróra) rúg. Évente megrendezésre kerül: a 6 Nemzet Kupa (Európa legerősebb válogatottjainak kupája), Bajnokok Ligája (európai klubcsapatok számára kiírt liga), 3 Nemzet Kupa (a déli-félteke legjobb válogatottjainak megmérettetése), Super 12 (a déli-félteke 12 legjobb klubcsapatának ligája), A sportág világszövetsége a dublini székhelyű International Rugby Board (IRB) , európai szövetsége a Federation Internationale De Rugby Amateur (FIRA), Párizsban székel.

 

A magyar rögbi sport

A rögbi a futballal együtt érkezett meg hazánkba a XIX. század végén és a második világháborúig működött is néhány csapat az országban. 1969-ben jött hazánkba egy Giorgio Pasquale nevű olasz diplomata, aki lelkes rögbi játékos volt és ő alapította meg az első hat csapatot, Budapesten. Azóta többé-kevésbé folyamatos rögbi élet zajlik nálunk is.

A Magyar Rögbi Szövetség irányításával 1990 óta működik hivatalos bajnokság, de csak amatőr szinten. Annál is inkább, mert a rögbi 1994-ig csak amatőr szinten volt jelen a világon mindenhol és csak ezután kezdtek el megjelenni a profi klubok nyugaton.

Magyar Rögbi Szövetség bemutatása 

Kép A Magyar Rögbi Szövetség 1990-ben alapult, mindkét nemzetközi szövetségnek 1991 óta tagja. A Magyar Rögbi Szövetség tagságát 22 önálló rögbi klub alkotja, mely összességében 2000 főt foglalkoztat.

A 2006.évtől átalakult Magyar Nemzeti Bajnokság keretében első ízben Exraliga működik 6 klub részvételével. Ebben az osztályban minden felnőtt csapat köteles junior és kadet csapatot is szerepeltetni a hétvégi fordulókban. Az NB I.-ben további 6 klub, az NB II.-ben 10 klub versenyez. Az évtől női bajnokság is indult 3 csapat részvételével. A bajnokság színvonalának emelése érdekében 2009-től további átalakítások várhatók.

A Magyar Köztársaság Kupa évente felnőtt, egyetemi, junior, kadet, kölyök, mini és leány kategóriában kerül lebonyolításra. Felnőtt és korosztályos válogatottjaink, (Felnőtt 15-ös, Felnőtt 7-es, Női, U 17, U 18, U 20) közel 10 éve szerepelnek a Nemzetközi Szövetségek által kiírt hivatalos Világ és Európa bajnoki selejtezőkön és az Európa bajnokságban. Eredményességünk folyamatosan javul. A magyar 18 évesek a 12., a 17 évesek a 17. helyen vannak az európai rangsorban.

Kép

  A sportág megszilárdítása és népszerűsítése érdekében széleskörű iskolai oktatási – versenyeztetési rendszert került kialakításra, mintegy 60 csoportban közel 700 tanuló részvételével minitől az egyetemi korosztályig. 2000. évtől a sportág bekerült a Diákolimpiai sportágak körébe.

Kép

Akár már óvodásokkal is játszható a kontakt nélküli "szalagosrögbi"

 

 

Rugby – A szegedi rögbi története

A Gorillák...

1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. Kezdetben az újszegedi városliget nagy tisztásain voltak az edzéseik. Egy szombati edzés után sárosan, csapzottan mentek végig a rögbisek a liget sétányán, a szembe jövő emberek mind csodálkozva bámulták a társaságot. Hajagos Róbert a csapat egyik játékosa ekkor egy filozofikus megjegyzést tett:

„Azért néznek minket annyira, mert irigykednek. Tudják, hogy mi most valami olyat csináltunk, amit nagyon szeretünk, és most nagyon jól érezzük magunkat.”

Legyen ez a mottónk, s e mottó jegyében ismerkedjünk meg napjaink rögbijével szegedi szemmel legalább nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

Mogorva Gorillák (1993)

 

Kép

Csapat számára az 1995-ös esztendő nagyon szép sikereket hozott. Felnőtt csapat megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott az NB-I-be, kadét csapat pedig megnyerte az első ízben kiírt kadét kupát. Négy szegedi játékos rendszeresen szerepelt a felnõtt válogatottban. Az 1996-os esztendõ sajnos szomorú fordulatot hozott. A felnőtt csapat ugyan az ötödik helyen, a kadét csapat pedig a második helyen végzett az elsõosztályú bajnokságban, de ekkor kezdődött meg a hanyatlás is, ami 2002-ben az első szegedi rögbi klub megszűnésével végzõdött.

 

Megújulás ...

 

Szerencsére ekkora már megteremtődtek az újjászületés feltételei is. Az Eötvös József Gimnáziumban 2000 szeptemberében alakult egy diák csapat, Peleskei Tamás vezetésével, illetve több másik iskolában is tartottak edzéseket. A csapat tagjai a Szegedi Tudomány Egyetemen folytatták tovább tanulmányaikat és természetesen megalakították az egyetemi rögbi csapatot. 2003-ban Ausztráliában játszották az ötödik Világ Kupát, melynek néhány mérkozését látta Varga János, korábbi kick-box világbajnok. Nagyon megtetszett neki a játék és kedvet kapott hozzá. Felvette a kapcsolatot a Gorillák volt játékosaival és újra elkezdõdött némi mozgolódás. Természetesen azonnal bekapcsolódtak az egyetemisták is ….

Kép

 

 

Fit World Rugby Club megalakulásaKép

A szegedi rögbi klub 2004-ban újjá alakult Fit World Sportegyesület néven, az azonos nevű fitnesz és edzőterem tulajdonosának támogatásával, ezért annak nevét viselve Fit World Rugby Club néven indult a hazai NB II-es bajnokságban.

A sikerre éhes gárda rögtön dobogóra állt a szezon végén és csak két ponttal maradt le a bajnoki címről. A csapat elnyerte a „legdinamikusabban fejlődő csapat” címet és a 2006-ben átalakult bajnoki rendszerben (az NB I-es bajnokságban) is, 2005 óta őrzi a dobogón a második helyét.

Kép

Csapatunk a 2007-es évben körülbelül 1 millió forintból gazdálkodott, a junior és a felnőtt csapat egész éves költségvetését tekintve. Nagy szükség van tehát mindennemű eszmei és anyagi segítségre, hiszen a folyamatos bővítés mindig a terveink között szerepel, elsősorban a rögbis utánpótlás nevelés fejlesztését, valamint a női rögbi edzések beindítását terveztük.

Kép

 

 

Az FWRC a 2008/2009-es szezont 4 csapat versenyeztetésével kezdte meg. A két korosztályos és a felnőtt gárda mellett a bajnok egyetemisták sikerei is a csapathoz fűződnek.

Fit World SE szervezete, felépítése, irányítása

A klub legfőbb szerve a közgyűlés, amely évente összehívásra kerül,  döntéseket hoz meghatározó ügyekben. Egyéb esetekben a különböző tisztségeket ellátó személyek mellett (pl.: csapatkapitány, edző, titkár) háromtagú elnökség irányítja a Fit World Sportegyesület Rugby Club életét.

 

A támogatóktól, szponzoroktól befolyt összegek sajnos az edzési lehetőségek részleges biztosítására és a felszerelés egy részének beszerzésére elegendőek. Ezért a további felmerülő költségeket, mint például az utazási költségek (amelyek az utánpótlás csapatok versenyeztetésével megduplázódtak) a csapattagok tagdíjaiból, illetve a sportolók eseti hozzájárulásaiból finanszírozza a klub. A pályafelszerelések és edzést segítő eszközök számottevő részét a játékosok saját kezűleg „társadalmi munkában” készítették a szerény költségvetés miatt.

Utánpótlás nevelés

A csapatvezetői (akik játékosai is a klubnak) már a kezdetekkor nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok toborzására és a különböző iskolákkal való kapcsolatok kiépítésére. Az első évben nem volt párhuzamosan futó utánpótlás bajnokság a gyerekek különböző tornákon vettek részt és az ügyesebbek a felnőtt mezőnyben bizonyították rátermettségüket.

Kép „Eligazítás“

A Magyar Rögbi Szövetség a bajnokságok átalakítása után 2006-ben kiírta az NB I-es versenysorozat utánpótlás bajnokságát, amit a szegedi fiatalok nyertek és a 2007/2008-as sorozatot is hibátlan eredménnyel vezetik. Időközben csapat játékosainak szervezésében bekapcsolódott az utánpótlás nevelésbe a szegedi Eötvös József Gimnázium, a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium és a Szegedi Tudományi Egyetem így még több fiatal tudta megismerni a rögbit. Sajnos az iskolák anyagi helyzetük miatt nem tudták felvállalni a különböző költségeket, ezért a tornákon az iskolájuk színeiben versenyzőket, a Fit World Rugby Club támogatta nagyrészt a felnőtt keret által megfizetett tagdíjakból.

A folyamatos toborzás és jó eredményeknek köszönhetően az egész fiatal „kölyök“ korosztály (12-14 éves) is egyre nagyobb létszámmal képviselte magát az edzéseken és a debütálásukkor a Magyar Rögbi Szövetség közreműködésével megrendezett Diákolimpián II. helyezést harcolták ki. Diákolimpián küzdelmeiben azóta minden évben egyre sikeresebb résztveszünk, a 2009-es tavaszi sorozatban már 3 korcsoportban indulva Kölyök és Junior csapat I. helyen, míg a Kadettjeink IV. helyen végeztek, ezzel a legeredményesebb csapat lettek.

Kép

 

Az FWRC sikeres utánpótlás nevelését igazolja, hogy az NB I-ben szereplő csapatok közül példátlanul eddig 6 játékos viselhette a címeres mezt két korosztályban (U20, U18) és a most készülő U16-ös válogatottba 6 ifjú rögbis került meghívásra.

Tapasztalatok szerint a gyerekek, - akik a rögbit választották - a fizikai fejlődésük mellett a rögbi szellemiségének megfelelően az összetartás, bajtársiasság, tisztelet és sportszerűség terén is nagyot fejlődtek, ami a pályán és azon kívül egyaránt észrevehető.

Kép

 

Ezen tények ismeretében érthető, hogy az angol iskolákban szervezetten oktatják ezt a sportot így nagyon sok fiatal kiugrási esélyt, jövőképet lát a rögbiben. Erre mi is nagy hangsúlyt helyezünk a jövőben, bár ez igényli a legnagyobb munkát és körültekintést, mivel jelenleg a versenyzők hozzátartozóin kívül nem sokan kíváncsiak az utánpótlás versenyekre. A szponzorokat sem nagyon érdeklik az ifjú sportolók, ezért az ő versenyeiket, tornákat összekötjük nagy viadalokkal (pl.: rangadók, bajnoki döntők, válogatott mérkőzések), így már érdekessé és eladhatóvá válnak. Ezen a vonalon rövid idő alatt jelentős előrelépést látunk. 

Hazai bajnoki rendszer, mérkőzések rendezése

A Magyar Rögbi Szövetség által kiírt bajnokságok alapján, Magyarországon három (Extra Liga, NB I., NB II.) osztályban folyik a küzdelem. A Fit World Rugby Club a Nemzeti Bajnokság I. osztályában versenyez felnőtt és junior kategóriában. A csapat 2007-re négyéves fennállása alatt háromszor lett ezüstérmes a felnőtt bajnokságban, míg a 2006-tól szervezett utánpótlás „junior“ bajnoki címet pedig megnyerte.

A Nemzeti Bajnokság mellett rendszeresen megrendezésre kerül a Diákolimpia, melynek keretein belül a legkisebbektől (7-8 éves) az egyetemi korosztályig mérik össze felkészültségüket és tudásukat a gyerekek. Ezeket a rendezvényeket általában egy rangos esemény időpontjához szokták igazítani a nagyobb nézettség miatt, mint például a válogatott mérkőzései. Kép

A rögbi sportágban is megrendezik minden évben az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot, amely remek sportolási és versenyzési lehetőség biztosít a hallgatóknak a rögbi sportág népszerűsítése mellett. A Magyar Köztársaság 2008/2009 év Egyetemi Főiskolai bajnoka címet és a vele járó kupát is Szegedre tudtuk hozni.

A Fit World Rugby Club hagyományteremtő szándékkal 2007-ben megrendezte az I. Szegedi Iskolás Rögbi Kupát melyen 18 tanintézmény közel 250 tanulója vett részt nagy sikerrel. Az eseménysor folytatása sajnos szponzor hiányában egyelőre várat magára.

A 2007-es évben Szegeden rendeztük meg az NB I. négycsapatos bajnoki döntőjét, amit a sikeres média beharangozás és a csapat sikeres szereplésének köszönhetően közel 2000 néző szurkolt végig.

Az előbbi rendezvények sikere is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több fiatal csatlakozik csapatunkhoz, így 2007-től egyre több korosztályos tornán tudunk szerepelni. Az ifjú rögbisek száma hatványozottan gyarapszik, így az edzési és versenytetési lehetőségek, leginkább a megfelelő méretű infrastruktura biztosítása mind komolyabb, de kellemes terhet jelent az egyesületnek.

Kép

2009-ben az NBII négycsapatos bajnoki dönőjének megrendezése került Szegedre, melyen a hazai csapat főszerepet játszva magabiztosan tudott nyerni. Kép

 

És még egy fontos esemény is kapcsolódott ehhez a rendezvényhez...

Első bemutatkozó mérkőzését játszotta a 2009 márciusban alakult szegedi női rögbi csapat, amely szeptembertől a bajnoki küzdelmekbe is bekapcsolódik.

 

Kép A nyári időszakban már hagyományai vannak a Szegedi Strand Rögbi Tornának, aminek rendszerint a Sziksósfürdői Strand vagy a szegedi Partfürdő ad otthont.  A tornára az ország minden tájáról érkeznek játékosok és a fürdőzők érdeklődését is felkeltve űzik, hajtják a tojás labdát a strand homokján.

Nemzetközi kapcsolatok

Csapatunk folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait főleg Franciaország és Írország felé, de Szegeden tanuló spanyol játékosa is van a csapatnak. A bajnokság mellett rendszeresen részt veszünk különböző rögbi tornákon, ahol többször játszottunk külföldi csapatok ellen is. Az NBI-ben 2008-2009-ben velünk együtt szereplő RC Slovan Bratislava csapatán keresztül szlovák, a nem túl messzi Arad és Temesvár rögbiseivel mérkőzve pedig román csapatokkal ápolunk sporttárias jószomszédi viszonyt. „Támadásban a szlovákok ellen“ (Slovan Bratisla-Fit World Szeged , 2008.noember Pozsony) Ezeket a kapcsolatokat, tornákat is kihasználva próbáljuk sikeresebbé tenni sportdiplomáciánkat és öregbíteni hazánk hírnevét. Az egyetemi éveit szegeden töltő külföldi hallgatók közül is többen játszottak és jelenleg is játszanak nálunk, aminek köszönhetően a csapat különböző taktikákat és edzés tematikákat sajátíthat el. A külföldi játékosok sokat segítenek a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében.

Média szerepe, sportág népszerűsítése

Az utóbbi időben rendszeresen megjelenik sportágunk az országos médiában is a különböző verseny sorozatok, mint például a Heineken Kupa vagy az angol bajnokság mérkőzéseinek közvetítésével. A viszonylag rövid múltra visszatekintő média jelenlét ellenére egyre többen keresik meg a rögbiseket a sport iránt érdeklődve.

Kép Helyi szinten az FWRC is rendszeresen megjelenik a médiában, ahol törekszünk a játék fontosságának propagálására, a saját szervezésű versenyek bemutatására és a sportág szerelmeseinek megfelelő tájékoztatására. A média szereplések mellett szórólapok és plakátok segítségével próbáljuk felhívni rendezvényeinkre és csapatunkra a figyelmet.

 Jövőbeni fejlesztési tervek

A Fit World Rugby Club legfontosabb célja, hogy Szegeden és környékén Magyarország egyik meghatározó csapata és utánpótlás bázisa tudjon működni, ez által is színesebbé téve a méltán híres szegedi, dél-alföldi sportéletet. Ennek szellemében 2009-től a négy hazai akadémiai központ egyikeként kívánunk szerepet vállalni a rögbi utánpótlás nevelésében, így az elkövetkező évek sikereinek megalapozásában.

Céljaink eléréséhez vezető útnak még csak az elején járunk, de megfelelő támogatottsággal és munkával sok embernek fogunk tudni örömet okozni, legyen az sportoló vagy szurkoló!

Ennek érdekében:

- fejlesztenénk az edzéshez és mérkőzésekhez szükséges technikai eszközeinket, felszerelésünket

- részt vennénk a különböző sportképzéseken, rendezvényeken, illetve ilyeneket rendeznénk

- törekszünk a sportág széleskörű bemutatására, népszerűsítésére

- az iskolás korosztály bevonásával a gyerekek fizikai és szellemi fejlődését kívánjuk elősegíteni a rögbi szellemiségének megfelelően

- külföldi csapatok, játékosok fogadásával a nemzetközi együttműködéseket is szeretnénk elősegíteni.

EREDMÉNYEK

A FIT WORLD Rugby Club eredményei a kezdetektől:

2004. I. Fit World Strand Rugby Bajnokság I. hely

2004/2005. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2005. II. Fit World Strand Rugby Bajnokság II. hely

2005/2006. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2006. III. Fit World Strand Rugby Bajnokság III. hely

2006. „Magyarország legdinamikusabban fejlődő rögbi csapata különdíj”

2006/2007. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2006/2007. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2007. IV. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

2007. Magyar Rögbi Diákolimpia, Kölyök kat. II. hely

2007. Magyar Egyetemi bajnokság I hely

2007. Év Legtöbb Pontot Szerző NB I-es Játékosa: Szilágyi Csaba (FWRC)

2007. Év Junior Rögbi Játékosa: Bárdos András (FWRC)

2007/2008. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2007/2008. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2008. Magyar Egyetemi bajnokság II hely

2008. V. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

Csapatépítés, versenyek, különböző rendezvények:

2007. I. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Verseny II.hely

2007. I Szegedi Sárkányhajó Fesztivál, III.hely

2008 II. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Gyerekek I.hely

2008/2009 idény eredményei:

Összességében eredményes szezon, 6 tornából 4-et első helyen teljesítettünk.

Diákolimpia Fit World RC Kölyök – I.hely

Diákolimpia Fit World RC Kadett – IV.hely

Diákolimpia Fit World RC Junior – I.hely

MEFS(Egyetemi bajnokság) Fit World RC – I.hely

NBII felnőtt Fit World RC Junior – I.hely

NBI felnőtt Fit World RC – II.hely

2009. őszétől a hetedik alakulatnak is szurkolhatunk, immár a szegedi rögbis lányok bemutatkoznak a magyar rögbi bajnokságban.

 

Támogatás és szponzoráció

A művészetek és a sportok támogatása az ókorig visszavezethető, ahol az arisztokraták tehetséges embereket pártoltak, segítettek a fejlődésben és fennmaradásban. A mai felgyorsult világban is szükség van a segítségre; cégek, szervezetek, magánszemélyek által nyújtott anyagi és szellemi támogatások, szolgáltatások adományozásával.

Kép

Adomány

A közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, továbbá közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben befizetett pénzösszeg (adomány) után közcélú adomány kedvezménye címén érvényesíthet adókedvezményt a jogi személy, a magánszemély és az egyéni vállalkozó is.

Adomány: ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli, nem pénzbeli támogatás, térítés nélküli átadása

Mint közhasznú szervezet, sportegyesületünknek nyújtott támogatásról igazolást tudunk adni, amely cégként vagy magánszemélyként is adókedvezményre jogosít.

Mindennemű támogatást, felajánlást kitörő örömmel fogadunk, hiszen a FWRC amatőr csapata a tagdíjakkal, pályázatokkal és az eddigi szponzori pénzekkel együtt is a 2007. évben kevesebb mint egymillió forintból gazdálkodott.

Magánszemélyként támogathat adója 1%-ával is!

Adószám: 18473463-2-06

Amit a Fit World SE - mint csapat - nyújtani tud az Ön cégének a felajánlásaiért - weboldalon való megjelenés -helyi napilapban minden évben megjelenő köszönetnyilvánító cikk szponzoroknak -mezeken és felszereléseken való megjelenés, névvel és lógóval - molinók, zászlók, plakátok kihelyezése a sportpályán, a sportöltözéken való megjelenés; mérkőzésen, TV műsorokban, utazáskor, edzésen... - médiafalon való „háttér” szereplés, nyilatkozat és interjú adásakor - rögbi kapu szivacs lábain kialakított felületeken való szereplés - kiadványainkon, rendezvényeinken való szereplés, árusítási és hirdetési lehetőség a versenyhez kapcsolódó termékeket gyártóknak, forgalmazóknak - saját rendezésű tornák támogatása esetén névadó sponzorként való megjelenés, mint például a Szegedi Iskolás Rögbi Kupa vagy Beah Rugby Tour rendezése.

Céljaink elérésében eddig leginkább támogattak: Fit World Fitness (Fit Fiatalok Kft.) Szegedi Tudomány Egyetem HÖK és a SZOTE Klub/Tisza Med’97 Kft./ Zomko Kft., Boci Tejivó, JATE Klub, Inyencmester 97 Kft., Papp és Tóth Ügyvédi Iroda, Stihl Szeged, Mórahalom és vidéke Tak.szöv., Naturtex Kft., Printker Officeland, Szegedi Vadaspark, Dreher sörgyárak, Otthon Centrum, Aquamont Kft. / TUI /, Assam Teaház, Sierra Tequila

A    T Á M O G A T Á S T    K Ö S Z Ö N J Ü K !

Üdvözlettel: a Fit World Rugby Club vezetősége és a csapat tagjai

Elérhetõségek, kapcsolattartók

  • Debreczeny Dénes szakosztályvezető, vezetőedző telefon: (20) 362-33-02 e-mail: debreczenyd@freemail.hu
  • Ménesi Zoltán csapatvezető helyettes telefon: (20) 371-54-34 e-mail: menesi79@freemail.hu
  • Szilágyi Csaba csapatkapitány telefon: (30) 399-52-40 e-mail: trans.szilagyi@gmail.com
  • Prágai András női csapat vezetője telefon: (30) 272-66-76 e-mail: pragaiandras@gmail.com
  • Palásti Jenõ alapító, senior vezető telefon: (30) 289-23-06 e-mail: jenrugby@freemail.hu
  • Juhász Róbert pénzügyi vezető telefon (30) 504-9614 e-mal: fwrc.szeged@gmail.com

 

Vissza a kezdő oldalra: www.oregfiuk.eoldal.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Babiy10

Xujif21,2019.04.03 05:14

http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/venlor-venlafaxine-comprar-gen-rico-n-o-precisa-receita-m-dica http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-zoltec-fluconazole-150-mg-sin-receta-fiable-rep http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/order-syrea-syrea-buy-online-mastercard http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/tadlis-tadalafil-60mg-donde-puedo-comprar-de-confianza-honduras http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-quetiapina-50mg-r-pido http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-metoprolol-lopressor-kostenlos-zu http://socialchangesa.com/blogs/post/87197 http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/amoxicillina-como-puedo-comprar-sin-receta-mas-barato-andorra http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/filigra-acheter-sur-le-net-achat-sildenafil-citrate-pro http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/41446 http://www.facecool.com/profiles/blogs/spironolactona-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido-bolivia http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/amoxicilina-clavulanico-comprar-urgente-rep-blica-del-per http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-betametasona-clotrimazol-sin-receta-ahora http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-corbis-10mg-sin-receta-mas-barato-rep-blica-de

wqqkto

ztlete,2019.04.03 04:59

dove comprare cialis originale online
doxycycline can cure gonorrhea
<a href=http://canadian-pharmacyn.com>generic cialis</a>

Ojofe45

Fobut25,2019.04.03 04:27

http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/salazopyrin-500mg-kaufen-online-in-der-schweiz
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/achat-digoxine-generique-en-ligne-baisse-prix-2019-acheter
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-activil-ahora-paraguay
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/achat-de-bupropion-acheter-vrai-wellbutrin-internet
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/olanzapina-donde-comprar-sin-receta-mas-barato-guatemala
http://www.facecool.com/profiles/blogs/ledipasvir-sofosbuvir-90-400-mg-bon-prix-sur-le-net-ledipasvir
http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tadaforce-60mg-sin-receta
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-du-furosemide-bon-prix-achat-furosemide-100
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/generique-hydrochlorothiazide-achat-esidrix-10-prix-pas-cher
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/pms-gemfibrozil-gemfibrozil-o-commander-bon-prix-gemfibrozil-ou
http://bricolocal.com/profiles/blogs/recherch-etham-200mg-etham-france-prix
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/baclofeno-comprar-ahora
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tesical-urgente-estados-unidos
http://answers.codelair.com/42137/desloratadine-comprar-calidad-paraguay-comprar-clarinex
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/glucovance-glyburide-glibenclamide-metformin-5mg-onde-comprar-gen
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-ticlopidine-de-calidad-panam
http://wu-world.com/profiles/blogs/altace-en-ligne-bon-prix-commander-securise-acheter-du-altace-en
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/buy-sedrena-2-mg-low-price-where-to-purchase-trihexyphenidyl-in
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-generico-prandin-repaglinide-sin-receta-de-calidad
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/o-commander-methotrexate-2-5-mg-generique-sur-internet-au-rabais
http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/27555
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-albendazol-sin-receta-en-internet-republica-de
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/valaciclovir-500mg-puedo-comprar-de-forma-segura-chile
http://www.facecool.com/profiles/blogs/minocyclin-minocin-ohne-rezept-kaufen-und-mit-bitcoin-bezahlen-wo
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/indapamide-1-5mg-sans-ordonnance-achat-sur-le-net-2019-acheter
http://showmeanswer.com/index.php?qa=50498&qa_1=donde-para-ordenar-celexa-citalopram-hydrobromide-garantia
http://bricolocal.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-generische-atarax-10-mg-schnell-kaufen

Oxebu76

Olobo44,2019.04.03 03:20

https://whanswerz.com/3276/farmacia-online-donde-comprar-generico-vigoril-env%C3%ADo-espa%C3%B1a
http://foodtube.net/profiles/blogs/tamsulosina-0-2-mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-un
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zyad-sin-receta-y-pagar
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-sildenafil-avec-dapoxetine-bas-prix-super-kamagra
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/proventil-albuterol-en-ligne-commander-albuterol-en-france
http://bricolocal.com/profiles/blogs/clarinex-desloratadin-wie-man-in-der-apotheke-online-kauft
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-sildenafil-fluoxetine-achat-malegra-fxt-100-40
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/latanoprost-2-5mg-bas-prix-et-site-fiable-acheter-xalatan
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/d-nde-comprar-generico-cyproheptadina-urgente-argentina
http://showmeanswer.com/index.php?qa=49834&qa_1=vilas-60mg-en-ligne-bon-prix-achat-livraison-gratuit%C3%A9
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/itraconazol-100-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-todo-en-medicinas
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-topiramato-sin-receta-1
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/losartan-100mg-puedo-comprar-sin-receta-ahora-nicaragua-comprar
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/order-dompel-10mg-cheap-can-i-order-domperidone-safely
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-sex-o-vigor-100-mg-ahora-us
https://www.nettingchat.com/blogs/post/69894
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/caziant-comprar-sin-receta-buen-precio-uruguay-comprar-caziant
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/meilleur-site-achat-nifedipine-securise-bon-plan-achat-nifedipine
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-metoprolol-de-forma-segura

Wovug16

Towij40,2019.04.03 03:13

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-ivera-ivermectin-3mg-sin-receta-en
http://showmeanswer.com/index.php?qa=52781&qa_1=agrofan-comprar-receta-rep%C3%BAblica-comprar-venlafaxine-farmacia
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-acticin-permethrin-online-espa-a
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-apcalis-sx-20mg-apcalis-sx-belgique-sans
http://showmeanswer.com/index.php?qa=49649&qa_1=farmacia-online-donde-comprar-generico-imitrex-mejor-precio
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-metformina-glycomet-e-quanto-custa-on-line-no
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/60/15497/nevirapina-200-mg-comprar-por-in
http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=275291&qa_1=order-covance-25mg-can-i-buy-losartan-in-approved-medstore
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/etodolaco-comprar-en-una-farmacia-en-linea-r-pido-usa
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/cyproheptadine-4mg-o-achat-bon-marche-periactin-vente-libre-en
https://whanswerz.com/2458/discount-indapamide-order-online-lozol-approved-medstore
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-segurex-sildenafil-citrate-25-mg-sin-receta-buen-precio
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/metaxalone-comprar-en-farmacia-online-con-un-descuento-m-xico
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/warfarin-g-nstig-kaufen-rezeptfrei-online-apotheke-in-der-schweiz
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/nifedipina-como-puedo-comprar-r-pido-argentina-nifedipina
http://socialchangesa.com/blogs/post/92530
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/wellbutrin-sr-o-en-commander-bas-prix-wellbutrin-sr-fr-prix
http://redtuvir.net/profiles/blogs/metotrexato-2-5mg-puedo-comprar-sin-receta-fiable
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cialis-negro-tadalafil-de-forma
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-meloxicam-mobic-im-internet
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-alfuzosin-fiable
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/order-serophene-cheap-cheapest-serophene-price-online
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/dynacin-minocycline-pas-cher-livraison-rapide-acheter-dynacin-100
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-permethrine-30mg-generique-en-ligne-moins-cher
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-vizarsin-sildenafil-citrate-150mg-achat-de
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/petibelle-3mg-buy-how-to-purchase-ethinyl-estradiol-and
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/azulsix-sildenafil-citrate-en-ligne-pas-cher-acheter-securise
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-ecriten-100-mg-ordering-ecriten-cod
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/allopurinol-generique-site-fiable-acheter-zyloprim-en-france

Inezu29

Yupoq42,2019.04.03 03:00

http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/triamcinolone-4mg-comprar-en-farmacia-en-linea-fiable-chile http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/repaglinide-achat-sur-le-net-acheter-repaglinide-italie http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-repaglinida-prandin-2-mg-gen-rico-envio http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-en-ligne-erotadil-60-mg-acheter-erotadil-10 http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/risperidone-risnia-1-mg-comprar-pela-net-comprar-risnia-gen-rico http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-floxin-200-mg-com-desconto-na-internet http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/tenormin-atenolol-onde-comprar-via-internet-brasil http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/risperidone-1mg-livraison-48h-bas-prix-commander-risperidone-pas http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-neoral-sin-receta-entrega-r-pida-estados-unidos http://brooklynne.net/profiles/blogs/risperidone-4-mg-generique-sur-internet-commander-rapide-acheter http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/xenical-orlistat-60mg-kann-ich-zum-besten-preis-kaufen http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=80051&qa_1=bon-site-pour-achat-propranolol-inderal-la-femme-prix http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-espironolactona-aldactone-100-mg-gen-rico-n-o-precisa http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/kann-ich-lamotrigin-lamictal-ohne-rezept-mit-garantie-kaufen

Pericles stooping, difficult, psalms population-based unfolds.

ucafisiqje,2019.04.03 00:48

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> blu.eret.oregfiuk.eoldal.hu.dmm.mr http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Причины популярности мясо-яичных кур

NormanShith,2019.04.03 00:44

На сегодняшний день выделяют различный группы птиц, принимая во внимание их продуктовые направления. Существуют мясные, а также яичные породы. В качестве золотой середины можно назвать комбинированные типы.
<a href=http://agro-portal.su/>http://agro-portal.su/</a>

Enere57

Apize80,2019.04.03 00:27

http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-ranitidine-150mg-bon-prix-sans-ordonnance-forum
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/achat-direktan-sildenafil-citrate-en-ligne-direktan-prix-acheter
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/comprar-furazolidona-sin-receta-de-confianza-colombia
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/claritromicina-comprar-en-farmacia-en-linea-con-un-descuento-espa
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/tagil-como-comprar-sin-receta-y-pagar-con-bitcoin-nicaragua
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/zidovudina-comprar-en-una-farmacia-online-sin-gastos-de-envio
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/clomipramine-hcl-25-mg-en-ligne-acheter-livraison-gratuit-acheter
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/prograf-tacrolimus-1-mg-comprar-sin-receta-buen-precio-prograf
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/baclofen-sans-ordonnance-commander-en-ligne-livraison-express
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/glibenclamide-a-bon-prix-internet-micronase-ou-commander
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-tadafast-10-mg-sin-receta-online-puerto
http://socialchangesa.com/blogs/post/87377
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/protopic-o-en-commander-bon-prix-acheter-tacrolimus-france-pas
http://socialchangesa.com/blogs/post/93803
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/antivery-25mg-o-en-acheter-achat-antivery-forum
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/etinilestradiol-norgestrel-0-3-mg-comprar-en-farmacia-en-linea
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/felodipine-sans-ordonnance-sur-le-net-achat-plendil-en-andorre
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/buy-azasan-50-mg-low-price-usa-azasan-online
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-duloxetine-comprar-en-farmacia-online-certificada
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/aciclovir-comprar-en-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r-pida-espa-a
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/permethrinum-permethrin-30mg-como-comprar-r-pido-ecuador
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/ribatab-sur-le-net-bon-marche-commander-avec-mastercard-acheter
http://www.facecool.com/profiles/blogs/kaufen-sie-rabeprazol-ohne-rezept-billig-rabeprazol-generika
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/order-shafil-without-rx-buy-shafil-online-with-no-prescription
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/site-pour-commander-ceclor-500mg-ceclor-en-luxembourg-acheter
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/tadaflo-tadalafil-o-achat-acheter-du-vrai-tadalafil-sur-internet

Ahoti39

Ewexa10,2019.04.03 00:20

http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/discount-cianeo-60-mg-buy-online-how-to-order-tadalafil http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/63/15930/viagra-sildenafil-citrate-100-mg http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/achat-express-acide-valproique-commander-acide-valproique http://ggwadvice.com//index.php?qa=67461&qa_1=farmacia-online-comprar-minocycline-hydrochloride-bolivia http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-flibanserina-sin-receta-con http://whazzup-u.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-sie-generika-promethazin-phenergan-zum-besten http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-prometrium-mas-barato-chile http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/9797 http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/repaglinida-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad-us http://movsam.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-clopress-sin-receta-en-l-nea https://answers.gtusolution.com/index.php/9608/como-puedo-comprar-bimatoprost-online-comprar-bimatoprost-3-mg-online-contrareembolso http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/cloxacilina-250-mg-puedo-comprar-sin-receta-ahora-chile http://clan.hupshup.com/blogs/post/42052 http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-calan-sr-verapamil-240-mg-sin http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-climopax-conjugated http://flutes.ning.com/profiles/blogs/benicar-generika-online-kaufen-in-der-schweiz http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/dejavu-comprar-de-calidad-usa http://recampus.ning.com/profiles/blogs/zyprexa-20-mg-donde-puedo-comprar-de-forma-segura-panam http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-achat-dafilar-tadalafil-60mg-pharmacie-tadalafil-en http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-citrate-150-mg-livraison-rapide-bas-prix-achat-revatio http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-anaprox-500-mg-online-argentina

Wiyun87

Nubos31,2019.04.03 00:18

http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/rivastigmine-1-5mg-comprar-sin-receta-con-garantia http://korsika.ning.com/profiles/blogs/pantoprazole-40mg-achat-securise-protonix-sans-ordonnances-achat http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/zovirax-400mg-donde-comprar-con-garantia-estados-unidos http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-minocycline-hydrochloride-50-mg-sin http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/buy-pepzol-20mg-low-price-where-to-purchase-pepzol-cheap http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-etoricoxib-sin-receta-ahora-espa http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/shafil-generique-en-ligne-acheter-mastercard-achat-tadalafil http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-desloratadina-5-mg-de-calidad http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/omesar-bon-prix-sur-internet-olmesartan-original-achat http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/selegilina-comprar-sin-receta-fiable-panam-comprar-selegilina http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/thyroxine-bon-marche-sur-internet-acheter-synthroid-en-inde https://madbuddy.club/blogs/post/37920 http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/pantoprazol-comprar-en-una-farmacia-online-segura-paraguay http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-en-ligne-amiodarone-avec-visa-ou-commander

Dijuk47

Gihay81,2019.04.02 22:40

http://showmeanswer.com/index.php?qa=51918&qa_1=azaprine-25-mg-onde-comprar-gen%C3%A9rico-envio-48-horas-internet http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-neogra-sildenafil-citrate-150-mg http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/buy-cheap-xpandyl-60-mg-generic-xpandyl-indian http://redtuvir.net/profiles/blogs/filfire-200mg-buy-no-rx-how-to-buy-real-filfire-online http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/clozapina-onde-comprar-gen-rico-com-garantia-pela-net http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/nitrofurazone-20-mg-o-achat-acheter-nitrofurazone-france-en-ligne http://whazzup-u.com/profiles/blogs/dynamico-sildenafil-citrate-200mg-como-puedo-comprar-sin-receta http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-generico-arava-leflunomide-10-mg-al-mejor-precio http://bioimagingcore.be/q2a/71497/achat-rapide-oliza-achat-oliza-sans-ordonnance http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/zyprexa-olanzapine-como-comprar-en-l-nea-estados-unidos-zyprexa http://bioimagingcore.be/q2a/67264/lincomycine-500-mg-o%C3%B9-achat-lincocin-pas-cher-andorre http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-tinidazole-sin-receta-de-forma-segura-espa-a-puedo http://i-m-a-d-e.org/qa/18666/comprar-voltarol-diclofenac-sin-receta-de-calidad-usa http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-atorvastatin-sin-receta-con http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-oxetol-oxcarbazepine-moins-cher-acheter-oxetol-a http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-en-ligne-ismo-rapide-ismo-generique-en-ligne-forum http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-aygestin-sin-receta-ahora-honduras http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/lamotrigin-25-mg-wie-kann-ich-schnell-kaufen-lamictal-generika http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/alfin-sildenafil-citrate-120-mg-generique-en-ligne-achat

Emota31

Ejipi14,2019.04.02 22:23

http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-raniplex-ranitidine-150mg-entrega-r-pida
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/losartana-12-5mg-comprar-gen-rico-sem-receita-medica-hyzaar-eu
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/doxazosina-2mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-segura-andorra
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-tetracycline-500mg-entrega-r-pida
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-erotadil-sin-receta-mas
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/site-achat-oriprim-cotrimoxazole-800mg-o-acheter-oriprim-suisse
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/diaminodiphenylsulfone-o-achat-sans-ordonnance
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/powergra-130-mg-o-achat-peut-on-acheter-powergra-en-ligne
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-lisinopril-2-5-mg-ohne-rezept-mit-garantie-kaufen
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-zyad-40mg-env-o-r-pido-paraguay
http://dmoney.ru/57412/sofosbuvir-puedo-comprar-receta-internet-rep%C3%BAblica-chile
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/endep-10-mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-online-argentina
http://www.facecool.com/profiles/blogs/chloromycetin-500-mg-bestellen-online-schweiz
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/pentasa-mesalamine-400-mg-como-comprar-de-forma-segura-ecuador
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/vigor-100mg-buy-without-rx-can-i-purchase-sildenafil-citrate-in
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/comprar-re-zoom-tadalafil-40mg-mas-barato-m-xico-re-zoom-20
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/dimenhydrinate-commander-acheter-dimenhydrinate-sur-internet-avis
http://clan.hupshup.com/blogs/post/31510
http://bricolocal.com/profiles/blogs/bisacodilo-comprar-en-una-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio

Royav60

Itope05,2019.04.02 22:17

http://bricolocal.com/profiles/blogs/mometasona-5mg-comprar-en-farmacia-en-linea-certificada-paraguay
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/buy-vardenafil-with-dapoxetine-20-60mg-online-where-to-buy
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/alfuzosina-comprar-en-una-farmacia-online-todo-en-medicamentos
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-placidum-130mg-sin-receta-con-garantia-espa-a
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-metaxalone-400mg-sin
http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-clarinex-5mg-sin-receta-env-o-urgente
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/salobel-300-mg-en-ligne-baisse-prix-commander-rapide-achat
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-escitan-50mg-sin-receta-entrega-r
http://social.leembe.com/blogs/post/47039
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/generique-trileptal-oxcarbazepine-300mg-commander-o-acheter
http://showmeanswer.com/index.php?qa=51081&qa_1=recherch%C3%A9-achat-syalpha-tadalafil-rapide-tadalafil-ventes
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/fexofenadine-bon-marche-et-securise-acheter-allegra-180-en-ligne
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/felodipine-10mg-bon-prix-livraison-rapide-acheter-plendil-sans
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/prometax-1-5mg-bas-prix-sans-ordonnance-achat-de-rivastigimine-en
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/metronidazole-400mg-comprar-sin-receta-de-calidad-estados-unidos
http://bioimagingcore.be/q2a/70460/minocycline-hydrochloride-comprar-receta-estados-unidos
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/repaglinida-2mg-puedo-comprar-de-calidad-costa-rica

Uxuvu65

Qaqaw63,2019.04.02 21:46

http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/comprar-sumatriptan-en-l-nea-nicaragua-precio-de-sumatriptan-en http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/oxybutynin-5mg-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-argentina http://bricolocal.com/profiles/blogs/cabergolina-comprar-en-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida http://social.leembe.com/blogs/post/45160 http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/ursodiol-ursodesoxychols-ure-300mg-ohne-rezept-mit-mastercard http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-man-generisches-omix-ocas-g-nstig-kaufen-omix-ocas http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-amore-36-20mg-sin-receta-en-l-nea http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/hiremon-buspirone-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-chile http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-hydrochlorothiazide-en-ligne-bas-prix-sans http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-rabeprazol-con-garantia http://bomtechet.com/?qa=332&qa_1=edgon-donde-comprar-sin-receta-buen-precio-dominicana http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cytoxan-50-mg-con-garantia http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/ribavirine-200-mg-sans-ordonnance-sur-le-net-generique-du-copegus http://foodtube.net/profiles/blogs/arpamyl-como-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-chile-comprar http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/comprar-venlor-venlafaxine-75mg-gen-rico-de-forma-segura-internet http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/ofloxacino-300mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-aprobada http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-virnagza-fort-20mg-online-can-i-purchase http://www.prds66.fr/profiles/blogs/cialis-en-ligne-pas-cher-acheter-avec-mastercard-achat-tadalafil http://whazzup-u.com/profiles/blogs/order-ribapak-100mg-online-where-can-i-purchase-ribavirin-in

заказать продающий сайт

Artemekbdog,2019.04.02 18:55

Если невыносимо хочется небольшой живописный домен с ключевым словом, только он некогда, для разум приходит добавить к названию который ни будь, получается не страшно красивое, однако часто рабочее название:Коль берете формат одного изображения, то учтите, который бесподобный размер картинки – 1200?628 пикселей.Мудрые цитаты. Вышли, коли ваша продукция тесно связана с философией Ницше, то тогда вопросов не возникает. В остальных случаях, коли вы, скажем, занимаетесь пошивом галстуков-бабочек, то глубокомысленные, а тем более – избитые, затертые цитаты сомнительно ли помогут повысить вовлеченность подписчиков.
<a href=https://ekb.skgroups.ru/resheniay.html>готовые сайты под ключ</a>
<a href=https://ekb.skgroups.ru/context.html>контекстная реклама сайта</a>
https://ekb.skgroups.ru/landing.html - заказать лендинг пейдж

Учитывая, который детки в столь нежном возрасте уже регистрируются в соцсетях и являются активными юзерами, аргумент в этом утверждении есть. Однако SMM не сводится только к наполнению страницы контентом. Согласен и для создания интересных публикаций одной интуиции, стоковых фотокарточек и хайповых песен Монеточки довольно недостаточно.Ныне — малость о «вечном» — о цвете, какой очень важен ради веб-дизайна. Вы, скорее только, уже не некогда читали различные материалы на эту тему и не некогда видели статьи о психологическом восприятии цветов, которые используются при создании сайта. Советую навсегда скептически подобный к этому вопросу. Оставим в качестве непреложной истины физические аспекты сочетания и свойств цветов, остановимся на психологии. Многие выводы сделаны на основе довольно спорных утверждений. В вопросе восприятия конкретного цвета психологи подходят индивидуально к каждому человеку. Битва в часть, сколько настоящий колорит у каждого ассоциируется с конкретным образом, вещью иначе событием в его жизни и находится в подсознании человека. Эти ассоциации могут быть различными — только положительными, так и отрицательными. Это относится не ко всем цветам подряд, а всего к некоторым основным (однако, у всех сей эффект проявляется по-разному). Также восприятие цвета может перемещать тематическую направленность. Положим, красивый — в технической области он символизирует кризис, а в области моды — чувственность и смелость. Если испытывать красный цвет в «природном» контексте, то, скорее всего, он породит ассоциации со сладостью спелых ягод. А в социальном контексте он заставит вспомнить о коммунизме, однако у жителей стран дальнего зарубежья таких ассоциаций может и не возникнуть. Пред нами достаточно разнообразная эскиз ассоциаций, связанных с красным цветом. Позволительно пренебрегать многие утверждения, констатирующие однозначность восприятия. Следовательно необыкновенно осторожно выбирайте цвета для оформления каждого конкретного веб-сайта и избегайте давления одного тона, не продумав тематику цвета. Может водиться, у самого важного клиента, он вызовет много негативных ассоциаций. Не стесняйтесь спрашивать своих знакомых в процессе построения композиции, интересуясь их мнением и ассоциациями, возникающими у них — это много полезная практика.Техническая. Менеджеры не совершают обзвон с длинных мобильных номеров

разработка продающих сайтов

Roberttic,2019.04.02 15:45

Это калибр площадки, на которой размещается знамение (каракуля). Величина кегля определяется в пунктах. В основу измерений шрифтов положена учение Дидо, распространенная в Европе и принятая в России, и так называемая способ Пика (англо-американская). В любом случае, главный единицей измерения является пункт, равный в системе Дидо 0,376 мм, а в системе Пика — 0,352 мм.Обратите забота, что можно выбрать stories и ленту вместе, а позволительно разделить площадки. Мы рекомендуем следующий разночтение, беспричинно как в этом случае вы получите более детальную статистику и сможете понять, какая реклама (в ленте сиречь в сторис) принесла лучший результат.Сбор сообразно поведенческим характеристикам. К ним относятся: какие гаджеты мы используем чтобы выхода в козни, путешествуем ли, делаем онлайн-покупки и т.д.
<a href=https://voronezh.skgroups.ru/razrabotka-saitov.html>разработка web сайтов</a>
<a href=https://voronezh.skgroups.ru/kontakty.html>заказать веб сайт телефон</a>
https://voronezh.skgroups.ru/vizitka.html - создание сайта визитки в Воронеже

как создать бизнес-страницу в ФейсбукеЕсли каркас будущего сайта уже сделан, самое период определиться с цветовым решением сайта.Коли предварительно этого сервисов в поддержка, помимо сервиса (тарифы и отдельные услуги по продвижению вашего инстаграм-аккаунта смотрите здесь), посоветовать было мочь, то в случае с контентом есть сервис, который поможет вам проанализировать конкурентов оживленно и эффективно. Даже бесплатно. Это хорошо знакомый Вообще-то он, конечно, платный. Но грызть тестовая версия: недельный пробный период на 10 загрузок будто некогда подойдет чтобы нашего случая.

Uqati37

Zinel90,2019.04.02 14:53

http://www.prds66.fr/profiles/blogs/cheap-tinidazole-500mg-buy-online-how-can-i-purchase-fasigyn-in
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/achat-montelukast-baisse-prix-site-fiable-vente-de-montelukast-en
http://foodtube.net/profiles/blogs/donde-para-ordenar-rosuvastatina-sin-receta-entrega-r-pida
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/topiramate-en-ligne-bas-prix-commander-rapide-tarif-topiramate
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/grisactin-griseofulvin-como-comprar-sin-receta-por-internet
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/amlodipina-10-mg-comprar-en-una-farmacia-online-todo-en-1
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/erecto-sildenafil-citrate-100-mg-livraison-discrete-bas-prix
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/order-low-price-fenolax-5mg-online-can-i-buy-bisacodyl-free
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/cefixim-100mg-online-bestellen-rezeptfrei-schweiz-cefixim-kaufen
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/metformina-500-mg-comprar-en-farmacia-online-ahora-mismo-honduras
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/buy-ventilar-4mg-how-to-purchase-montelukast-without-script
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/plan-b-1-5mg-como-puedo-comprar-sin-receta-ahora
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-gen-rico-cloroquina-aralen-250-mg-urgente
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/spironolactone-100mg-sans-ordonnance-en-ligne-achat-rapide
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/metaxalone-400mg-como-comprar-r-pido-m-xico-comprar-skelaxin
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/ciprofloxacin-cipro-250mg-sicher-kaufen
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-indomethacina-pago-mastercard

Dajis99

Oluxe43,2019.04.02 14:53

http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/sex-o-vigor-donde-comprar-sin-receta-env-o-r-pido-us
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/donde-para-ordenar-tamoxifen-10-mg-sin-receta-al-mejor-precio
http://www.tinfocity.com/Q&A/10585/rivastigmine-tartrate-rivastigmine-tartrate-luxembourg
http://ggwadvice.com//index.php?qa=70019&qa_1=acheter-ligne-tadafil-tadalafil-moins-tadalafil-ligne-achat
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/indapamide-vrai-bon-prix-commander-paiement-visa-vente-indapamide
http://wu-world.com/profiles/blogs/acheter-du-vrai-en-ligne-progesterone-100mg-acheter-prometrium-en
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cialis-tadalafil-60mg-pago
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=54839&qa_1=isoptin-240mg-onde-comprar-gen%C3%A9rico-na-internet-brasil
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/labetalol-achat-forum-vente-trandate-en-ligne
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/vasogard-50-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-con-garantia-uruguay
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/desyrel-generika-online-kaufen-ohne-rezept-schweizerische
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/order-aggra-safely-how-to-order-sildenafil-citrate-no
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/metoprolol-baisse-prix-site-fiable-metoprolol-25-medicament-achat
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/sildaristo-sildenafil-citrate-como-comprar-sin-receta-con
http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/10112
http://bioimagingcore.be/q2a/72475/vertrauensw%C3%BCrdige-aspegic-schnell-kaufen-ibuprofen-generika
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-medroxiprogesterona-sin-receta
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/carvedilol-coreg-6-25-mg-onde-comprar-gen-rico-de-forma-segura
http://divinguniverse.com/blogs/post/118327
http://social.leembe.com/blogs/post/47305
https://whanswerz.com/5154/farmacia-comprar-generico-cefalexina-precio-estados-unidos
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/purchase-mefenamic-acid-250-mg-online-where-to-order-ponstel
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-propranolol-20-mg-inderal-france-prix
http://www.facecool.com/profiles/blogs/trouver-du-doxycycline-100-mg-securise-vente-doxycycline-belgique
http://wu-world.com/profiles/blogs/site-fiable-commander-kamagra-soft-sildenafil-citrate-en-france
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/tadarich-10mg-buy-tadarich-usa-where-to-buy
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/tadalafilum-o-en-acheter-moins-cher-o-acheter-du-tadalafilum-sans
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/duloxetina-40mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r

Gukiq97

Ajeqi13,2019.04.02 14:32

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-pulmopres-tadalafil-20mg-pulmopres-60-achat-en
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/allopurinol-generique-en-ligne-commander-2019-achat-zyloprim
http://www.facecool.com/profiles/blogs/vidalista-40mg-buy-no-prescription-legal-vidalista-online-without
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/order-glucotrol-xl-5mg-low-price-where-can-i-order-glipizide-in
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=53964&qa_1=metformina-1000-mg-como-comprar-sin-receta-de-confianza
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/achat-de-copegus-en-ligne-moins-cher-livraison-gratuit-copegus
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-trimethoprim-800mg-sin-receta-en-l-nea-rep
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-temovate-clobetasol-15mg-con
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/rulide-roxithromycin-150mg-en-ligne-pas-cher-acheter-mastercard
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/etoricoxib-90-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-de-confianza
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-eutimil-paroxetine-sin-receta-de-calidad
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/commander-du-ridal-gmp-achat-de-risperidone-2
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-dimenhidrinato-entrega-r
http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=304369&qa_1=farmacia-online-comprar-tomoxetine-atomoxetine-colombia
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/eunice-sildenafil-citrate-100mg-pas-cher-achat-en-ligne-livraison
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-alfuzosin-urgente-espa-a-comprar
http://redtuvir.net/profiles/blogs/donde-para-ordenar-esparfloxacino-200mg-sin-receta-buen-precio
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-arimidex-1-mg-billiger-anastrozol-online-kaufen
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/flogene-10mg-order-what-is-the-best-flogene-generic
http://bricolocal.com/profiles/blogs/silagress-200-mg-en-ligne-bas-prix-sans-ordonnance-sildenafil
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/acheter-cialysin-en-ligne-baisse-prix-site-fiable-cialysin-prix
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/puis-je-acheter-glucophage-sr-500-mg-livraison-24h-site-serieux
https://www.loosemusicent.com/blogs/1449/15763/benemid-500-mg-comprar-generico-com-garantia-pela-net
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/61/15422/forcewel-sildenafil-citrate-au-rabais-achat-sildenafil-citrat
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/391065
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/sulfasalazine-baisse-prix-livraison-gratuit-sulfasalazine-500
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/buy-eulexin-no-rx-how-to-order-flutamide-guaranteed-delivery
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/stromectol-bas-prix-sans-ordonnance-stromectol-ou-commander-forum
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-careprost-bimatoprost-sin-receta-al-mejor-precio