Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angliától Szegedig:   a rögbi bemutatása - múlt, jelen és jövő!


A kezdet...

Tudtad, hogy a "rugby football" és a foci (soccer) egy tőröl fakad?

Igen, olyannyira, hogy a XIX. század elején még nem is különböztették meg őket Angliában. A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első "cél", ő kapta foci közben elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván: senki sem tiltotta meg ezt. Történt ez Rugby városában, 1823-ban. William, akit a helyi kollégiumban lusta, de jó latinos diákként tartottak számon, maga sem tudta, hogy történelmet csinált.

Kép

Később, valamikor az 1800-as évek derekán a tizenegy nagy egyetemi klub gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a "kisasszonyos" soccer-változatot, azaz a footballt, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

Rögbi: A labdajátékok csúcsa

A rögbit az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel, mert kemény, férfias és a bajtársiasság szelleme hatja át. A szabályok szerint ugyanis csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál erősebb, ezért a rögbi a csapatjáték csúcsa!

Kép

 

A játék lényege egyébként, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, illetve ha a labda már odakerült, akkor azt kezével vagy mellével a földhöz érintse a játékos, illetve a labdát elrúgva a kapufák között és a keresztléc felett továbbítsa a célvonal mögé.

A csapatokon belül az erősebb testalkatú tolongásjátékosok (forwards) alkotják az első csapatrészt, a tolongást (scrum), míg a gyorsabb, mozgékonyabb játékosok (backs) a hátsó részt, a háromnegyedet (three quarter). A két csapatrészt az irányító játékos (fly-half) hangolja össze.

Kép

A „unios” rögbit 2 x 15 fő játssza. A játékidő 2 × 40 perc. A labdát csak hátrafelé passzoljuk. A szabályok szerint a labdás játékost kell megfogni, ezzel megakadályozva a pontszerzést. Van les szabály és szigorú büntetés jár ütésért, gáncsolásért.

Pálya mérete: 60 x 120 méter. Érdekessége, hogy a kapu mögötti terület (10 méter) is a játéktér része. Ide kell a labdával befutni, és ott letenni: ezt hívják „cél”-nak (5 pont). Kapu: "H" formájú kapu. Csak a felső részén átrúgott labda ér pontot (2, ill. 3 pont). Mérete: "H" keretléc magassága 3 méter. Függőleges kapuk egymástól 5,6 méterre vannak. Magassága minimum 10 méter.

 

A rögbi elterjedése, ismertsége

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek.

Ők úgy mondják: „ a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek”.

Attól kezdve, hogy 1823-ban William Webb Ellis a Rugby nevezetű angol városban megalkotta a rögbi játékot, a játék népszerűsége egyre nő. Látványos, dinamikus, szórakoztató és izgalmas, ezért nagy üzleti lehetőséget hordoz, de - ellenben a labdarúgók szövetségével, amely a szórakoztatást és a tömegek megnyerését helyezte előtérbe – a rögbisek a familiáris értékeket és a hagyományok tiszteletét tartották fontosnak. 

A rögbi a század elején háromszor is szerepelt a nyári olimpiai játékok programjában és 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt.

A játék mára az egész világot meghódította, a második legelterjedtebb labdajáték. Világbajnoksága, a Rögbi Világkupa 4 évente kerül megrendezésre. A 2007-ben megrendezett Világ Kupa a harmadik legnézettebb sportesemény volt, az egész világon körülbelül egymilliárdan látták.

 

Kép

 

Jelenleg 6 kontinensen 118 országban játsszák. A szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van, a legjobbak fizetése már 1,8 millió fontra (2,8 millió euróra) rúg. Évente megrendezésre kerül: a 6 Nemzet Kupa (Európa legerősebb válogatottjainak kupája), Bajnokok Ligája (európai klubcsapatok számára kiírt liga), 3 Nemzet Kupa (a déli-félteke legjobb válogatottjainak megmérettetése), Super 12 (a déli-félteke 12 legjobb klubcsapatának ligája), A sportág világszövetsége a dublini székhelyű International Rugby Board (IRB) , európai szövetsége a Federation Internationale De Rugby Amateur (FIRA), Párizsban székel.

 

A magyar rögbi sport

A rögbi a futballal együtt érkezett meg hazánkba a XIX. század végén és a második világháborúig működött is néhány csapat az országban. 1969-ben jött hazánkba egy Giorgio Pasquale nevű olasz diplomata, aki lelkes rögbi játékos volt és ő alapította meg az első hat csapatot, Budapesten. Azóta többé-kevésbé folyamatos rögbi élet zajlik nálunk is.

A Magyar Rögbi Szövetség irányításával 1990 óta működik hivatalos bajnokság, de csak amatőr szinten. Annál is inkább, mert a rögbi 1994-ig csak amatőr szinten volt jelen a világon mindenhol és csak ezután kezdtek el megjelenni a profi klubok nyugaton.

Magyar Rögbi Szövetség bemutatása 

Kép A Magyar Rögbi Szövetség 1990-ben alapult, mindkét nemzetközi szövetségnek 1991 óta tagja. A Magyar Rögbi Szövetség tagságát 22 önálló rögbi klub alkotja, mely összességében 2000 főt foglalkoztat.

A 2006.évtől átalakult Magyar Nemzeti Bajnokság keretében első ízben Exraliga működik 6 klub részvételével. Ebben az osztályban minden felnőtt csapat köteles junior és kadet csapatot is szerepeltetni a hétvégi fordulókban. Az NB I.-ben további 6 klub, az NB II.-ben 10 klub versenyez. Az évtől női bajnokság is indult 3 csapat részvételével. A bajnokság színvonalának emelése érdekében 2009-től további átalakítások várhatók.

A Magyar Köztársaság Kupa évente felnőtt, egyetemi, junior, kadet, kölyök, mini és leány kategóriában kerül lebonyolításra. Felnőtt és korosztályos válogatottjaink, (Felnőtt 15-ös, Felnőtt 7-es, Női, U 17, U 18, U 20) közel 10 éve szerepelnek a Nemzetközi Szövetségek által kiírt hivatalos Világ és Európa bajnoki selejtezőkön és az Európa bajnokságban. Eredményességünk folyamatosan javul. A magyar 18 évesek a 12., a 17 évesek a 17. helyen vannak az európai rangsorban.

Kép

  A sportág megszilárdítása és népszerűsítése érdekében széleskörű iskolai oktatási – versenyeztetési rendszert került kialakításra, mintegy 60 csoportban közel 700 tanuló részvételével minitől az egyetemi korosztályig. 2000. évtől a sportág bekerült a Diákolimpiai sportágak körébe.

Kép

Akár már óvodásokkal is játszható a kontakt nélküli "szalagosrögbi"

 

 

Rugby – A szegedi rögbi története

A Gorillák...

1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. Kezdetben az újszegedi városliget nagy tisztásain voltak az edzéseik. Egy szombati edzés után sárosan, csapzottan mentek végig a rögbisek a liget sétányán, a szembe jövő emberek mind csodálkozva bámulták a társaságot. Hajagos Róbert a csapat egyik játékosa ekkor egy filozofikus megjegyzést tett:

„Azért néznek minket annyira, mert irigykednek. Tudják, hogy mi most valami olyat csináltunk, amit nagyon szeretünk, és most nagyon jól érezzük magunkat.”

Legyen ez a mottónk, s e mottó jegyében ismerkedjünk meg napjaink rögbijével szegedi szemmel legalább nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

Mogorva Gorillák (1993)

 

Kép

Csapat számára az 1995-ös esztendő nagyon szép sikereket hozott. Felnőtt csapat megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott az NB-I-be, kadét csapat pedig megnyerte az első ízben kiírt kadét kupát. Négy szegedi játékos rendszeresen szerepelt a felnõtt válogatottban. Az 1996-os esztendõ sajnos szomorú fordulatot hozott. A felnőtt csapat ugyan az ötödik helyen, a kadét csapat pedig a második helyen végzett az elsõosztályú bajnokságban, de ekkor kezdődött meg a hanyatlás is, ami 2002-ben az első szegedi rögbi klub megszűnésével végzõdött.

 

Megújulás ...

 

Szerencsére ekkora már megteremtődtek az újjászületés feltételei is. Az Eötvös József Gimnáziumban 2000 szeptemberében alakult egy diák csapat, Peleskei Tamás vezetésével, illetve több másik iskolában is tartottak edzéseket. A csapat tagjai a Szegedi Tudomány Egyetemen folytatták tovább tanulmányaikat és természetesen megalakították az egyetemi rögbi csapatot. 2003-ban Ausztráliában játszották az ötödik Világ Kupát, melynek néhány mérkozését látta Varga János, korábbi kick-box világbajnok. Nagyon megtetszett neki a játék és kedvet kapott hozzá. Felvette a kapcsolatot a Gorillák volt játékosaival és újra elkezdõdött némi mozgolódás. Természetesen azonnal bekapcsolódtak az egyetemisták is ….

Kép

 

 

Fit World Rugby Club megalakulásaKép

A szegedi rögbi klub 2004-ban újjá alakult Fit World Sportegyesület néven, az azonos nevű fitnesz és edzőterem tulajdonosának támogatásával, ezért annak nevét viselve Fit World Rugby Club néven indult a hazai NB II-es bajnokságban.

A sikerre éhes gárda rögtön dobogóra állt a szezon végén és csak két ponttal maradt le a bajnoki címről. A csapat elnyerte a „legdinamikusabban fejlődő csapat” címet és a 2006-ben átalakult bajnoki rendszerben (az NB I-es bajnokságban) is, 2005 óta őrzi a dobogón a második helyét.

Kép

Csapatunk a 2007-es évben körülbelül 1 millió forintból gazdálkodott, a junior és a felnőtt csapat egész éves költségvetését tekintve. Nagy szükség van tehát mindennemű eszmei és anyagi segítségre, hiszen a folyamatos bővítés mindig a terveink között szerepel, elsősorban a rögbis utánpótlás nevelés fejlesztését, valamint a női rögbi edzések beindítását terveztük.

Kép

 

 

Az FWRC a 2008/2009-es szezont 4 csapat versenyeztetésével kezdte meg. A két korosztályos és a felnőtt gárda mellett a bajnok egyetemisták sikerei is a csapathoz fűződnek.

Fit World SE szervezete, felépítése, irányítása

A klub legfőbb szerve a közgyűlés, amely évente összehívásra kerül,  döntéseket hoz meghatározó ügyekben. Egyéb esetekben a különböző tisztségeket ellátó személyek mellett (pl.: csapatkapitány, edző, titkár) háromtagú elnökség irányítja a Fit World Sportegyesület Rugby Club életét.

 

A támogatóktól, szponzoroktól befolyt összegek sajnos az edzési lehetőségek részleges biztosítására és a felszerelés egy részének beszerzésére elegendőek. Ezért a további felmerülő költségeket, mint például az utazási költségek (amelyek az utánpótlás csapatok versenyeztetésével megduplázódtak) a csapattagok tagdíjaiból, illetve a sportolók eseti hozzájárulásaiból finanszírozza a klub. A pályafelszerelések és edzést segítő eszközök számottevő részét a játékosok saját kezűleg „társadalmi munkában” készítették a szerény költségvetés miatt.

Utánpótlás nevelés

A csapatvezetői (akik játékosai is a klubnak) már a kezdetekkor nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok toborzására és a különböző iskolákkal való kapcsolatok kiépítésére. Az első évben nem volt párhuzamosan futó utánpótlás bajnokság a gyerekek különböző tornákon vettek részt és az ügyesebbek a felnőtt mezőnyben bizonyították rátermettségüket.

Kép „Eligazítás“

A Magyar Rögbi Szövetség a bajnokságok átalakítása után 2006-ben kiírta az NB I-es versenysorozat utánpótlás bajnokságát, amit a szegedi fiatalok nyertek és a 2007/2008-as sorozatot is hibátlan eredménnyel vezetik. Időközben csapat játékosainak szervezésében bekapcsolódott az utánpótlás nevelésbe a szegedi Eötvös József Gimnázium, a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium és a Szegedi Tudományi Egyetem így még több fiatal tudta megismerni a rögbit. Sajnos az iskolák anyagi helyzetük miatt nem tudták felvállalni a különböző költségeket, ezért a tornákon az iskolájuk színeiben versenyzőket, a Fit World Rugby Club támogatta nagyrészt a felnőtt keret által megfizetett tagdíjakból.

A folyamatos toborzás és jó eredményeknek köszönhetően az egész fiatal „kölyök“ korosztály (12-14 éves) is egyre nagyobb létszámmal képviselte magát az edzéseken és a debütálásukkor a Magyar Rögbi Szövetség közreműködésével megrendezett Diákolimpián II. helyezést harcolták ki. Diákolimpián küzdelmeiben azóta minden évben egyre sikeresebb résztveszünk, a 2009-es tavaszi sorozatban már 3 korcsoportban indulva Kölyök és Junior csapat I. helyen, míg a Kadettjeink IV. helyen végeztek, ezzel a legeredményesebb csapat lettek.

Kép

 

Az FWRC sikeres utánpótlás nevelését igazolja, hogy az NB I-ben szereplő csapatok közül példátlanul eddig 6 játékos viselhette a címeres mezt két korosztályban (U20, U18) és a most készülő U16-ös válogatottba 6 ifjú rögbis került meghívásra.

Tapasztalatok szerint a gyerekek, - akik a rögbit választották - a fizikai fejlődésük mellett a rögbi szellemiségének megfelelően az összetartás, bajtársiasság, tisztelet és sportszerűség terén is nagyot fejlődtek, ami a pályán és azon kívül egyaránt észrevehető.

Kép

 

Ezen tények ismeretében érthető, hogy az angol iskolákban szervezetten oktatják ezt a sportot így nagyon sok fiatal kiugrási esélyt, jövőképet lát a rögbiben. Erre mi is nagy hangsúlyt helyezünk a jövőben, bár ez igényli a legnagyobb munkát és körültekintést, mivel jelenleg a versenyzők hozzátartozóin kívül nem sokan kíváncsiak az utánpótlás versenyekre. A szponzorokat sem nagyon érdeklik az ifjú sportolók, ezért az ő versenyeiket, tornákat összekötjük nagy viadalokkal (pl.: rangadók, bajnoki döntők, válogatott mérkőzések), így már érdekessé és eladhatóvá válnak. Ezen a vonalon rövid idő alatt jelentős előrelépést látunk. 

Hazai bajnoki rendszer, mérkőzések rendezése

A Magyar Rögbi Szövetség által kiírt bajnokságok alapján, Magyarországon három (Extra Liga, NB I., NB II.) osztályban folyik a küzdelem. A Fit World Rugby Club a Nemzeti Bajnokság I. osztályában versenyez felnőtt és junior kategóriában. A csapat 2007-re négyéves fennállása alatt háromszor lett ezüstérmes a felnőtt bajnokságban, míg a 2006-tól szervezett utánpótlás „junior“ bajnoki címet pedig megnyerte.

A Nemzeti Bajnokság mellett rendszeresen megrendezésre kerül a Diákolimpia, melynek keretein belül a legkisebbektől (7-8 éves) az egyetemi korosztályig mérik össze felkészültségüket és tudásukat a gyerekek. Ezeket a rendezvényeket általában egy rangos esemény időpontjához szokták igazítani a nagyobb nézettség miatt, mint például a válogatott mérkőzései. Kép

A rögbi sportágban is megrendezik minden évben az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot, amely remek sportolási és versenyzési lehetőség biztosít a hallgatóknak a rögbi sportág népszerűsítése mellett. A Magyar Köztársaság 2008/2009 év Egyetemi Főiskolai bajnoka címet és a vele járó kupát is Szegedre tudtuk hozni.

A Fit World Rugby Club hagyományteremtő szándékkal 2007-ben megrendezte az I. Szegedi Iskolás Rögbi Kupát melyen 18 tanintézmény közel 250 tanulója vett részt nagy sikerrel. Az eseménysor folytatása sajnos szponzor hiányában egyelőre várat magára.

A 2007-es évben Szegeden rendeztük meg az NB I. négycsapatos bajnoki döntőjét, amit a sikeres média beharangozás és a csapat sikeres szereplésének köszönhetően közel 2000 néző szurkolt végig.

Az előbbi rendezvények sikere is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több fiatal csatlakozik csapatunkhoz, így 2007-től egyre több korosztályos tornán tudunk szerepelni. Az ifjú rögbisek száma hatványozottan gyarapszik, így az edzési és versenytetési lehetőségek, leginkább a megfelelő méretű infrastruktura biztosítása mind komolyabb, de kellemes terhet jelent az egyesületnek.

Kép

2009-ben az NBII négycsapatos bajnoki dönőjének megrendezése került Szegedre, melyen a hazai csapat főszerepet játszva magabiztosan tudott nyerni. Kép

 

És még egy fontos esemény is kapcsolódott ehhez a rendezvényhez...

Első bemutatkozó mérkőzését játszotta a 2009 márciusban alakult szegedi női rögbi csapat, amely szeptembertől a bajnoki küzdelmekbe is bekapcsolódik.

 

Kép A nyári időszakban már hagyományai vannak a Szegedi Strand Rögbi Tornának, aminek rendszerint a Sziksósfürdői Strand vagy a szegedi Partfürdő ad otthont.  A tornára az ország minden tájáról érkeznek játékosok és a fürdőzők érdeklődését is felkeltve űzik, hajtják a tojás labdát a strand homokján.

Nemzetközi kapcsolatok

Csapatunk folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait főleg Franciaország és Írország felé, de Szegeden tanuló spanyol játékosa is van a csapatnak. A bajnokság mellett rendszeresen részt veszünk különböző rögbi tornákon, ahol többször játszottunk külföldi csapatok ellen is. Az NBI-ben 2008-2009-ben velünk együtt szereplő RC Slovan Bratislava csapatán keresztül szlovák, a nem túl messzi Arad és Temesvár rögbiseivel mérkőzve pedig román csapatokkal ápolunk sporttárias jószomszédi viszonyt. „Támadásban a szlovákok ellen“ (Slovan Bratisla-Fit World Szeged , 2008.noember Pozsony) Ezeket a kapcsolatokat, tornákat is kihasználva próbáljuk sikeresebbé tenni sportdiplomáciánkat és öregbíteni hazánk hírnevét. Az egyetemi éveit szegeden töltő külföldi hallgatók közül is többen játszottak és jelenleg is játszanak nálunk, aminek köszönhetően a csapat különböző taktikákat és edzés tematikákat sajátíthat el. A külföldi játékosok sokat segítenek a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében.

Média szerepe, sportág népszerűsítése

Az utóbbi időben rendszeresen megjelenik sportágunk az országos médiában is a különböző verseny sorozatok, mint például a Heineken Kupa vagy az angol bajnokság mérkőzéseinek közvetítésével. A viszonylag rövid múltra visszatekintő média jelenlét ellenére egyre többen keresik meg a rögbiseket a sport iránt érdeklődve.

Kép Helyi szinten az FWRC is rendszeresen megjelenik a médiában, ahol törekszünk a játék fontosságának propagálására, a saját szervezésű versenyek bemutatására és a sportág szerelmeseinek megfelelő tájékoztatására. A média szereplések mellett szórólapok és plakátok segítségével próbáljuk felhívni rendezvényeinkre és csapatunkra a figyelmet.

 Jövőbeni fejlesztési tervek

A Fit World Rugby Club legfontosabb célja, hogy Szegeden és környékén Magyarország egyik meghatározó csapata és utánpótlás bázisa tudjon működni, ez által is színesebbé téve a méltán híres szegedi, dél-alföldi sportéletet. Ennek szellemében 2009-től a négy hazai akadémiai központ egyikeként kívánunk szerepet vállalni a rögbi utánpótlás nevelésében, így az elkövetkező évek sikereinek megalapozásában.

Céljaink eléréséhez vezető útnak még csak az elején járunk, de megfelelő támogatottsággal és munkával sok embernek fogunk tudni örömet okozni, legyen az sportoló vagy szurkoló!

Ennek érdekében:

- fejlesztenénk az edzéshez és mérkőzésekhez szükséges technikai eszközeinket, felszerelésünket

- részt vennénk a különböző sportképzéseken, rendezvényeken, illetve ilyeneket rendeznénk

- törekszünk a sportág széleskörű bemutatására, népszerűsítésére

- az iskolás korosztály bevonásával a gyerekek fizikai és szellemi fejlődését kívánjuk elősegíteni a rögbi szellemiségének megfelelően

- külföldi csapatok, játékosok fogadásával a nemzetközi együttműködéseket is szeretnénk elősegíteni.

EREDMÉNYEK

A FIT WORLD Rugby Club eredményei a kezdetektől:

2004. I. Fit World Strand Rugby Bajnokság I. hely

2004/2005. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2005. II. Fit World Strand Rugby Bajnokság II. hely

2005/2006. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2006. III. Fit World Strand Rugby Bajnokság III. hely

2006. „Magyarország legdinamikusabban fejlődő rögbi csapata különdíj”

2006/2007. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2006/2007. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2007. IV. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

2007. Magyar Rögbi Diákolimpia, Kölyök kat. II. hely

2007. Magyar Egyetemi bajnokság I hely

2007. Év Legtöbb Pontot Szerző NB I-es Játékosa: Szilágyi Csaba (FWRC)

2007. Év Junior Rögbi Játékosa: Bárdos András (FWRC)

2007/2008. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2007/2008. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2008. Magyar Egyetemi bajnokság II hely

2008. V. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

Csapatépítés, versenyek, különböző rendezvények:

2007. I. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Verseny II.hely

2007. I Szegedi Sárkányhajó Fesztivál, III.hely

2008 II. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Gyerekek I.hely

2008/2009 idény eredményei:

Összességében eredményes szezon, 6 tornából 4-et első helyen teljesítettünk.

Diákolimpia Fit World RC Kölyök – I.hely

Diákolimpia Fit World RC Kadett – IV.hely

Diákolimpia Fit World RC Junior – I.hely

MEFS(Egyetemi bajnokság) Fit World RC – I.hely

NBII felnőtt Fit World RC Junior – I.hely

NBI felnőtt Fit World RC – II.hely

2009. őszétől a hetedik alakulatnak is szurkolhatunk, immár a szegedi rögbis lányok bemutatkoznak a magyar rögbi bajnokságban.

 

Támogatás és szponzoráció

A művészetek és a sportok támogatása az ókorig visszavezethető, ahol az arisztokraták tehetséges embereket pártoltak, segítettek a fejlődésben és fennmaradásban. A mai felgyorsult világban is szükség van a segítségre; cégek, szervezetek, magánszemélyek által nyújtott anyagi és szellemi támogatások, szolgáltatások adományozásával.

Kép

Adomány

A közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, továbbá közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben befizetett pénzösszeg (adomány) után közcélú adomány kedvezménye címén érvényesíthet adókedvezményt a jogi személy, a magánszemély és az egyéni vállalkozó is.

Adomány: ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli, nem pénzbeli támogatás, térítés nélküli átadása

Mint közhasznú szervezet, sportegyesületünknek nyújtott támogatásról igazolást tudunk adni, amely cégként vagy magánszemélyként is adókedvezményre jogosít.

Mindennemű támogatást, felajánlást kitörő örömmel fogadunk, hiszen a FWRC amatőr csapata a tagdíjakkal, pályázatokkal és az eddigi szponzori pénzekkel együtt is a 2007. évben kevesebb mint egymillió forintból gazdálkodott.

Magánszemélyként támogathat adója 1%-ával is!

Adószám: 18473463-2-06

Amit a Fit World SE - mint csapat - nyújtani tud az Ön cégének a felajánlásaiért - weboldalon való megjelenés -helyi napilapban minden évben megjelenő köszönetnyilvánító cikk szponzoroknak -mezeken és felszereléseken való megjelenés, névvel és lógóval - molinók, zászlók, plakátok kihelyezése a sportpályán, a sportöltözéken való megjelenés; mérkőzésen, TV műsorokban, utazáskor, edzésen... - médiafalon való „háttér” szereplés, nyilatkozat és interjú adásakor - rögbi kapu szivacs lábain kialakított felületeken való szereplés - kiadványainkon, rendezvényeinken való szereplés, árusítási és hirdetési lehetőség a versenyhez kapcsolódó termékeket gyártóknak, forgalmazóknak - saját rendezésű tornák támogatása esetén névadó sponzorként való megjelenés, mint például a Szegedi Iskolás Rögbi Kupa vagy Beah Rugby Tour rendezése.

Céljaink elérésében eddig leginkább támogattak: Fit World Fitness (Fit Fiatalok Kft.) Szegedi Tudomány Egyetem HÖK és a SZOTE Klub/Tisza Med’97 Kft./ Zomko Kft., Boci Tejivó, JATE Klub, Inyencmester 97 Kft., Papp és Tóth Ügyvédi Iroda, Stihl Szeged, Mórahalom és vidéke Tak.szöv., Naturtex Kft., Printker Officeland, Szegedi Vadaspark, Dreher sörgyárak, Otthon Centrum, Aquamont Kft. / TUI /, Assam Teaház, Sierra Tequila

A    T Á M O G A T Á S T    K Ö S Z Ö N J Ü K !

Üdvözlettel: a Fit World Rugby Club vezetősége és a csapat tagjai

Elérhetõségek, kapcsolattartók

  • Debreczeny Dénes szakosztályvezető, vezetőedző telefon: (20) 362-33-02 e-mail: debreczenyd@freemail.hu
  • Ménesi Zoltán csapatvezető helyettes telefon: (20) 371-54-34 e-mail: menesi79@freemail.hu
  • Szilágyi Csaba csapatkapitány telefon: (30) 399-52-40 e-mail: trans.szilagyi@gmail.com
  • Prágai András női csapat vezetője telefon: (30) 272-66-76 e-mail: pragaiandras@gmail.com
  • Palásti Jenõ alapító, senior vezető telefon: (30) 289-23-06 e-mail: jenrugby@freemail.hu
  • Juhász Róbert pénzügyi vezető telefon (30) 504-9614 e-mal: fwrc.szeged@gmail.com

 

Vissza a kezdő oldalra: www.oregfiuk.eoldal.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ctltlcyixrnwwoelfmluegexjvtkwgu

ttaletcfes,2018.08.06 17:46

<a href="http://istanbulexpressonline.com">best viagra online</a> buy viagra internet http://istanbulexpressonline.com

cxuxxsrvwgpoptlcfzkurgkqyhingtc

ztaletkzhi,2018.08.06 05:30

<a href="http://istanbulexpressonline.com">buy viagra usa</a> buy discount viagra http://istanbulexpressonline.com

Cheap Prescriptions 86 mg

JamesUteli,2018.08.05 22:37

Hello there! <a href=http://onlinepharmacy.gdn/#online-pharmacies-no-prescription>pharmacy schools online</a> great web site.

ijrxpc

qynurz,2018.08.03 19:37

buying cialis online is it safe http://cialisn.com
http://cialisn.com - buy cialis online with prescription

BabloPridi 345750900

BabloPridi,2018.07.31 11:08

http://foodtube.net/profiles/blogs/venlafaxina-37-5-mg-donde-comprar-sin-receta-mas-barato-costa http://techakhil.byethost4.com/ques2ans/index.php?qa=22551&qa_1=orlistat-puedo-comprar-receta-urgente-orlistat-precio-barato http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/order-indomethacin-safely-online-pharmacy-for-indomethacin-in-ny http://lesko.com/q2a/index.php?qa=11384&qa_1=achat-vente-grifulvin-griseofulvin-vente-grifulvin-ligne http://www.politicanada.ca/blogs/1837/12648/donde-para-ordenar-ditropan-de-confianza-comprar-oxybutynin-2 https://www.olliesmusic.com/blog/6100/amoxicillin-250mg-buy-online-can-i-buy-augmentin-cheap/ http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/86051/low-price-dexamethasone-0-5-mg-buy-online-can-i-buy-dexamethasone-over-the-/ http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/19159 http://barbershoppers.org/blogs/post/15333

rhhbbs

gjrvkn,2018.07.31 08:18

<a href=http://levitranew.com>buying levitra online reviews</a>
cialis viagra czy levitra http://levitranew.com

Режим питания – как квалифицированный способ похудения

ThomasRaf,2018.07.29 20:03

Режим приема пищи – прекрасный образ скинуть ненавистные килограммы, сегодня это общераспространенный случай. Задерживаясь конкретных приемов, получится распрощаться от ненужных сантиметров и нормализовать собственный внешний образ. Изо целого изобилия вариантов питания надо выделить более успешные рационы для избавления от лишнего веса дома.
Подробнее:
<a href=http://dolara.net/poleznye-sovety/len-i-ego-osnovnye-poleznye-svojstva.html>правила похудения</a>

fbyabyiyrqaj

iamkuq,2018.07.27 19:05

<a href=http://canadian-pharman.com>order viagra generic 100mg</a>
over the counter pills like viagra http://canadian-pharman.com

veavug

homhmk,2018.07.25 09:36

<a href=http://canadian-pharmacyon.com>how much is viagra</a>
reliable online viagra forum http://canadian-pharmacyon.com

Ребятня — это обязательно наше сегодняшнее и будущее

Donaldanync,2018.07.25 08:58

Детский сервис, основан только для Вас лично и именно ваших ребят. Основополагающей целью проекта будет - период препровождения с толком, удовольствием и задорно. Верим читать детский блог станет занимательно отнюдь не только молоденьким мамам, но и стреляным опекунам со стажем. Хотелось бы, с тем чтобы наш детский онлайн-проект стал для вас надежным другом и подсказчиком.
Детальнее:
<a href=http://alawer.ru/prazdniki/top-3-produkta-dlya-detej.html>индиго дети</a>

какие очистные сооружения

TVPTheora,2018.07.24 08:14

Завод емкостного оборудования ТВП изготавливает резервуары для очистных сооружений на собственной промышленной базе в Страны. Ёмкости для очистительных сооружений, предлагаемые нашей компанией, могут решить задачи хранения запасов воды и очистке стоков от загрязнений.
Наш завод ТВП производит ёмкостное оборудование по стандартам, также мы производим емкостные резервуары и оборудования по заводским стандартам.

В наличие есть емкости двустенные которые вы можете заказать.

Очистные сооружения от завода ТВП это надёжное оборудование, которое производится в городе Самара и поставляется по всем городам России.
Наша фирма не только производим это оборудование на заводе, но и устанавливаем, обслуживаем, и проводим актуальную эксплуатацию емкостное оборудование.
Цена на двустенные емкостное оборудования всегда зависит от объёма и других оценок которые вам желательные

оборудование для очистных сооружений - <a href=https://tvprus.ru/>аварии на очистных сооружениях</a>

купить кожаный ремень для джинс

Jasondok,2018.07.22 18:38

кожаный ремень на часы пряжки для ремней ручной работы http://kfaktiv.ru/user/Thomassow/ мужские ремни оригиналы купить ремень луи витон мужской ремни офицерские кожаные ссср
ремни с пряжками мужские как укоротить ремень для брюк ремни hermes мужские купить http://zoneti.ca/component/users/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2877889 кожаные ремни мужские купить в москве широкий кожаный ремень купить ремень ручной работы

заказать памятник на могилу в самаре фото и цены

Arthuroccah,2018.07.22 18:37

сколько стоит мраморный памятник на могилу в чебоксарах http://www.dom-eknig.ru/user/RubenRig/ установить памятник на могилу своими руками калининград изготовление памятника на могилу памятники на могилу г.вологда на могилу изготовление памятников срочно на хованском кладбище p=472569 http://shatun.kz/user/RubenCam/ памятники на могилу с цветной фотографией изготовление в ст староминской памятники туапсе на могилу заказать памятник на могилу майкоп фото цена
установка памятникана могилу ухта цены заказать памятник на могилу в москве недорого http://newhuashang.com/space-uid-508983.html памятники на могилу фото и цены в екатеринбурге памятники на могилу саратов изготовление нужно ли ставить памятник на могилу мусульманам из чего лучше памятник на могилу заказать памятники на могилу в смоленске

Подбираем верный онлайн-проект об проблемах женщин

Kevindep,2018.07.22 10:57

Полный караван важной и подходящей для женщин сведений, островок драгоценных рекомендаций по поддержке бытового хозяйства, по кулинарии и сохранению молодости – абсолютно все это перед вами на разделах этого вебсайта. Смачные рецепты и консультации здоровья, победа семейных отношений и фокусы ребятни, ухаживание за кожей и верный макияж, пилотирование автотранспорта и успешные роды, а кроме того тыщи иных полезностей – именно тут вы непременно можете просмотреть все, что занимает милых представительниц прекрасного пола.
Детальнее:
<a href=http://mosgaz.net/otdyx/8190-otdyxaem-v-rossii-sochi.html>Взять женщину с ребенком</a>

how to update card drivers windows 8

BrandonVoins,2018.07.22 00:55

turn windows updates off xp squid tcp_denied/407 windows update windows azure websites ssl support downloads windowsupdate com prevent windows update automatic reboot error 66a windows 7 update microsoft language support windows xp kontakt windows live support update for activex killbits for windows xp kb950760 security update this version of windows is not supported by winpcap 4.1.2 bios update aus windows 7 windows movie maker 2.6 support avchd can i delete windows ie7updates windows vista update no internet windows update sitesine balanamyorum

automatically download drivers windows update <a href=http://supporter-windows.com/download-windows-automatic-update-client/10198-2017-09-21.php>windows xp os update</a> how many cores can windows 7 home premium support <a href=http://support-microsoft-help.com/update-local-group-policy-windows-7/15229-2018-04-17.php>microsoft product support center</a> windows 7 dreamweaver 8 update <a href=http://help-windows.com/creating-windows-help-files-windows-7/9622-2017-07-26.php>can not start windows update</a> windows 7 native iso support <a href=http://tools-support-microsoft.com/windows-phone-8-software-update/14211-2018-02-25.php>symantec endpoint protection support windows 7</a> windows installer service overlapped i o operation is in progress <a href=http://support-microsoft-tools.com/panneau-de-configuration-systme-et-maintenance-windows-update/4832-2016-11-10.php>update windows media player virus</a>

windowsupdate_80070bc9 windowsupdate_dt000 hp help and support center windows xp what levels of encryption is/are supported by windows server 2003 windows update 8e5e03fa windows 7 recover files after restore windows 7 windows 7 update good or bad microsoft toll free tech support number nt-series support tool version 4.6 for windows comment reinstaller windows 2000 pro reinstall windows vista without administrator password

windows 7 bootleg update <a href=http://software-windows.com/windows-update-for-wm61/16170-2018-04-07.php>windows server 2003 windows update log</a> anti virus software supports windows 98 <a href=http://software-windows.com/realtek-ac97-audio-updates-for-windows-xp/17492-2018-05-27.php>enable windows automatic updates vista</a> update to windows mobile 5.0 <a href=http://tools-windows.com/updates-for-windows-media-player-11/7304-2017-04-11.php>offline windows xp sp3 updates</a> uninstall hp support assistant windows 8.1 <a href=http://tools-windows.com/failed-to-start-windows-help-winhlp32-exe/8250-2017-05-30.php>delete windows update files windows xp</a> dvd and cd sharing update for windows <a href=http://support-microsoft-tools.com/windows-update-support-contact/4479-2016-10-21.php>windows xp will not load updates</a>

vista sp1 windows update release date gpupdate not working windows 2008 how to install ftp service on windows 2008 server can i update a cracked version of windows 7 microsoft window 8 technical support

где y авиабилеты дешево в ставрополе

Donaldagogy,2018.07.22 00:43

как изменятся цены на авиабилеты в 2015 году что такое таксы в цене авиабилета тайланд авиабилеты бронирование стоимость авиабилетов внуково симферополь вылет из внуково расписание самолетов внуково ереван стоимость билета киев санкт петербург авиабилеты аэрофлот где y авиабилеты на чартерные рейсы как заказать авиабилеты через амадеус казань нью йорк авиабилеты стоимость билета в болгарию автобус поезд самолет y авиабилет москва анадырь lang ru смотреть дешовые авиабилеты киев москва y авиабилеты картой маестро внуково цены на авиабилеты в надыме стоимость авиабилет казань петербургская

стоимость авиабилета с грозного до омска http://hopitalcroixdusud.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=446553 турфирма евро азия в спб купить авиабилеты http://firma-optic.ru/component/k2/itemlist/user/72895 реализация авиабилетов расходная накладная http://hsc-lb.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=458200 стоимость авиабилета до одессы http://www.laterrazza-beb.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=853822 стоимость билета москва берлин самолет http://www.lasoracesira.it/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1106053

расписание и стоимость авиабилетов москва курган дешевые авиабилеты цены рейсы аэрофлота цена билета на самолет алматы тауз азербайджан вим авиабилеты стоимость расписание наличие мест цена авиабилета из екатеринбурга до сочи действует ли студенческий билет на самолет расписание самолетов домодедово анапа цена билета стоимость авиабилетов от алмата до аджарии стоимость авиабилетов из белгорода в тайланд цена на авиабилеты сахалин владивосток

цена авиабилеты киев жуляны кутаиси компания wizzair http://sbs-metallbau.de/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=340267 карта visa банк москвы авиабилеты lang ru http://www.ciccarelli1930.it/component/k2/itemlist/user/870678 цены на авиабилеты купить дешевле без сборов http://www.smarthomeuniversity.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1284544 цена билетов на самолет из одессы в харьков http://www.antares-onlus.org/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=490696 белгород черногория авиабилеты http://www.cvoice.de/index.php/component/users/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=5304

пиза иркутск авиабилет горящие авиабилеты в анталью спарта крым y авиабилеты трансаэро авиабилеты цены цена авиабилеты луганск киев

Revolutional software XRumer 16.0 + XEvil 4.0 solve ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3

ShaylaGet,2018.07.21 10:22

Incredible update of captcha solving software "XRumer 16.0 + XEvil 4.0":
captcha regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

FREE DEMO AVAILABLE!

Good luck!


http://XEvil.net/

windows 98 supported browsers

BrandonVoins,2018.07.20 20:12

install windows service c# using command line update dauert ewig windows 7 update to windows vista sp1 windows update downloader slipstream latest java update for windows vista 32 bit probl me update windows wuauclt.exe windows update microsoft update windows firewall update free download download windows update agent for windows xp sp3 how do i update codecs for windows media player acer aspire 5920 reinstall windows how to format my hard drive and reinstall windows xp how to wipe harddrive and reinstall windows windows preinstallation environment windows microsoft visual basic support

reinstall windows 8 after windows 7 downgrade <a href=http://supporterwindows.com/reinstall-windows-nt-40/12718-2017-12-25.php>windows update error repair tool</a> windows nt support microsoft <a href=http://assist-windows.com/windows-installer-package-xp-service-pack-3/12698-2017-12-02.php>how to reinstall windows 7 on msi laptop</a> how to turn off auto update for windows xp <a href=http://support-microsoft-tools.com/0x80070bc2-windows-update/14491-2018-02-15.php>windows usb printer support</a> is windows 7 support oracle 10g <a href=http://windows-supporter.com/actualizaciones-windows-xp-microsoft-update/11005-2017-10-03.php>windows live messenger update windows 7</a> how to update windows mobile phone software <a href=http://help-windows.com/mbsa-windows-update-agent-remediation/5599-2016-12-29.php>uninstall windows update msiexec</a>

turn off automatic restart windows xp after update microsoft support numbers xbox 360 arabic support for windows xp download windows powershell dir help windows media player 9 support windows 7 supported cpu list windows html help authoring windows 7 update neustart verschieben support microsoft word 2000 how to create a windows service using installutil.exe

error windows update 800b0100 <a href=http://help-windows.com/windows-7-update-msu/6146-2017-01-28.php>windows movie maker supported video format</a> windows server 2003 service pack 2 uninstall failed <a href=http://windows-supporter.com/windows-7-starter-supports-64-bit-processor-architectures/5019-2016-11-29.php>auslaufender support windows xp sp3</a> updates for windows <a href=http://tools-windows.com/windows-update-keeps-reappearing/19429-2018-09-14.php>how to reinstall windows xp on acer aspire one netbook</a> windows update no encuentra actualizaciones <a href=http://software-windows.com/updaten-auf-windows-7/15759-2018-03-22.php>reinstall windows programs</a> reinstalling programs on windows 7 <a href=http://support-microsoft-tools.com/how-to-manually-download-and-install-windows-updates/9670-2017-07-18.php>windows 7 help call line</a>

52f windows update fehler windows 2000 automatic update windows 7 update testversion reinstall dhcp client service windows xp specify windows update server registry

taking viagra without erectile dysfunction rit

Harryrit,2018.07.20 04:51

<a href="http://lamarlandscaping.com/#buy">buy viagra without prescription</a> viagra uk without prescription
<a href="http://lamarlandscaping.com/#viagra">buy viagra online</a> buy viagra without a script
<a href=http://lamarlandscaping.com/#buy>buy viagra online</a> london viagra without prescription
http://lamarlandscaping.com/#buy genericviagraonlinewithoutrx

windows support for vista

BrandonVoins,2018.07.18 22:03

16 bit app support windows 7 can windows oem reinstalled how to reinstall windows vista from backup microsoft windows vista support number update windows security alert windows7 windows update reinstall operating system dell windows 7 gimp help manual for windows error loading explorer.exe reinstall windows hp bladesystem online firmware update bundles for windows unable update windows boot camp windows update support.microsoft.com oas servicing stack update windows 8.1 windows service how to install

windows 7 time update not working <a href=http://windows-supporter.com/install-ftp-service-windows-server-2008-r2/17383-2018-06-28.php>apple support drivers for windows 8</a> 0xc80003f3 windows update error <a href=http://windows-tools.com/windows-2011-for-mac-update/12308-2017-12-07.php>microsoft end of life end of support</a> microsoft windows photo gallery viewer update <a href=http://software-windows.com/disable-automatic-windows-update-using-group-policy/332-2016-01-28.php>dell inspiron support windows xp</a> reformatting and reinstalling windows <a href=http://help-support-microsoft.com/16-bit-application-support-windows-8/4092-2016-10-09.php>powershell script to run windows update</a> windows xp windows update download failed <a href=http://software-windows.com/windows-7-help-udf/15036-2018-02-22.php>your operating system is not supported detected windows nt</a>

windows installer service pack itunes windows install updates and shutdown option disable auto update for windows xp uninstall a windows update remotely windows update services versions software update windows mobile 6.5 parallels desktop windows update problem how to permanently disable windows update update windows live account information toshiba support windows

microsoft fix it windows updates <a href=http://support-windows.com/windows-xp-east-asian-language-support-files/9087-2017-07-16.php>disable reboot windows 7 update</a> windows xp reboot loop help <a href=http://help-support-microsoft.com/vista-policy-windows-update/2723-2016-07-18.php>microsoft windows remote installation service</a> disable windows update restart vista <a href=http://supporter-windows.com/windows-genuine-updates/5232-2017-01-08.php>shutdown help windows</a> how to reinstall windows installer on windows vista <a href=http://supporter-windows.com/windows-vista-update-no-sound/16772-2018-06-29.php>windows 7 hilfe und support funktioniert nicht</a> recover offline files local cache windows 7 <a href=http://help-support-microsoft.com/vista-policy-windows-update/13839-2018-02-02.php>reinstall windows xp home no cd</a>

windows 8 contact customer support can i swap motherboards without reinstalling windows windows live mail help contact number taskkill windows update windows sdk desktop arm support