Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angliától Szegedig:   a rögbi bemutatása - múlt, jelen és jövő!


A kezdet...

Tudtad, hogy a "rugby football" és a foci (soccer) egy tőröl fakad?

Igen, olyannyira, hogy a XIX. század elején még nem is különböztették meg őket Angliában. A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első "cél", ő kapta foci közben elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván: senki sem tiltotta meg ezt. Történt ez Rugby városában, 1823-ban. William, akit a helyi kollégiumban lusta, de jó latinos diákként tartottak számon, maga sem tudta, hogy történelmet csinált.

Kép

Később, valamikor az 1800-as évek derekán a tizenegy nagy egyetemi klub gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a "kisasszonyos" soccer-változatot, azaz a footballt, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

Rögbi: A labdajátékok csúcsa

A rögbit az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel, mert kemény, férfias és a bajtársiasság szelleme hatja át. A szabályok szerint ugyanis csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál erősebb, ezért a rögbi a csapatjáték csúcsa!

Kép

 

A játék lényege egyébként, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, illetve ha a labda már odakerült, akkor azt kezével vagy mellével a földhöz érintse a játékos, illetve a labdát elrúgva a kapufák között és a keresztléc felett továbbítsa a célvonal mögé.

A csapatokon belül az erősebb testalkatú tolongásjátékosok (forwards) alkotják az első csapatrészt, a tolongást (scrum), míg a gyorsabb, mozgékonyabb játékosok (backs) a hátsó részt, a háromnegyedet (three quarter). A két csapatrészt az irányító játékos (fly-half) hangolja össze.

Kép

A „unios” rögbit 2 x 15 fő játssza. A játékidő 2 × 40 perc. A labdát csak hátrafelé passzoljuk. A szabályok szerint a labdás játékost kell megfogni, ezzel megakadályozva a pontszerzést. Van les szabály és szigorú büntetés jár ütésért, gáncsolásért.

Pálya mérete: 60 x 120 méter. Érdekessége, hogy a kapu mögötti terület (10 méter) is a játéktér része. Ide kell a labdával befutni, és ott letenni: ezt hívják „cél”-nak (5 pont). Kapu: "H" formájú kapu. Csak a felső részén átrúgott labda ér pontot (2, ill. 3 pont). Mérete: "H" keretléc magassága 3 méter. Függőleges kapuk egymástól 5,6 méterre vannak. Magassága minimum 10 méter.

 

A rögbi elterjedése, ismertsége

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek.

Ők úgy mondják: „ a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek”.

Attól kezdve, hogy 1823-ban William Webb Ellis a Rugby nevezetű angol városban megalkotta a rögbi játékot, a játék népszerűsége egyre nő. Látványos, dinamikus, szórakoztató és izgalmas, ezért nagy üzleti lehetőséget hordoz, de - ellenben a labdarúgók szövetségével, amely a szórakoztatást és a tömegek megnyerését helyezte előtérbe – a rögbisek a familiáris értékeket és a hagyományok tiszteletét tartották fontosnak. 

A rögbi a század elején háromszor is szerepelt a nyári olimpiai játékok programjában és 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt.

A játék mára az egész világot meghódította, a második legelterjedtebb labdajáték. Világbajnoksága, a Rögbi Világkupa 4 évente kerül megrendezésre. A 2007-ben megrendezett Világ Kupa a harmadik legnézettebb sportesemény volt, az egész világon körülbelül egymilliárdan látták.

 

Kép

 

Jelenleg 6 kontinensen 118 országban játsszák. A szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van, a legjobbak fizetése már 1,8 millió fontra (2,8 millió euróra) rúg. Évente megrendezésre kerül: a 6 Nemzet Kupa (Európa legerősebb válogatottjainak kupája), Bajnokok Ligája (európai klubcsapatok számára kiírt liga), 3 Nemzet Kupa (a déli-félteke legjobb válogatottjainak megmérettetése), Super 12 (a déli-félteke 12 legjobb klubcsapatának ligája), A sportág világszövetsége a dublini székhelyű International Rugby Board (IRB) , európai szövetsége a Federation Internationale De Rugby Amateur (FIRA), Párizsban székel.

 

A magyar rögbi sport

A rögbi a futballal együtt érkezett meg hazánkba a XIX. század végén és a második világháborúig működött is néhány csapat az országban. 1969-ben jött hazánkba egy Giorgio Pasquale nevű olasz diplomata, aki lelkes rögbi játékos volt és ő alapította meg az első hat csapatot, Budapesten. Azóta többé-kevésbé folyamatos rögbi élet zajlik nálunk is.

A Magyar Rögbi Szövetség irányításával 1990 óta működik hivatalos bajnokság, de csak amatőr szinten. Annál is inkább, mert a rögbi 1994-ig csak amatőr szinten volt jelen a világon mindenhol és csak ezután kezdtek el megjelenni a profi klubok nyugaton.

Magyar Rögbi Szövetség bemutatása 

Kép A Magyar Rögbi Szövetség 1990-ben alapult, mindkét nemzetközi szövetségnek 1991 óta tagja. A Magyar Rögbi Szövetség tagságát 22 önálló rögbi klub alkotja, mely összességében 2000 főt foglalkoztat.

A 2006.évtől átalakult Magyar Nemzeti Bajnokság keretében első ízben Exraliga működik 6 klub részvételével. Ebben az osztályban minden felnőtt csapat köteles junior és kadet csapatot is szerepeltetni a hétvégi fordulókban. Az NB I.-ben további 6 klub, az NB II.-ben 10 klub versenyez. Az évtől női bajnokság is indult 3 csapat részvételével. A bajnokság színvonalának emelése érdekében 2009-től további átalakítások várhatók.

A Magyar Köztársaság Kupa évente felnőtt, egyetemi, junior, kadet, kölyök, mini és leány kategóriában kerül lebonyolításra. Felnőtt és korosztályos válogatottjaink, (Felnőtt 15-ös, Felnőtt 7-es, Női, U 17, U 18, U 20) közel 10 éve szerepelnek a Nemzetközi Szövetségek által kiírt hivatalos Világ és Európa bajnoki selejtezőkön és az Európa bajnokságban. Eredményességünk folyamatosan javul. A magyar 18 évesek a 12., a 17 évesek a 17. helyen vannak az európai rangsorban.

Kép

  A sportág megszilárdítása és népszerűsítése érdekében széleskörű iskolai oktatási – versenyeztetési rendszert került kialakításra, mintegy 60 csoportban közel 700 tanuló részvételével minitől az egyetemi korosztályig. 2000. évtől a sportág bekerült a Diákolimpiai sportágak körébe.

Kép

Akár már óvodásokkal is játszható a kontakt nélküli "szalagosrögbi"

 

 

Rugby – A szegedi rögbi története

A Gorillák...

1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. Kezdetben az újszegedi városliget nagy tisztásain voltak az edzéseik. Egy szombati edzés után sárosan, csapzottan mentek végig a rögbisek a liget sétányán, a szembe jövő emberek mind csodálkozva bámulták a társaságot. Hajagos Róbert a csapat egyik játékosa ekkor egy filozofikus megjegyzést tett:

„Azért néznek minket annyira, mert irigykednek. Tudják, hogy mi most valami olyat csináltunk, amit nagyon szeretünk, és most nagyon jól érezzük magunkat.”

Legyen ez a mottónk, s e mottó jegyében ismerkedjünk meg napjaink rögbijével szegedi szemmel legalább nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

Mogorva Gorillák (1993)

 

Kép

Csapat számára az 1995-ös esztendő nagyon szép sikereket hozott. Felnőtt csapat megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott az NB-I-be, kadét csapat pedig megnyerte az első ízben kiírt kadét kupát. Négy szegedi játékos rendszeresen szerepelt a felnõtt válogatottban. Az 1996-os esztendõ sajnos szomorú fordulatot hozott. A felnőtt csapat ugyan az ötödik helyen, a kadét csapat pedig a második helyen végzett az elsõosztályú bajnokságban, de ekkor kezdődött meg a hanyatlás is, ami 2002-ben az első szegedi rögbi klub megszűnésével végzõdött.

 

Megújulás ...

 

Szerencsére ekkora már megteremtődtek az újjászületés feltételei is. Az Eötvös József Gimnáziumban 2000 szeptemberében alakult egy diák csapat, Peleskei Tamás vezetésével, illetve több másik iskolában is tartottak edzéseket. A csapat tagjai a Szegedi Tudomány Egyetemen folytatták tovább tanulmányaikat és természetesen megalakították az egyetemi rögbi csapatot. 2003-ban Ausztráliában játszották az ötödik Világ Kupát, melynek néhány mérkozését látta Varga János, korábbi kick-box világbajnok. Nagyon megtetszett neki a játék és kedvet kapott hozzá. Felvette a kapcsolatot a Gorillák volt játékosaival és újra elkezdõdött némi mozgolódás. Természetesen azonnal bekapcsolódtak az egyetemisták is ….

Kép

 

 

Fit World Rugby Club megalakulásaKép

A szegedi rögbi klub 2004-ban újjá alakult Fit World Sportegyesület néven, az azonos nevű fitnesz és edzőterem tulajdonosának támogatásával, ezért annak nevét viselve Fit World Rugby Club néven indult a hazai NB II-es bajnokságban.

A sikerre éhes gárda rögtön dobogóra állt a szezon végén és csak két ponttal maradt le a bajnoki címről. A csapat elnyerte a „legdinamikusabban fejlődő csapat” címet és a 2006-ben átalakult bajnoki rendszerben (az NB I-es bajnokságban) is, 2005 óta őrzi a dobogón a második helyét.

Kép

Csapatunk a 2007-es évben körülbelül 1 millió forintból gazdálkodott, a junior és a felnőtt csapat egész éves költségvetését tekintve. Nagy szükség van tehát mindennemű eszmei és anyagi segítségre, hiszen a folyamatos bővítés mindig a terveink között szerepel, elsősorban a rögbis utánpótlás nevelés fejlesztését, valamint a női rögbi edzések beindítását terveztük.

Kép

 

 

Az FWRC a 2008/2009-es szezont 4 csapat versenyeztetésével kezdte meg. A két korosztályos és a felnőtt gárda mellett a bajnok egyetemisták sikerei is a csapathoz fűződnek.

Fit World SE szervezete, felépítése, irányítása

A klub legfőbb szerve a közgyűlés, amely évente összehívásra kerül,  döntéseket hoz meghatározó ügyekben. Egyéb esetekben a különböző tisztségeket ellátó személyek mellett (pl.: csapatkapitány, edző, titkár) háromtagú elnökség irányítja a Fit World Sportegyesület Rugby Club életét.

 

A támogatóktól, szponzoroktól befolyt összegek sajnos az edzési lehetőségek részleges biztosítására és a felszerelés egy részének beszerzésére elegendőek. Ezért a további felmerülő költségeket, mint például az utazási költségek (amelyek az utánpótlás csapatok versenyeztetésével megduplázódtak) a csapattagok tagdíjaiból, illetve a sportolók eseti hozzájárulásaiból finanszírozza a klub. A pályafelszerelések és edzést segítő eszközök számottevő részét a játékosok saját kezűleg „társadalmi munkában” készítették a szerény költségvetés miatt.

Utánpótlás nevelés

A csapatvezetői (akik játékosai is a klubnak) már a kezdetekkor nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok toborzására és a különböző iskolákkal való kapcsolatok kiépítésére. Az első évben nem volt párhuzamosan futó utánpótlás bajnokság a gyerekek különböző tornákon vettek részt és az ügyesebbek a felnőtt mezőnyben bizonyították rátermettségüket.

Kép „Eligazítás“

A Magyar Rögbi Szövetség a bajnokságok átalakítása után 2006-ben kiírta az NB I-es versenysorozat utánpótlás bajnokságát, amit a szegedi fiatalok nyertek és a 2007/2008-as sorozatot is hibátlan eredménnyel vezetik. Időközben csapat játékosainak szervezésében bekapcsolódott az utánpótlás nevelésbe a szegedi Eötvös József Gimnázium, a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium és a Szegedi Tudományi Egyetem így még több fiatal tudta megismerni a rögbit. Sajnos az iskolák anyagi helyzetük miatt nem tudták felvállalni a különböző költségeket, ezért a tornákon az iskolájuk színeiben versenyzőket, a Fit World Rugby Club támogatta nagyrészt a felnőtt keret által megfizetett tagdíjakból.

A folyamatos toborzás és jó eredményeknek köszönhetően az egész fiatal „kölyök“ korosztály (12-14 éves) is egyre nagyobb létszámmal képviselte magát az edzéseken és a debütálásukkor a Magyar Rögbi Szövetség közreműködésével megrendezett Diákolimpián II. helyezést harcolták ki. Diákolimpián küzdelmeiben azóta minden évben egyre sikeresebb résztveszünk, a 2009-es tavaszi sorozatban már 3 korcsoportban indulva Kölyök és Junior csapat I. helyen, míg a Kadettjeink IV. helyen végeztek, ezzel a legeredményesebb csapat lettek.

Kép

 

Az FWRC sikeres utánpótlás nevelését igazolja, hogy az NB I-ben szereplő csapatok közül példátlanul eddig 6 játékos viselhette a címeres mezt két korosztályban (U20, U18) és a most készülő U16-ös válogatottba 6 ifjú rögbis került meghívásra.

Tapasztalatok szerint a gyerekek, - akik a rögbit választották - a fizikai fejlődésük mellett a rögbi szellemiségének megfelelően az összetartás, bajtársiasság, tisztelet és sportszerűség terén is nagyot fejlődtek, ami a pályán és azon kívül egyaránt észrevehető.

Kép

 

Ezen tények ismeretében érthető, hogy az angol iskolákban szervezetten oktatják ezt a sportot így nagyon sok fiatal kiugrási esélyt, jövőképet lát a rögbiben. Erre mi is nagy hangsúlyt helyezünk a jövőben, bár ez igényli a legnagyobb munkát és körültekintést, mivel jelenleg a versenyzők hozzátartozóin kívül nem sokan kíváncsiak az utánpótlás versenyekre. A szponzorokat sem nagyon érdeklik az ifjú sportolók, ezért az ő versenyeiket, tornákat összekötjük nagy viadalokkal (pl.: rangadók, bajnoki döntők, válogatott mérkőzések), így már érdekessé és eladhatóvá válnak. Ezen a vonalon rövid idő alatt jelentős előrelépést látunk. 

Hazai bajnoki rendszer, mérkőzések rendezése

A Magyar Rögbi Szövetség által kiírt bajnokságok alapján, Magyarországon három (Extra Liga, NB I., NB II.) osztályban folyik a küzdelem. A Fit World Rugby Club a Nemzeti Bajnokság I. osztályában versenyez felnőtt és junior kategóriában. A csapat 2007-re négyéves fennállása alatt háromszor lett ezüstérmes a felnőtt bajnokságban, míg a 2006-tól szervezett utánpótlás „junior“ bajnoki címet pedig megnyerte.

A Nemzeti Bajnokság mellett rendszeresen megrendezésre kerül a Diákolimpia, melynek keretein belül a legkisebbektől (7-8 éves) az egyetemi korosztályig mérik össze felkészültségüket és tudásukat a gyerekek. Ezeket a rendezvényeket általában egy rangos esemény időpontjához szokták igazítani a nagyobb nézettség miatt, mint például a válogatott mérkőzései. Kép

A rögbi sportágban is megrendezik minden évben az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot, amely remek sportolási és versenyzési lehetőség biztosít a hallgatóknak a rögbi sportág népszerűsítése mellett. A Magyar Köztársaság 2008/2009 év Egyetemi Főiskolai bajnoka címet és a vele járó kupát is Szegedre tudtuk hozni.

A Fit World Rugby Club hagyományteremtő szándékkal 2007-ben megrendezte az I. Szegedi Iskolás Rögbi Kupát melyen 18 tanintézmény közel 250 tanulója vett részt nagy sikerrel. Az eseménysor folytatása sajnos szponzor hiányában egyelőre várat magára.

A 2007-es évben Szegeden rendeztük meg az NB I. négycsapatos bajnoki döntőjét, amit a sikeres média beharangozás és a csapat sikeres szereplésének köszönhetően közel 2000 néző szurkolt végig.

Az előbbi rendezvények sikere is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több fiatal csatlakozik csapatunkhoz, így 2007-től egyre több korosztályos tornán tudunk szerepelni. Az ifjú rögbisek száma hatványozottan gyarapszik, így az edzési és versenytetési lehetőségek, leginkább a megfelelő méretű infrastruktura biztosítása mind komolyabb, de kellemes terhet jelent az egyesületnek.

Kép

2009-ben az NBII négycsapatos bajnoki dönőjének megrendezése került Szegedre, melyen a hazai csapat főszerepet játszva magabiztosan tudott nyerni. Kép

 

És még egy fontos esemény is kapcsolódott ehhez a rendezvényhez...

Első bemutatkozó mérkőzését játszotta a 2009 márciusban alakult szegedi női rögbi csapat, amely szeptembertől a bajnoki küzdelmekbe is bekapcsolódik.

 

Kép A nyári időszakban már hagyományai vannak a Szegedi Strand Rögbi Tornának, aminek rendszerint a Sziksósfürdői Strand vagy a szegedi Partfürdő ad otthont.  A tornára az ország minden tájáról érkeznek játékosok és a fürdőzők érdeklődését is felkeltve űzik, hajtják a tojás labdát a strand homokján.

Nemzetközi kapcsolatok

Csapatunk folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait főleg Franciaország és Írország felé, de Szegeden tanuló spanyol játékosa is van a csapatnak. A bajnokság mellett rendszeresen részt veszünk különböző rögbi tornákon, ahol többször játszottunk külföldi csapatok ellen is. Az NBI-ben 2008-2009-ben velünk együtt szereplő RC Slovan Bratislava csapatán keresztül szlovák, a nem túl messzi Arad és Temesvár rögbiseivel mérkőzve pedig román csapatokkal ápolunk sporttárias jószomszédi viszonyt. „Támadásban a szlovákok ellen“ (Slovan Bratisla-Fit World Szeged , 2008.noember Pozsony) Ezeket a kapcsolatokat, tornákat is kihasználva próbáljuk sikeresebbé tenni sportdiplomáciánkat és öregbíteni hazánk hírnevét. Az egyetemi éveit szegeden töltő külföldi hallgatók közül is többen játszottak és jelenleg is játszanak nálunk, aminek köszönhetően a csapat különböző taktikákat és edzés tematikákat sajátíthat el. A külföldi játékosok sokat segítenek a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében.

Média szerepe, sportág népszerűsítése

Az utóbbi időben rendszeresen megjelenik sportágunk az országos médiában is a különböző verseny sorozatok, mint például a Heineken Kupa vagy az angol bajnokság mérkőzéseinek közvetítésével. A viszonylag rövid múltra visszatekintő média jelenlét ellenére egyre többen keresik meg a rögbiseket a sport iránt érdeklődve.

Kép Helyi szinten az FWRC is rendszeresen megjelenik a médiában, ahol törekszünk a játék fontosságának propagálására, a saját szervezésű versenyek bemutatására és a sportág szerelmeseinek megfelelő tájékoztatására. A média szereplések mellett szórólapok és plakátok segítségével próbáljuk felhívni rendezvényeinkre és csapatunkra a figyelmet.

 Jövőbeni fejlesztési tervek

A Fit World Rugby Club legfontosabb célja, hogy Szegeden és környékén Magyarország egyik meghatározó csapata és utánpótlás bázisa tudjon működni, ez által is színesebbé téve a méltán híres szegedi, dél-alföldi sportéletet. Ennek szellemében 2009-től a négy hazai akadémiai központ egyikeként kívánunk szerepet vállalni a rögbi utánpótlás nevelésében, így az elkövetkező évek sikereinek megalapozásában.

Céljaink eléréséhez vezető útnak még csak az elején járunk, de megfelelő támogatottsággal és munkával sok embernek fogunk tudni örömet okozni, legyen az sportoló vagy szurkoló!

Ennek érdekében:

- fejlesztenénk az edzéshez és mérkőzésekhez szükséges technikai eszközeinket, felszerelésünket

- részt vennénk a különböző sportképzéseken, rendezvényeken, illetve ilyeneket rendeznénk

- törekszünk a sportág széleskörű bemutatására, népszerűsítésére

- az iskolás korosztály bevonásával a gyerekek fizikai és szellemi fejlődését kívánjuk elősegíteni a rögbi szellemiségének megfelelően

- külföldi csapatok, játékosok fogadásával a nemzetközi együttműködéseket is szeretnénk elősegíteni.

EREDMÉNYEK

A FIT WORLD Rugby Club eredményei a kezdetektől:

2004. I. Fit World Strand Rugby Bajnokság I. hely

2004/2005. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2005. II. Fit World Strand Rugby Bajnokság II. hely

2005/2006. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2006. III. Fit World Strand Rugby Bajnokság III. hely

2006. „Magyarország legdinamikusabban fejlődő rögbi csapata különdíj”

2006/2007. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2006/2007. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2007. IV. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

2007. Magyar Rögbi Diákolimpia, Kölyök kat. II. hely

2007. Magyar Egyetemi bajnokság I hely

2007. Év Legtöbb Pontot Szerző NB I-es Játékosa: Szilágyi Csaba (FWRC)

2007. Év Junior Rögbi Játékosa: Bárdos András (FWRC)

2007/2008. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2007/2008. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2008. Magyar Egyetemi bajnokság II hely

2008. V. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

Csapatépítés, versenyek, különböző rendezvények:

2007. I. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Verseny II.hely

2007. I Szegedi Sárkányhajó Fesztivál, III.hely

2008 II. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Gyerekek I.hely

2008/2009 idény eredményei:

Összességében eredményes szezon, 6 tornából 4-et első helyen teljesítettünk.

Diákolimpia Fit World RC Kölyök – I.hely

Diákolimpia Fit World RC Kadett – IV.hely

Diákolimpia Fit World RC Junior – I.hely

MEFS(Egyetemi bajnokság) Fit World RC – I.hely

NBII felnőtt Fit World RC Junior – I.hely

NBI felnőtt Fit World RC – II.hely

2009. őszétől a hetedik alakulatnak is szurkolhatunk, immár a szegedi rögbis lányok bemutatkoznak a magyar rögbi bajnokságban.

 

Támogatás és szponzoráció

A művészetek és a sportok támogatása az ókorig visszavezethető, ahol az arisztokraták tehetséges embereket pártoltak, segítettek a fejlődésben és fennmaradásban. A mai felgyorsult világban is szükség van a segítségre; cégek, szervezetek, magánszemélyek által nyújtott anyagi és szellemi támogatások, szolgáltatások adományozásával.

Kép

Adomány

A közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, továbbá közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben befizetett pénzösszeg (adomány) után közcélú adomány kedvezménye címén érvényesíthet adókedvezményt a jogi személy, a magánszemély és az egyéni vállalkozó is.

Adomány: ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli, nem pénzbeli támogatás, térítés nélküli átadása

Mint közhasznú szervezet, sportegyesületünknek nyújtott támogatásról igazolást tudunk adni, amely cégként vagy magánszemélyként is adókedvezményre jogosít.

Mindennemű támogatást, felajánlást kitörő örömmel fogadunk, hiszen a FWRC amatőr csapata a tagdíjakkal, pályázatokkal és az eddigi szponzori pénzekkel együtt is a 2007. évben kevesebb mint egymillió forintból gazdálkodott.

Magánszemélyként támogathat adója 1%-ával is!

Adószám: 18473463-2-06

Amit a Fit World SE - mint csapat - nyújtani tud az Ön cégének a felajánlásaiért - weboldalon való megjelenés -helyi napilapban minden évben megjelenő köszönetnyilvánító cikk szponzoroknak -mezeken és felszereléseken való megjelenés, névvel és lógóval - molinók, zászlók, plakátok kihelyezése a sportpályán, a sportöltözéken való megjelenés; mérkőzésen, TV műsorokban, utazáskor, edzésen... - médiafalon való „háttér” szereplés, nyilatkozat és interjú adásakor - rögbi kapu szivacs lábain kialakított felületeken való szereplés - kiadványainkon, rendezvényeinken való szereplés, árusítási és hirdetési lehetőség a versenyhez kapcsolódó termékeket gyártóknak, forgalmazóknak - saját rendezésű tornák támogatása esetén névadó sponzorként való megjelenés, mint például a Szegedi Iskolás Rögbi Kupa vagy Beah Rugby Tour rendezése.

Céljaink elérésében eddig leginkább támogattak: Fit World Fitness (Fit Fiatalok Kft.) Szegedi Tudomány Egyetem HÖK és a SZOTE Klub/Tisza Med’97 Kft./ Zomko Kft., Boci Tejivó, JATE Klub, Inyencmester 97 Kft., Papp és Tóth Ügyvédi Iroda, Stihl Szeged, Mórahalom és vidéke Tak.szöv., Naturtex Kft., Printker Officeland, Szegedi Vadaspark, Dreher sörgyárak, Otthon Centrum, Aquamont Kft. / TUI /, Assam Teaház, Sierra Tequila

A    T Á M O G A T Á S T    K Ö S Z Ö N J Ü K !

Üdvözlettel: a Fit World Rugby Club vezetősége és a csapat tagjai

Elérhetõségek, kapcsolattartók

  • Debreczeny Dénes szakosztályvezető, vezetőedző telefon: (20) 362-33-02 e-mail: debreczenyd@freemail.hu
  • Ménesi Zoltán csapatvezető helyettes telefon: (20) 371-54-34 e-mail: menesi79@freemail.hu
  • Szilágyi Csaba csapatkapitány telefon: (30) 399-52-40 e-mail: trans.szilagyi@gmail.com
  • Prágai András női csapat vezetője telefon: (30) 272-66-76 e-mail: pragaiandras@gmail.com
  • Palásti Jenõ alapító, senior vezető telefon: (30) 289-23-06 e-mail: jenrugby@freemail.hu
  • Juhász Róbert pénzügyi vezető telefon (30) 504-9614 e-mal: fwrc.szeged@gmail.com

 

Vissza a kezdő oldalra: www.oregfiuk.eoldal.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Edimi73

Obuhe20,2019.04.10 17:51

http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-isordil-sin-receta-entrega http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/adonix-sildenafil-citrate-50-mg-en-ligne-commander-paiement-visa http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-3mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/buy-permethrinum-30-mg-online-order-mexican-permethrinum http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/cefaclor-comprar-en-farmacia-en-linea-fiable-reino-de-espa-a-se http://www.facecool.com/profiles/blogs/casodex-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-ecuador http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-baclon-baclofen-10-mg-entrega-r-pida-panam http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/indapamida-donde-comprar-ahora-andorra http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/fluvoxamina-comprar-en-una-farmacia-online-recomendada-espa-a http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-fenofibrato-barato-per http://wu-world.com/profiles/blogs/tazzle-tadalafil-10-mg-en-ligne-bon-marche-securise-commander-du http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/nitrofurantoin-100mg-pharmacie-prix-medicament-nitrofurantoin http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/apo-sildenafil-120-mg-comprar-en-internet http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-generico-fenitoina-al-mejor-precio-el-salvador http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-eriacta-sildenafil-citrate-100-mg http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-famotidina-sin-receta-de-confianza http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-desloratadine-baisse-prix-site-fiable-achat-du http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/commander-cialis-en-pharmacie-acheter-cialis-super-active http://dmoney.ru/58469/lamivudina-comprar-internet-nicaragua-lamivudina-combivir http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-generico-methocarbamol-urgente-uruguay http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/alfacip-alfacalcidol-donde-puedo-comprar-buen-precio-m-xico http://www.facecool.com/profiles/blogs/achat-viagra-sildenafil-citrate-ou-acheter-le-viagra-au-maroc http://i-m-a-d-e.org/qa/16035/buy-dailis-60mg-online-where-can-dailis-the-over-the-counter http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cetirizina-sin-receta-mas http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-genegra-sildenafil-citrate-25mg-env http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-pletal-cilostazol-bon-marche-avec-visa-ou-acheter http://whazzup-u.com/profiles/blogs/nateglinida-comprar-en-farmacia-online-recomendada-el-salvador

Uvufa19

Ecati75,2019.04.10 17:41

http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/wo-k-nnen-sie-generika-budesonid-rhinocort-ohne-rezept-zu-einem http://whazzup-u.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-enalapril-10mg-acheter-enalapril-2-5-par-internet http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/tretinoine-en-ligne-bon-marche-paiement-mastercard-acheter-du http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/comprar-upwardz-20mg-sin-receta-entrega-r-pida-comprar-tadalafil http://movsam.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-clomipramina-10-mg-urgente-nicaragua http://www.facecool.com/profiles/blogs/o-commander-etodolac-300-mg-en-ligne-site-serieux-pour-acheter http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/recherch-salmeterol-et-fluticasone-100-50mg-salmeterol-et http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/achat-de-terazosine-1-mg-sur-internet-acheter-hytrin-en-ligne http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/tacrolimus-0-5-mg-comprar-env-o-libre-usa http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=34218&qa_1=farmacia-tretinoina-confianza-tretinoina http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/retrovir-300-mg-como-comprar-sem-receita-brasil http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-primidona-gen-rico-urgente-pela-internet https://lesko.com/q2a/index.php?qa=52585&qa_1=acheter-azatrilem-livraison-gratuit%C3%A9-acheter-azatrilem-paris

Fivir15

Iwayu84,2019.04.10 17:38

http://www.prds66.fr/profiles/blogs/achat-express-turbovas-rosuvastatin-bon-site-pour-achat-turbovas
http://wu-world.com/profiles/blogs/minociclina-donde-comprar-env-o-urgente-nicaragua
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/anipryl-10mg-comprar-mas-barato-espa-a
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-azathioprine-50mg-sin-receta-de
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/eskalith-lithium-carbonate-o-commander-eskalith-300mg-mylan
http://lgdc.maho.online/?qa=4398/seguro-comprar-gabapentin-400mg-gen%C3%A9rico-envio-urgente-brasil
http://wu-world.com/profiles/blogs/order-terminax-250mg-safely-how-to-purchase-terbinafine
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-climopax-conjugated-estrogens-0-625mg-r-pido
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-fluvoxamine-100-mg-bon-marche-mastercard-forum
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/o-acheter-du-tretinoine-en-ligne-bas-prix-paiement-mastercard
http://www.facecool.com/profiles/blogs/fludara-fluconazole-150-mg-baisse-prix-securise-medecins-online
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-synalis-de-confianza
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/trandate-labetalol-donde-comprar-al-mejor-precio-nicaragua

Wecug13

Iceqe10,2019.04.10 17:13

http://movsam.ning.com/profiles/blogs/diclofenaco-100mg-comprar-sin-receta-de-forma-segura-us
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-labetalol-acheter-trandate-internet-forum
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/generique-upwardz-achat-en-pharmacie-acheter-du-upwardz-avec
https://whanswerz.com/8960/norethindrone-acetate-commander-commander-norinyl-generique
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-montelukast-pharmacie-qui-vend-du-singulair-sans
http://bricolocal.com/profiles/blogs/risperidone-4mg-en-ligne-bon-prix-acheter-securise-acheter-du
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-pyridostigmine-rapide-pyridostigmine-60-prix
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-topirol-topiramate-25-mg-acheter-topirol-en-allemagne
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/fexofenadine-en-ligne-moins-cher-achat-securise-achat
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-simvastatin-10mg-r-pido
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-viagra-sildenafil-citrate-bon-marche-viagra-pas-cher
http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tetraciclina-sumycin-sem-receita-medica
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/domperidona-comprar-sin-receta-buen-precio-domperidona-generico
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-nimodipino-30-mg-env-o
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/medroxiprogesterona-10-mg-comprar-sin-receta-por-internet-puerto
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-man-sinemet-bestellen-und-mit-mastercard-bezahlen
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-benicar-hct-olmesartan-env
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-generico-mebendazol-sin-receta-env-o-r-pido-espa-a
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/acheter-pilule-en-ligne-protopic-tacrolimus-tacrolimus-vente

Pecking order tight-fisted sldnfl without instruction

ZallaceMof,2019.04.10 16:25

canadian pharmacy viagra 20mg knowledge base
http://withoutdoctorz.com - viagra without a doctor prescription usa
combining viagra with viagra
<a href="http://withoutdoctorz.com">viagra without a doctor
</a> - mixing viagra and viagra
viagra 20 mg street value announcements

Bazul77

Iyaxu69,2019.04.10 14:36

http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-hizaar-100mg-online-where-can-i-purchase-losartan http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sinemet-cr-carbidopa-levodopa-250 http://quainv.com/blogs/post/53761#sthash.3y8VKly5.eH5LU0Ny.dpbs http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-lisinopril-hidroclorotiazida-5-12-5mg-sin-receta http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/ereq-200-mg-livraison-72h-baisse-prix-acheter-sildenafil-citrate http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-ciprofloxacine-ciprofloxacine-pas-cher-sur-paris http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/glyburide-comprar-en-farmacia-en-linea-recomendada-chile-comprar http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/low-price-vimax-200mg-order-online-how-to-order-sildenafil http://flutes.ning.com/profiles/blogs/order-antalerg-10-mg-online-where-can-i-purchase-azelastine-in http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/achat-express-fluticasone-0-125-mg-moins-cher-avec-mastercard http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-furosemida-sin-receta-al-mejor http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/adatrel-ropinirole-en-ligne-moins-cher-achat-rapide-acheter http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-azelastina-5-mg-y-pagar-con-bitcoin http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-neurotin-300mg-con-seguridad-chile http://korsika.ning.com/profiles/blogs/order-alendronate-70mg-where-to-order-fosamax-without http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/doxycycline-100mg-vrai-bas-prix-achat-sans-ordonnance-achat http://ggwadvice.com//index.php?qa=65109&qa_1=generique-capecitabine-commander-o%26%23249-commander-xeloda http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/celecoxib-donde-puedo-comprar-al-mejor-precio-espa-a http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-lisinopril-10-mg-barato-puerto-rico http://www.prds66.fr/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-losartan-sin-receta-al-mejor-precio http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-ciclofosfamida-de-confianza http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/nitrofurazona-20-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-entrega-r-pida http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-amoxicillin-clavulanate-750-250mg-gen http://socialchangesa.com/blogs/post/87886 http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-ipratropium-albuterol-ipratropium-bromide http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-fexofenadina-30mg-sin-receta-buen-precio http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/trimetoprima-400mg-comprar-en-farmacia-online-confirmaci-n-r-pida http://explicitty.com/blogs/2232/46172/order-kuriderm-200-mg-safely-where-can-i-purchase-kuriderm

Otoya14

Wimex98,2019.04.10 13:50

http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/labetalol-livraison-rapide-pas-cher-prix-labetalol-medecine
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/commander-du-vrai-vidalista-60-mg-acheter-vidalista-original-en
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/wo-k-nnen-sie-generische-retrovir-zidovudin-mit-garantie-kaufen
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-erotadil-tadalafil-60mg-gen-rico-entrega-48
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/cefadroxil-500mg-como-comprar-sin-receta-con-mastercard-rep-blica
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=52805&qa_1=farmacia-generico-lisodinol-seguridad-colombia-lisodinol
http://jaktlumaczyc.pl/82138/comprar-ledipasvir-sofosbuvir-ledipasvir-sofosbuvir-comprar
http://karantina.pertanian.go.id/question2answer/index.php?qa=4549&qa_1=versandkostenfrei-bestellen-methocarbamol-bestellen-rechnung
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/ich-kann-prograf-1-mg-ohne-rezept-mit-mastercard-kaufen
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/lithium-carbonate-300mg-comprar-sin-receta-con-garantia-m-xico
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/refeel-60-mg-puedo-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-dominicana
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/tegretol-carbamazepine-100mg-pas-cher-tegretol-carbamazepine-sans
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-hydrea-500mg-r-pido
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-olanpax-olanzapin-10mg-ohne-rezept-mit-garantie

Buvoq09

Lohab51,2019.04.10 12:57

http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/buy-escitalopram-10mg-online-escitalopram-tablet-order
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-metformina-glyburide-buen
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/alendronato-10-mg-donde-puedo-comprar-de-confianza-estados-unidos
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-trazodona-con-mastercard-costa-rica-trazodona
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-didrogesterona-buen-precio
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/gabapentina-neurontin-400-mg-onde-comprar-sem-prescri-o-online
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-sie-jetzt-olmesartan-kaufen-k-nnen
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/comprar-tetraciclina-sin-receta-r-pido-m-xico-pastillas
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-alopurinol-100mg-sin-receta-r
http://wu-world.com/profiles/blogs/alfuzosin-comprar-por-internet-uroxatral-10mg-solo-comprar
https://whanswerz.com/10419/kann-melix-glibenclamid-kaufen-melix-legal-rezept-bestellen
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/nortriptyline-25mg-comprar-en-una-farmacia-online-certificada
http://bioimagingcore.be/q2a/73873/promethazin-kaufen-ohne-rezept-online-schweiz
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/buy-vigain-buy-vigain-aurora
http://property.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tadafil-tadalafil-10-mg-de-forma-segura
http://jaktlumaczyc.pl/84328/comprar-generico-valaciclovir-precio-valtrex-comprar-online
http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/41639
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/atomoxetina-25-mg-donde-comprar-al-mejor-precio-puerto-rico
http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-trileptal-oxcarbazepine-gen-rico-com-garantia-no-brasil
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-acheter-porodron-achat-porodron-original-en-belgique
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-bas-prix-sur-le-net-salbutamol-ou-ventolin-pas-cher
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/tamoxifen-20-mg-online-bestellen-rezeptfrei-schweiz
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/aldactone-spironolactone-25mg-donde-puedo-comprar-de-forma-segura
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-pour-commander-disulfiram-prix-disulfiram-250
http://property.ning.com/profiles/blogs/generique-cefadroxil-achat-acheter-cefadroxil-sans-ordonnance
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/zoltan-moins-cher-sur-internet-acheter-sildenafil-citrate
http://showmeanswer.com/index.php?qa=49459&qa_1=galantamina-comprar-farmacia-linea-env%C3%ADo-gratis-guatemala
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=80987&qa_1=realizar-motilium-garantia-guatemala-comprar-domperidone

Uxiga84

Xipit59,2019.04.10 12:56

http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-duoneb-0-1-mg-sin-receta
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/ciclofosfamida-50mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-r-pido
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/o-commander-du-linezolid-600mg-bon-marche-sans-ordonnance-peut-on
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/cialis-bon-marche-peut-on-acheter-du-cialis-sans-ordonnance-en
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/peut-on-acheter-norethindrone-acetate-5-mg-site-fiable-site
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/discount-syalpha-40mg-buy-online-generic-syalpha-buy-online-no
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/xpandyl-10mg-pas-cher-commander-en-ligne-paiement-visa-prix
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/tadil-tadalafil-como-comprar-sin-receta-fiable-estados-unidos
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/order-aziphar-cheap-buy-aziphar-tablets-uk-bitcoin
http://www.facecool.com/profiles/blogs/meilleur-site-d-achat-de-tretinoin-05mg-achat-retin-a-en-ligne
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/syalpha-20mg-order-cheap-how-to-purchase-tadalafil-in-verified
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/hydrochlorothiazide-pas-cher-acheter-acheter-lisinopril-canada-en
http://property.ning.com/profiles/blogs/urispas-pas-cher-achat-en-ligne-rapide-flavoxate-en-ligne
https://www.okeynotes.com/blogs/200711/10794/farmacia-online-donde-comprar-nifedipina-30-mg-sin-receta-con-g
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-famciclovir-sin-receta-de
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/order-low-price-orgodenafil-200-mg-online-how-can-i-buy
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-chloroquine-con-seguridad-comprar-aralen-250mg
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-metformine-achat-en-ligne-metformine-1000

Zoyim72

Obila10,2019.04.10 12:52

http://www.prds66.fr/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-indometacina-75-mg-gen-rico-sem-receita
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadlis-40mg-sin-receta-r-pido
https://whanswerz.com/2860/farmacia-online-comprar-generico-sumycin-250mg-receta-fiable
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/gemfibrozil-300mg-vrai-achat-paiement-visa-forum-achat-de-lopid
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/site-achat-revalan-250mg-forum-mefenamic-acid-pas-cher
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/achat-express-oneaid-vente-oneaid-belgique
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/order-oxybutyninum-online-how-can-i-order-oxybutynin-cheap
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-gen-rico-amoxicilina-clavulanato-augmentin-envio
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/comprar-ernafil-sildenafil-citrate-sin-receta-de-calidad-rep
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/donde-para-ordenar-paroxetina-sin-receta-buen-precio
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-amlodipine-con-garantia
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/betamethasone-clotrimazole-comprar-sin-receta-por-internet-per
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-3-mg-como-puedo-comprar-fiable-bimatoprost-3-mg-sin
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/dimenhydrinate-50mg-bon-marche-sur-le-net-commander-dramamine
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/143269
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-presomen-conjugated
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achater-avanafil-baisse-prix-acheter-avanafil
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-singulair-4mg-gen-rico-sem-receita-brasil
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/buy-zumbar-cheap-how-to-buy-sildenafil-citrate-no-prescription
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/probenecide-pharmacie-acheter-sur-le-net-mastercard-probenecide
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/silvasta-100mg-buy-online-buy-silvasta-dunboyne
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/onde-comprar-gen-rico-de-levonorgestrel-plan-b-0-75mg-sem-receita
http://i-m-a-d-e.org/qa/19870/commander-ligne-amore-baisse-prix-commander-amore-36-ligne
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/l-thyroxine-bon-marche-sur-internet-commande-du-synthroid
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/cyclophosphamide-50-mg-pharmacie-acheter-o-acheter
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-digoxina-r-pido-andorra
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/clarinex-desloratadine-5-mg-como-puedo-comprar-de-confianza
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/orlistat-comprar-en-una-farmacia-en-linea-recomendada-espa-a
http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-sotalol-online-nicaragua
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/comprar-divalproex-500-mg-gen-rico-com-frete-gr-tis-brasil

Zagam63

Ejuwo64,2019.04.10 11:54

http://movsam.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-famotidina-40mg-de-confianza-estados-unidos
http://clan.hupshup.com/blogs/post/25355
http://brooklynne.net/profiles/blogs/desogen-0-2-mg-o-en-acheter-pharmacie-desogen-commander
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/atenolol-50mg-comprar-al-mejor-precio-estados-unidos-tenormin
http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/42544
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-dramina-dimenhydrinate-de-calidad-chile
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-amoxil-amoxicillin-500mg
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-metotrexato-2-5-mg-sin-receta-por-internet-m
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-proimer-bon-prix-rapide-procyclidine-en-france
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/buy-celecoxib-100-mg-on-sale-can-i-purchase-celebrex-free
http://bioimagingcore.be/q2a/66796/dimenhidrinato-farmacia-recomendada-dramamine-contrareembolso
https://answers.gtusolution.com/index.php/9631/bon-site-pour-achat-acide-ursodesoxycholique-150mg-sans-ordonnance-acide-ursodesoxycholique-en-france-vente
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=54064&qa_1=farmacia-comprar-anfebutamona-bupropion-receta-confianza
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/sumatriptan-100-mg-livraison-72h-baisse-prix-prix-du-medicament
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/pyridostigmine-pas-cher-en-ligne-site-fiable-pyridostigmine
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/avanafilo-puedo-comprar-env-o-libre-espa-a

Enoyo69

Lates16,2019.04.10 10:10

http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-daklinza-ahora-rep-blica-del
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/sulfasalazine-baisse-prix-livraison-gratuit-sulfasalazine-500
http://explicitty.com/blogs/2122/44518/farmacia-online-donde-comprar-ropinirol-al-mejor-precio-argenti
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/acyclovir-800-mg-o-achat-baisse-prix-forum-achat-acyclovir-en
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/amiloride-generique-bon-prix-sans-ordonnance-vente-du-amiloride
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-cabergoline-sem-receita-medica-pela-net
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=32074&qa_1=viadis-buying-viadis-online-america
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zofran-r-pido-rep-blica-de
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-veratad-verapamil-120-mg-generique-baisse-prix
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-adracon-menor-pre-o-on-line-rep-blica
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-ventolin-4mg-de-forma-segura
http://property.ning.com/profiles/blogs/norfloxacine-sans-ordonnance-achat-noroxin-original-france
http://bricolocal.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-trimox-amoxicillin-500mg-sin-receta-de-calidad
http://dmoney.ru/57513/sildenafil-duloxetine-sildenafil-duloxetine-luxembourg
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/salazopyrin-generique-en-ligne-commander-securise-acheter
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/hydrochlorothiazide-5-mg-o-achat-sur-le-net-hydrochlorothiazide
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-ropinirolum-0-5mg-ahora-per-comprar-ropinirole-0
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/kefnir-cefdinir-300mg-a-bon-prix-internet-rapide-kefnir-en-ligne
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-augmentin-750mg-sin-receta-por-internet-andorra
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/loxapina-como-comprar-sin-receta-r-pido-estados-unidos-que
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-altace-en-l-nea
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-alfacalcidol-sin-receta-por-internet-us
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-symmetrel-100mg-sin-receta-entrega
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/norgestimate-ethinylestradiol-comprar-en-farmacia-online-con
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-metoclopramida-10mg-gen-rico-online
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/donde-a-la-orden-nitrofurantoina-50mg-sin-receta-en-farmacia
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-diflucan-fluconazole-gen-rico-mais
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/tiotropio-como-puedo-comprar-sin-receta-urgente-comprar-tiova

Pixuk80

Ajuqa64,2019.04.10 10:06

https://whanswerz.com/6465/ordenar-amoxapina-receta-urgente-estados-comprar-amoxapina http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-meclizina-25-mg-env-o-r-pido http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/nortriptilina-25mg-comprar-sin-receta-con-garantia-rep-blica-del http://divinguniverse.com/blogs/post/111310 http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-claritromicina-250-mg-sin http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/o-commander-ravana-tadalafil-20mg-bon-prix-rapide-commander http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/order-cialysinfort-how-can-i-purchase-tadalafil-without-script http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-selegiline-urgente-chile-comprar http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/jenest-commander-site-pour-acheter-jenest-generique http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-ranitidina-300-mg-buen-precio-comprar-zantac-online http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-mebeverina-online-puerto-rico http://movsam.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-depakote-500-mg-buen-precio-argentina http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/anastrozol-1mg-comprar-en-una-farmacia-online-ahora-mismo-m-xico http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/daclatasvir-comprar-gen-rico-e-quanto-custa-brasil http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/quel-site-pour-acheter-du-xpandyl-60mg-xpandyl-ligne-belgique http://flutes.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-valaciclovir-buen-precio-paraguay http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/ernafil-sildenafil-citrate-25mg-como-comprar-sin-receta-ahora-m http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-latanoprost-sin-receta-env-o-libre http://bricolocal.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-bupropiona-mastercard-rep-blica http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-progra-100-mg-sin-receta-de http://korsika.ning.com/profiles/blogs/wo-k-nnen-sie-oxybutynin-2-5-mg-ohne-rezept-sicher-kaufen http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-generico-metaxalone-400-mg-sin-receta-en http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/trazodona-50mg-comprar-en-farmacia-online-recomendada-espa-a http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/commander-vrai-vilas-tadalafil-10mg-achat-vilas-10-en-ligne-en http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sterakfin-de-confianza-andorra http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tadalista-tadalafil-20-mg-sin-receta-en-farmacia http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/albendazole-pas-cher-commander-acheter-albenza-sans-ordonnance

эвакуатор станица кущевская

Brandonpep,2019.04.10 09:58

Коли вам нужен эвакуатор в Минске, тут предлагаем вам обратиться в компанию «Емеля». С огромной вероятностью мы бесплатно остановим спецтехнику и сможем обслужить другого клиента, не тратя времени для ложные вызовы. Эвакуатор в Минске может пользоваться:Ошибочный требование эвакуатораПо сути на каждого водителя, вызывающего эвакуатор в Минске или другом городе, для трассе тож в лесу, работает не только сама «перевозка автомобилей» с платформойРазница МКПП от АКПП
<a href=http://краснодар.эвакуатор61.рус/spectehnika>услуги эвакуатора краснодар</a>
<a href=http://краснодар.эвакуатор61.рус/gruzovoj-evakuator>грузовой эвакуатор краснодар номер телефона</a>
http://краснодар.эвакуатор61.рус/gruzovoj-evakuator - грузовой эвакуатор цена

Для вас подберут вид спецтранспорта, подходящую ради погрузки технику (с учетом видов повреждений, габаритов и веса авто, прочих параметров) и отправят в любую точку – сообразно РБ сиречь даже в ближайшем зарубежье. Проверьте наличие травм у себя и пассажиров. Эвакуатор подобно обособленный лик спецтехникиЕжедневно для дорогах случаются ДТП, может закончится топливо тож заглохнуть и машина в очень неподходящий момент. Ежели с какими-либо моментами не согласны, некогда чем их подписать, пишите свои замечания - это законное право. Заметный автопарк, долгий опыт работы позволяет нашим специалистам эффективно решать любые вопросы, связанные с аварийной транспортировкой транспорта: от мотоциклов до тяжеловесной спецтехники. Служба квалифицированной техпомощи «Болтливый»: качественно, борзо, недорогоСумма перемещения сообразно городу. Любые механические движения приводят к трениям и износу. Это обусловлено тем, сколько не весь будущий спецтранспорта могут эвакуировать авто с АКПП. Наподобие заказать эвакуатор дешево в Минске для автоВ этом случае самым верным решением мгновенно и эффективно решить сложившуюся проблему - профессиональная эвакуация. Профессиональный подход к каждому клиенту. Дабы ваши путешествия всегда проходили спокойно, помните: хорошая услуга эвакуации поможет спланировать «пути отступления» в случае отказа авто. Впрочем Госавтоинспекция отвечает за положение ТС. Важно, дабы водитель умел узнавать с проблемами.

Yacat34

Ipipo46,2019.04.10 09:56

http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/64/15945/ou-acheter-du-montelukast-10-mg-conseil-site-achat-montelukast
http://jaktlumaczyc.pl/83931/coroherser-diltiazem-commander-diltiazem-vente-luxembourg
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/orlistat-puedo-comprar-mas-barato
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/comprar-artane-2-mg-gen-rico-de-confianza-brasil
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-gabapentina-sin-receta-entrega-r-pida-puerto
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/indometacine-50-mg-pharmacie-commander-indocin-pas-cher-a-nice
https://whanswerz.com/12325/wie-kann-ich-zudena-udenafil-100-mg-dringend-kaufen
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-oxybutynin-2-5-mg-con
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/order-serophene-25mg-online-serophene-buying-online-canada
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/viagra-130-mg-donde-comprar-sin-receta-con-seguridad-us-comprar
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-generisches-glimepirid-amaryl-4mg-online-ohne-rezept
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/bisacodyl-en-ligne-bon-marche-visa-vente-du-bisacodyl-au-suisse

ribbe ovelser

ribbe ovelser,2019.04.10 09:48


I'm now not positive where you're getting your information, but great topic. I needs to spend a while learning much more or working out more. Thank you for wonderful info I used to be looking for this information for my mission.
ribbe ovelser terhuss.se/ways-to-lose-weight/ribbe-velser.php

Yeyim98

Pejat45,2019.04.10 09:41

http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-salbutalan-2-mg-de-calidad http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/doxycycline-en-ligne-pas-cher-commander-rapide-acheter http://bricolocal.com/profiles/blogs/desloratadine-en-ligne-bon-marche-rapide-desloratadine-pas-cher http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/erilin-sildenafil-citrate-130-mg-como-comprar-sin-receta-en-l-nea http://bioimagingcore.be/q2a/71122/erilin-100-mg-vrai-bas-prix-achat-acheter-du-erilin-par-cheque http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/felden-im-internet-kaufen-piroxicam-billig-ohne-rezept-kaufen http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-indapamide-mas-barato http://korsika.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-gen-rico-sumagen-25mg-urgente-brasil http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/mebeverina-donde-comprar-por-internet-paraguay-comprar-colospa http://korsika.ning.com/profiles/blogs/spironolactone-25mg-pas-cher-achat-en-ligne-livraison-discrete http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/amitriptilina-comprar-sin-receta-al-mejor-precio http://showmeanswer.com/index.php?qa=53956&qa_1=naprosyn-comprar-calidad-estados-unidos-naproxen-comprar http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-eldepryl-5-mg-online-kaufen-selegilin-in-online http://movsam.ning.com/profiles/blogs/buy-vigra-no-rx-vigra-50mg-buy http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-tadaforce-20mg-online-how-to-buy-tadalafil-free http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-proventil-gen-rico-pela-internet http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/ursodeoxicolico-acido-300mg-como-puedo-comprar-en-l-nea-chile http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/coversum-en-ligne-moins-cher-commander-sans-ordonnance-prix-moyen http://socialchangesa.com/blogs/post/90555 http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/tamsulosina-comprar-en-una-farmacia-online-fiable-rep-blica-de

Yokub65

Capew02,2019.04.10 08:45

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/generische-clarithromycin-500-mg-mit-bitcoin-kaufen-wo-kann-ich http://clan.hupshup.com/blogs/post/24661 http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/feldene-como-comprar-mas-barato-panam http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/andrax-60-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-en-l-nea-espa-a-se http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-solas-100-mg-mebendazole-quel-prix https://www.loosemusicent.com/blogs/1459/15949/floxyfral-50mg-gunstig-bestellen-online-schweizerische-eidgenos http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cardiotal-atenolol-25mg-r-pido http://foodtube.net/profiles/blogs/gedena-order-safely-can-anyone-buy-gedena https://whanswerz.com/3908/stemetil-ligne-moins-securise-site-acheter-prochlorperazine http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=35348&qa_1=tadalafil-comprar-precio-dominicana http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-acide-mefenamique-bon-marche-acheter-acide http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-clomifeno-en-internet-clomifeno-50-es-de-venta http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/wohin-bestellen-zestoretic-12-5-mg-dringende-lieferung http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-td-pill-20-60-mg-sin-receta-de http://brooklynne.net/profiles/blogs/hydroxyzin-25-mg-g-nstig-kaufen-rezeptfrei-online-apotheke http://flutes.ning.com/profiles/blogs/naprosyn-naproxen-comprar-sin-receta-en-l-nea-argentina-comprar http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-golmal-10mg-buy-golmal-online-pharmacy http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/390410 http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-trazone-en-ligne-moins-cher-livraison-gratuit-acheter

вызвать эвакуатор в краснодаре

AnthonyJeale,2019.04.10 08:06

Когда нужен автоэвакуаторОсобенности эвакуации машины для "автомате"грузовые шасси;
<a href=https://evakuator-krasnodar23.ru/>услуги эвакуатора</a>
<a href=https://evakuator-krasnodar23.ru/votes.html>вызов эвакуатора краснодар</a>
https://evakuator-krasnodar23.ru/price-list.html - эвакуатор краснодар расчет стоимости

Вызвать эвакуатор в Минске дозволено в компании «Емеля». в нынешнем году для оплату любого (!) правонарушения на дорогах водителю отводится целых 60 суток с момента выписки штрафа. Такой путь обходится дешевле, а над автомобилем совершается меньше манипуляций, который дает надежду для одобрительный следствие технической экспертизы. Задачи «неотложной бригады» присутствие эвакуацииОбщество «Болтливый» располагает специальной техникой ради перевозки автомобилей для дальние расстояния, а наши водители обладают необходимой квалификацией, опытом и знанием различных маршрутов. Требование эвакуатора – быстрое решение проблемы ради доступную ценуэвакуация мотоциклаПравила эвакуации

Omade02

Ciric04,2019.04.10 07:46

http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-ciclofosfamida-sin-receta-urgente-estados http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/furazolidone-o-en-commander-acheter-furazolidone-pas-cher http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/omeprazole-acheter-en-pharmacie-vente-prilosec http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/ripol-100mg-en-ligne-bon-prix-achat-ripol-sildenafil-citrate http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-omeprazol-10-mg-sin-receta http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/furosemide-comprar-en-farmacia-online-recomendada-usa http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-man-prograf-tacrolimus-online-ohne-rezept-kaufen http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-silderec-sildenafil-citrate-25mg-moins-cher http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/uniwarfin-warfarin-o-commander-vente-uniwarfin-generique-canada http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/buy-plegra-120mg-on-sale-plegra-mexico-buying http://korsika.ning.com/profiles/blogs/pms-gemfibrozil-sur-internet-moins-cher-prix-gemfibrozil http://explicitty.com/blogs/2108/46388/sulfasalazine-500-mg-ou-commander-acheter-azulfidine-sans-ordo http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/amavita-wie-man-ohne-rezept-mit-bitcoin-kauft-amavita-bestellen http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/gelpin-sildenafil-citrate-200mg-como-comprar-sin-receta-mas http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-diactin-bon-marche-sans-ordonnance-glipizide http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/sildenax-130mg-order-no-prescription-how-to-buy-sildenafil http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/generique-nifedipine-10-mg-commander-procardia-france-commander http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/wo-k-nnen-sie-generische-spedra-mit-mastercard-kaufen http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-capecitabinum-500mg-ahora-argentina-capecitabinum-500 http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/nateglinide-60-mg-comprar-con-seguridad-comprar-starlix-generico