Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angliától Szegedig:   a rögbi bemutatása - múlt, jelen és jövő!


A kezdet...

Tudtad, hogy a "rugby football" és a foci (soccer) egy tőröl fakad?

Igen, olyannyira, hogy a XIX. század elején még nem is különböztették meg őket Angliában. A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első "cél", ő kapta foci közben elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván: senki sem tiltotta meg ezt. Történt ez Rugby városában, 1823-ban. William, akit a helyi kollégiumban lusta, de jó latinos diákként tartottak számon, maga sem tudta, hogy történelmet csinált.

Kép

Később, valamikor az 1800-as évek derekán a tizenegy nagy egyetemi klub gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a "kisasszonyos" soccer-változatot, azaz a footballt, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

Rögbi: A labdajátékok csúcsa

A rögbit az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel, mert kemény, férfias és a bajtársiasság szelleme hatja át. A szabályok szerint ugyanis csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál erősebb, ezért a rögbi a csapatjáték csúcsa!

Kép

 

A játék lényege egyébként, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, illetve ha a labda már odakerült, akkor azt kezével vagy mellével a földhöz érintse a játékos, illetve a labdát elrúgva a kapufák között és a keresztléc felett továbbítsa a célvonal mögé.

A csapatokon belül az erősebb testalkatú tolongásjátékosok (forwards) alkotják az első csapatrészt, a tolongást (scrum), míg a gyorsabb, mozgékonyabb játékosok (backs) a hátsó részt, a háromnegyedet (three quarter). A két csapatrészt az irányító játékos (fly-half) hangolja össze.

Kép

A „unios” rögbit 2 x 15 fő játssza. A játékidő 2 × 40 perc. A labdát csak hátrafelé passzoljuk. A szabályok szerint a labdás játékost kell megfogni, ezzel megakadályozva a pontszerzést. Van les szabály és szigorú büntetés jár ütésért, gáncsolásért.

Pálya mérete: 60 x 120 méter. Érdekessége, hogy a kapu mögötti terület (10 méter) is a játéktér része. Ide kell a labdával befutni, és ott letenni: ezt hívják „cél”-nak (5 pont). Kapu: "H" formájú kapu. Csak a felső részén átrúgott labda ér pontot (2, ill. 3 pont). Mérete: "H" keretléc magassága 3 méter. Függőleges kapuk egymástól 5,6 méterre vannak. Magassága minimum 10 méter.

 

A rögbi elterjedése, ismertsége

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek.

Ők úgy mondják: „ a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek”.

Attól kezdve, hogy 1823-ban William Webb Ellis a Rugby nevezetű angol városban megalkotta a rögbi játékot, a játék népszerűsége egyre nő. Látványos, dinamikus, szórakoztató és izgalmas, ezért nagy üzleti lehetőséget hordoz, de - ellenben a labdarúgók szövetségével, amely a szórakoztatást és a tömegek megnyerését helyezte előtérbe – a rögbisek a familiáris értékeket és a hagyományok tiszteletét tartották fontosnak. 

A rögbi a század elején háromszor is szerepelt a nyári olimpiai játékok programjában és 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt.

A játék mára az egész világot meghódította, a második legelterjedtebb labdajáték. Világbajnoksága, a Rögbi Világkupa 4 évente kerül megrendezésre. A 2007-ben megrendezett Világ Kupa a harmadik legnézettebb sportesemény volt, az egész világon körülbelül egymilliárdan látták.

 

Kép

 

Jelenleg 6 kontinensen 118 országban játsszák. A szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van, a legjobbak fizetése már 1,8 millió fontra (2,8 millió euróra) rúg. Évente megrendezésre kerül: a 6 Nemzet Kupa (Európa legerősebb válogatottjainak kupája), Bajnokok Ligája (európai klubcsapatok számára kiírt liga), 3 Nemzet Kupa (a déli-félteke legjobb válogatottjainak megmérettetése), Super 12 (a déli-félteke 12 legjobb klubcsapatának ligája), A sportág világszövetsége a dublini székhelyű International Rugby Board (IRB) , európai szövetsége a Federation Internationale De Rugby Amateur (FIRA), Párizsban székel.

 

A magyar rögbi sport

A rögbi a futballal együtt érkezett meg hazánkba a XIX. század végén és a második világháborúig működött is néhány csapat az országban. 1969-ben jött hazánkba egy Giorgio Pasquale nevű olasz diplomata, aki lelkes rögbi játékos volt és ő alapította meg az első hat csapatot, Budapesten. Azóta többé-kevésbé folyamatos rögbi élet zajlik nálunk is.

A Magyar Rögbi Szövetség irányításával 1990 óta működik hivatalos bajnokság, de csak amatőr szinten. Annál is inkább, mert a rögbi 1994-ig csak amatőr szinten volt jelen a világon mindenhol és csak ezután kezdtek el megjelenni a profi klubok nyugaton.

Magyar Rögbi Szövetség bemutatása 

Kép A Magyar Rögbi Szövetség 1990-ben alapult, mindkét nemzetközi szövetségnek 1991 óta tagja. A Magyar Rögbi Szövetség tagságát 22 önálló rögbi klub alkotja, mely összességében 2000 főt foglalkoztat.

A 2006.évtől átalakult Magyar Nemzeti Bajnokság keretében első ízben Exraliga működik 6 klub részvételével. Ebben az osztályban minden felnőtt csapat köteles junior és kadet csapatot is szerepeltetni a hétvégi fordulókban. Az NB I.-ben további 6 klub, az NB II.-ben 10 klub versenyez. Az évtől női bajnokság is indult 3 csapat részvételével. A bajnokság színvonalának emelése érdekében 2009-től további átalakítások várhatók.

A Magyar Köztársaság Kupa évente felnőtt, egyetemi, junior, kadet, kölyök, mini és leány kategóriában kerül lebonyolításra. Felnőtt és korosztályos válogatottjaink, (Felnőtt 15-ös, Felnőtt 7-es, Női, U 17, U 18, U 20) közel 10 éve szerepelnek a Nemzetközi Szövetségek által kiírt hivatalos Világ és Európa bajnoki selejtezőkön és az Európa bajnokságban. Eredményességünk folyamatosan javul. A magyar 18 évesek a 12., a 17 évesek a 17. helyen vannak az európai rangsorban.

Kép

  A sportág megszilárdítása és népszerűsítése érdekében széleskörű iskolai oktatási – versenyeztetési rendszert került kialakításra, mintegy 60 csoportban közel 700 tanuló részvételével minitől az egyetemi korosztályig. 2000. évtől a sportág bekerült a Diákolimpiai sportágak körébe.

Kép

Akár már óvodásokkal is játszható a kontakt nélküli "szalagosrögbi"

 

 

Rugby – A szegedi rögbi története

A Gorillák...

1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. Kezdetben az újszegedi városliget nagy tisztásain voltak az edzéseik. Egy szombati edzés után sárosan, csapzottan mentek végig a rögbisek a liget sétányán, a szembe jövő emberek mind csodálkozva bámulták a társaságot. Hajagos Róbert a csapat egyik játékosa ekkor egy filozofikus megjegyzést tett:

„Azért néznek minket annyira, mert irigykednek. Tudják, hogy mi most valami olyat csináltunk, amit nagyon szeretünk, és most nagyon jól érezzük magunkat.”

Legyen ez a mottónk, s e mottó jegyében ismerkedjünk meg napjaink rögbijével szegedi szemmel legalább nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

Mogorva Gorillák (1993)

 

Kép

Csapat számára az 1995-ös esztendő nagyon szép sikereket hozott. Felnőtt csapat megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott az NB-I-be, kadét csapat pedig megnyerte az első ízben kiírt kadét kupát. Négy szegedi játékos rendszeresen szerepelt a felnõtt válogatottban. Az 1996-os esztendõ sajnos szomorú fordulatot hozott. A felnőtt csapat ugyan az ötödik helyen, a kadét csapat pedig a második helyen végzett az elsõosztályú bajnokságban, de ekkor kezdődött meg a hanyatlás is, ami 2002-ben az első szegedi rögbi klub megszűnésével végzõdött.

 

Megújulás ...

 

Szerencsére ekkora már megteremtődtek az újjászületés feltételei is. Az Eötvös József Gimnáziumban 2000 szeptemberében alakult egy diák csapat, Peleskei Tamás vezetésével, illetve több másik iskolában is tartottak edzéseket. A csapat tagjai a Szegedi Tudomány Egyetemen folytatták tovább tanulmányaikat és természetesen megalakították az egyetemi rögbi csapatot. 2003-ban Ausztráliában játszották az ötödik Világ Kupát, melynek néhány mérkozését látta Varga János, korábbi kick-box világbajnok. Nagyon megtetszett neki a játék és kedvet kapott hozzá. Felvette a kapcsolatot a Gorillák volt játékosaival és újra elkezdõdött némi mozgolódás. Természetesen azonnal bekapcsolódtak az egyetemisták is ….

Kép

 

 

Fit World Rugby Club megalakulásaKép

A szegedi rögbi klub 2004-ban újjá alakult Fit World Sportegyesület néven, az azonos nevű fitnesz és edzőterem tulajdonosának támogatásával, ezért annak nevét viselve Fit World Rugby Club néven indult a hazai NB II-es bajnokságban.

A sikerre éhes gárda rögtön dobogóra állt a szezon végén és csak két ponttal maradt le a bajnoki címről. A csapat elnyerte a „legdinamikusabban fejlődő csapat” címet és a 2006-ben átalakult bajnoki rendszerben (az NB I-es bajnokságban) is, 2005 óta őrzi a dobogón a második helyét.

Kép

Csapatunk a 2007-es évben körülbelül 1 millió forintból gazdálkodott, a junior és a felnőtt csapat egész éves költségvetését tekintve. Nagy szükség van tehát mindennemű eszmei és anyagi segítségre, hiszen a folyamatos bővítés mindig a terveink között szerepel, elsősorban a rögbis utánpótlás nevelés fejlesztését, valamint a női rögbi edzések beindítását terveztük.

Kép

 

 

Az FWRC a 2008/2009-es szezont 4 csapat versenyeztetésével kezdte meg. A két korosztályos és a felnőtt gárda mellett a bajnok egyetemisták sikerei is a csapathoz fűződnek.

Fit World SE szervezete, felépítése, irányítása

A klub legfőbb szerve a közgyűlés, amely évente összehívásra kerül,  döntéseket hoz meghatározó ügyekben. Egyéb esetekben a különböző tisztségeket ellátó személyek mellett (pl.: csapatkapitány, edző, titkár) háromtagú elnökség irányítja a Fit World Sportegyesület Rugby Club életét.

 

A támogatóktól, szponzoroktól befolyt összegek sajnos az edzési lehetőségek részleges biztosítására és a felszerelés egy részének beszerzésére elegendőek. Ezért a további felmerülő költségeket, mint például az utazási költségek (amelyek az utánpótlás csapatok versenyeztetésével megduplázódtak) a csapattagok tagdíjaiból, illetve a sportolók eseti hozzájárulásaiból finanszírozza a klub. A pályafelszerelések és edzést segítő eszközök számottevő részét a játékosok saját kezűleg „társadalmi munkában” készítették a szerény költségvetés miatt.

Utánpótlás nevelés

A csapatvezetői (akik játékosai is a klubnak) már a kezdetekkor nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok toborzására és a különböző iskolákkal való kapcsolatok kiépítésére. Az első évben nem volt párhuzamosan futó utánpótlás bajnokság a gyerekek különböző tornákon vettek részt és az ügyesebbek a felnőtt mezőnyben bizonyították rátermettségüket.

Kép „Eligazítás“

A Magyar Rögbi Szövetség a bajnokságok átalakítása után 2006-ben kiírta az NB I-es versenysorozat utánpótlás bajnokságát, amit a szegedi fiatalok nyertek és a 2007/2008-as sorozatot is hibátlan eredménnyel vezetik. Időközben csapat játékosainak szervezésében bekapcsolódott az utánpótlás nevelésbe a szegedi Eötvös József Gimnázium, a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium és a Szegedi Tudományi Egyetem így még több fiatal tudta megismerni a rögbit. Sajnos az iskolák anyagi helyzetük miatt nem tudták felvállalni a különböző költségeket, ezért a tornákon az iskolájuk színeiben versenyzőket, a Fit World Rugby Club támogatta nagyrészt a felnőtt keret által megfizetett tagdíjakból.

A folyamatos toborzás és jó eredményeknek köszönhetően az egész fiatal „kölyök“ korosztály (12-14 éves) is egyre nagyobb létszámmal képviselte magát az edzéseken és a debütálásukkor a Magyar Rögbi Szövetség közreműködésével megrendezett Diákolimpián II. helyezést harcolták ki. Diákolimpián küzdelmeiben azóta minden évben egyre sikeresebb résztveszünk, a 2009-es tavaszi sorozatban már 3 korcsoportban indulva Kölyök és Junior csapat I. helyen, míg a Kadettjeink IV. helyen végeztek, ezzel a legeredményesebb csapat lettek.

Kép

 

Az FWRC sikeres utánpótlás nevelését igazolja, hogy az NB I-ben szereplő csapatok közül példátlanul eddig 6 játékos viselhette a címeres mezt két korosztályban (U20, U18) és a most készülő U16-ös válogatottba 6 ifjú rögbis került meghívásra.

Tapasztalatok szerint a gyerekek, - akik a rögbit választották - a fizikai fejlődésük mellett a rögbi szellemiségének megfelelően az összetartás, bajtársiasság, tisztelet és sportszerűség terén is nagyot fejlődtek, ami a pályán és azon kívül egyaránt észrevehető.

Kép

 

Ezen tények ismeretében érthető, hogy az angol iskolákban szervezetten oktatják ezt a sportot így nagyon sok fiatal kiugrási esélyt, jövőképet lát a rögbiben. Erre mi is nagy hangsúlyt helyezünk a jövőben, bár ez igényli a legnagyobb munkát és körültekintést, mivel jelenleg a versenyzők hozzátartozóin kívül nem sokan kíváncsiak az utánpótlás versenyekre. A szponzorokat sem nagyon érdeklik az ifjú sportolók, ezért az ő versenyeiket, tornákat összekötjük nagy viadalokkal (pl.: rangadók, bajnoki döntők, válogatott mérkőzések), így már érdekessé és eladhatóvá válnak. Ezen a vonalon rövid idő alatt jelentős előrelépést látunk. 

Hazai bajnoki rendszer, mérkőzések rendezése

A Magyar Rögbi Szövetség által kiírt bajnokságok alapján, Magyarországon három (Extra Liga, NB I., NB II.) osztályban folyik a küzdelem. A Fit World Rugby Club a Nemzeti Bajnokság I. osztályában versenyez felnőtt és junior kategóriában. A csapat 2007-re négyéves fennállása alatt háromszor lett ezüstérmes a felnőtt bajnokságban, míg a 2006-tól szervezett utánpótlás „junior“ bajnoki címet pedig megnyerte.

A Nemzeti Bajnokság mellett rendszeresen megrendezésre kerül a Diákolimpia, melynek keretein belül a legkisebbektől (7-8 éves) az egyetemi korosztályig mérik össze felkészültségüket és tudásukat a gyerekek. Ezeket a rendezvényeket általában egy rangos esemény időpontjához szokták igazítani a nagyobb nézettség miatt, mint például a válogatott mérkőzései. Kép

A rögbi sportágban is megrendezik minden évben az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot, amely remek sportolási és versenyzési lehetőség biztosít a hallgatóknak a rögbi sportág népszerűsítése mellett. A Magyar Köztársaság 2008/2009 év Egyetemi Főiskolai bajnoka címet és a vele járó kupát is Szegedre tudtuk hozni.

A Fit World Rugby Club hagyományteremtő szándékkal 2007-ben megrendezte az I. Szegedi Iskolás Rögbi Kupát melyen 18 tanintézmény közel 250 tanulója vett részt nagy sikerrel. Az eseménysor folytatása sajnos szponzor hiányában egyelőre várat magára.

A 2007-es évben Szegeden rendeztük meg az NB I. négycsapatos bajnoki döntőjét, amit a sikeres média beharangozás és a csapat sikeres szereplésének köszönhetően közel 2000 néző szurkolt végig.

Az előbbi rendezvények sikere is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több fiatal csatlakozik csapatunkhoz, így 2007-től egyre több korosztályos tornán tudunk szerepelni. Az ifjú rögbisek száma hatványozottan gyarapszik, így az edzési és versenytetési lehetőségek, leginkább a megfelelő méretű infrastruktura biztosítása mind komolyabb, de kellemes terhet jelent az egyesületnek.

Kép

2009-ben az NBII négycsapatos bajnoki dönőjének megrendezése került Szegedre, melyen a hazai csapat főszerepet játszva magabiztosan tudott nyerni. Kép

 

És még egy fontos esemény is kapcsolódott ehhez a rendezvényhez...

Első bemutatkozó mérkőzését játszotta a 2009 márciusban alakult szegedi női rögbi csapat, amely szeptembertől a bajnoki küzdelmekbe is bekapcsolódik.

 

Kép A nyári időszakban már hagyományai vannak a Szegedi Strand Rögbi Tornának, aminek rendszerint a Sziksósfürdői Strand vagy a szegedi Partfürdő ad otthont.  A tornára az ország minden tájáról érkeznek játékosok és a fürdőzők érdeklődését is felkeltve űzik, hajtják a tojás labdát a strand homokján.

Nemzetközi kapcsolatok

Csapatunk folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait főleg Franciaország és Írország felé, de Szegeden tanuló spanyol játékosa is van a csapatnak. A bajnokság mellett rendszeresen részt veszünk különböző rögbi tornákon, ahol többször játszottunk külföldi csapatok ellen is. Az NBI-ben 2008-2009-ben velünk együtt szereplő RC Slovan Bratislava csapatán keresztül szlovák, a nem túl messzi Arad és Temesvár rögbiseivel mérkőzve pedig román csapatokkal ápolunk sporttárias jószomszédi viszonyt. „Támadásban a szlovákok ellen“ (Slovan Bratisla-Fit World Szeged , 2008.noember Pozsony) Ezeket a kapcsolatokat, tornákat is kihasználva próbáljuk sikeresebbé tenni sportdiplomáciánkat és öregbíteni hazánk hírnevét. Az egyetemi éveit szegeden töltő külföldi hallgatók közül is többen játszottak és jelenleg is játszanak nálunk, aminek köszönhetően a csapat különböző taktikákat és edzés tematikákat sajátíthat el. A külföldi játékosok sokat segítenek a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében.

Média szerepe, sportág népszerűsítése

Az utóbbi időben rendszeresen megjelenik sportágunk az országos médiában is a különböző verseny sorozatok, mint például a Heineken Kupa vagy az angol bajnokság mérkőzéseinek közvetítésével. A viszonylag rövid múltra visszatekintő média jelenlét ellenére egyre többen keresik meg a rögbiseket a sport iránt érdeklődve.

Kép Helyi szinten az FWRC is rendszeresen megjelenik a médiában, ahol törekszünk a játék fontosságának propagálására, a saját szervezésű versenyek bemutatására és a sportág szerelmeseinek megfelelő tájékoztatására. A média szereplések mellett szórólapok és plakátok segítségével próbáljuk felhívni rendezvényeinkre és csapatunkra a figyelmet.

 Jövőbeni fejlesztési tervek

A Fit World Rugby Club legfontosabb célja, hogy Szegeden és környékén Magyarország egyik meghatározó csapata és utánpótlás bázisa tudjon működni, ez által is színesebbé téve a méltán híres szegedi, dél-alföldi sportéletet. Ennek szellemében 2009-től a négy hazai akadémiai központ egyikeként kívánunk szerepet vállalni a rögbi utánpótlás nevelésében, így az elkövetkező évek sikereinek megalapozásában.

Céljaink eléréséhez vezető útnak még csak az elején járunk, de megfelelő támogatottsággal és munkával sok embernek fogunk tudni örömet okozni, legyen az sportoló vagy szurkoló!

Ennek érdekében:

- fejlesztenénk az edzéshez és mérkőzésekhez szükséges technikai eszközeinket, felszerelésünket

- részt vennénk a különböző sportképzéseken, rendezvényeken, illetve ilyeneket rendeznénk

- törekszünk a sportág széleskörű bemutatására, népszerűsítésére

- az iskolás korosztály bevonásával a gyerekek fizikai és szellemi fejlődését kívánjuk elősegíteni a rögbi szellemiségének megfelelően

- külföldi csapatok, játékosok fogadásával a nemzetközi együttműködéseket is szeretnénk elősegíteni.

EREDMÉNYEK

A FIT WORLD Rugby Club eredményei a kezdetektől:

2004. I. Fit World Strand Rugby Bajnokság I. hely

2004/2005. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2005. II. Fit World Strand Rugby Bajnokság II. hely

2005/2006. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2006. III. Fit World Strand Rugby Bajnokság III. hely

2006. „Magyarország legdinamikusabban fejlődő rögbi csapata különdíj”

2006/2007. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2006/2007. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2007. IV. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

2007. Magyar Rögbi Diákolimpia, Kölyök kat. II. hely

2007. Magyar Egyetemi bajnokság I hely

2007. Év Legtöbb Pontot Szerző NB I-es Játékosa: Szilágyi Csaba (FWRC)

2007. Év Junior Rögbi Játékosa: Bárdos András (FWRC)

2007/2008. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2007/2008. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2008. Magyar Egyetemi bajnokság II hely

2008. V. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

Csapatépítés, versenyek, különböző rendezvények:

2007. I. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Verseny II.hely

2007. I Szegedi Sárkányhajó Fesztivál, III.hely

2008 II. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Gyerekek I.hely

2008/2009 idény eredményei:

Összességében eredményes szezon, 6 tornából 4-et első helyen teljesítettünk.

Diákolimpia Fit World RC Kölyök – I.hely

Diákolimpia Fit World RC Kadett – IV.hely

Diákolimpia Fit World RC Junior – I.hely

MEFS(Egyetemi bajnokság) Fit World RC – I.hely

NBII felnőtt Fit World RC Junior – I.hely

NBI felnőtt Fit World RC – II.hely

2009. őszétől a hetedik alakulatnak is szurkolhatunk, immár a szegedi rögbis lányok bemutatkoznak a magyar rögbi bajnokságban.

 

Támogatás és szponzoráció

A művészetek és a sportok támogatása az ókorig visszavezethető, ahol az arisztokraták tehetséges embereket pártoltak, segítettek a fejlődésben és fennmaradásban. A mai felgyorsult világban is szükség van a segítségre; cégek, szervezetek, magánszemélyek által nyújtott anyagi és szellemi támogatások, szolgáltatások adományozásával.

Kép

Adomány

A közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, továbbá közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben befizetett pénzösszeg (adomány) után közcélú adomány kedvezménye címén érvényesíthet adókedvezményt a jogi személy, a magánszemély és az egyéni vállalkozó is.

Adomány: ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli, nem pénzbeli támogatás, térítés nélküli átadása

Mint közhasznú szervezet, sportegyesületünknek nyújtott támogatásról igazolást tudunk adni, amely cégként vagy magánszemélyként is adókedvezményre jogosít.

Mindennemű támogatást, felajánlást kitörő örömmel fogadunk, hiszen a FWRC amatőr csapata a tagdíjakkal, pályázatokkal és az eddigi szponzori pénzekkel együtt is a 2007. évben kevesebb mint egymillió forintból gazdálkodott.

Magánszemélyként támogathat adója 1%-ával is!

Adószám: 18473463-2-06

Amit a Fit World SE - mint csapat - nyújtani tud az Ön cégének a felajánlásaiért - weboldalon való megjelenés -helyi napilapban minden évben megjelenő köszönetnyilvánító cikk szponzoroknak -mezeken és felszereléseken való megjelenés, névvel és lógóval - molinók, zászlók, plakátok kihelyezése a sportpályán, a sportöltözéken való megjelenés; mérkőzésen, TV műsorokban, utazáskor, edzésen... - médiafalon való „háttér” szereplés, nyilatkozat és interjú adásakor - rögbi kapu szivacs lábain kialakított felületeken való szereplés - kiadványainkon, rendezvényeinken való szereplés, árusítási és hirdetési lehetőség a versenyhez kapcsolódó termékeket gyártóknak, forgalmazóknak - saját rendezésű tornák támogatása esetén névadó sponzorként való megjelenés, mint például a Szegedi Iskolás Rögbi Kupa vagy Beah Rugby Tour rendezése.

Céljaink elérésében eddig leginkább támogattak: Fit World Fitness (Fit Fiatalok Kft.) Szegedi Tudomány Egyetem HÖK és a SZOTE Klub/Tisza Med’97 Kft./ Zomko Kft., Boci Tejivó, JATE Klub, Inyencmester 97 Kft., Papp és Tóth Ügyvédi Iroda, Stihl Szeged, Mórahalom és vidéke Tak.szöv., Naturtex Kft., Printker Officeland, Szegedi Vadaspark, Dreher sörgyárak, Otthon Centrum, Aquamont Kft. / TUI /, Assam Teaház, Sierra Tequila

A    T Á M O G A T Á S T    K Ö S Z Ö N J Ü K !

Üdvözlettel: a Fit World Rugby Club vezetősége és a csapat tagjai

Elérhetõségek, kapcsolattartók

  • Debreczeny Dénes szakosztályvezető, vezetőedző telefon: (20) 362-33-02 e-mail: debreczenyd@freemail.hu
  • Ménesi Zoltán csapatvezető helyettes telefon: (20) 371-54-34 e-mail: menesi79@freemail.hu
  • Szilágyi Csaba csapatkapitány telefon: (30) 399-52-40 e-mail: trans.szilagyi@gmail.com
  • Prágai András női csapat vezetője telefon: (30) 272-66-76 e-mail: pragaiandras@gmail.com
  • Palásti Jenõ alapító, senior vezető telefon: (30) 289-23-06 e-mail: jenrugby@freemail.hu
  • Juhász Róbert pénzügyi vezető telefon (30) 504-9614 e-mal: fwrc.szeged@gmail.com

 

Vissza a kezdő oldalra: www.oregfiuk.eoldal.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

полезные и вредные продукты реферат

Petereleda,2018.07.04 18:25

Обязательное требование в пище заключается не один во вкусе, но и в полезности. И не завсегда все то, который вызывает голод довольно приносить нам здоровье.

Впрочем, не стоит считать, который вся полезная дача не вкусная. Обратно, в нашем перечне собраны такие продукты, которые считаются лакомством и являются одними из самых необходимых для организма.

Около этом правильное довольствие надо строиться только для здоровых продуктов, тем самым избавляя организм от вредных веществ, жиров, шлаков и т. п.

Пред тем, как перейдем к обзору полезных чтобы здоровья продуктов, надо напомнить, который в обычном рационе человека должны водиться фрукты, овощи, ягоды, орехи, мясные и молочные продукты, различные крупы.

То снедать нельзя уменьшать особенный часть исключительно теми продуктами, которые перечислены ниже. При этом старайтесь есть их регулярно.
Перейти на сайт полезные и вредные продукты реферат http://polezzno.com

xogjfzm

bcckiv,2018.07.03 06:58

<a href=http://canada-pharmaci.com>cialis medication</a>
online generic cialis canada http://canada-pharmaci.com

levitra 491 mg

Edgarnat,2018.07.02 14:13

Hello there! <a href=http://levitranmh.party/#where-buy-levitra>vardenafil</a> good web site.

nixrbq

otqkng,2018.07.01 14:53

<a href=http://canadian-pharmacyc.com>buy viagra online reviews</a>
buy pink viagra online in india http://canadian-pharmacyc.com

Eminem Rap Mp3 Free Download

Reypat,2018.06.30 15:31

Wheels Aint Coming Down Eureka 7 Fly Away The Dodos Ashley Yxxlyricsxxy A Wrinkle in Time Book Review Prano bhoriye trisha horiye mp3 A-Punk Gravy Jones (Vampire Weekend Cover) El Columpio Letra THE WIENER SONG (AUTOTUNE) La Bamba Los Lobos Tigran Magnus What You Waiting For Remix Trisulam Movie Songs Pellante pandillu Song DavidLeeMurphyVEVO BIG SHAQ MANS NOT HOT (PARODY)

S%C3%B3 Liguei Antonio C%C3%A9sar <a href=https://semestra.eu/search/Apology+to+my+boyfriend>Apology to my boyfriend.mp3</a> Devilman crybaby Full Original Soundtrack <a href=https://ruangsudut.info/artist/The+Very+Best+of+Blues>The Very Best of Blues</a> Knights of Jaguar <a href=https://shmenim.info/search/The+Laugh+Boat>The Laugh Boat</a> Fall On Your Knees An <a href=https://semestra.eu/group/thee+oh+sees>Thee Oh Sees</a> GANGSTA. AMV Castle of Glass- <a href=https://ruangsudut.info/music/flo+rida+let+it+roll+official+video>Let It Roll Official Video.mp3</a>

GoPro Music: Insane Piano Improv My Hanh Nam L.A AEMINPU PERU PRIVILEGIADO Chad Tired (FAST) Here To Hear Garlic Roasted Potatoes Funky Ho (Prod. By Lord Finesse) Walk In Jerusalem Mahalia Jackson Pato saavedra Freedom! 90 Pitch Perfect 3 (Final Performance)

LuciferDaily <a href=https://shmenim.info/music/taal+mere+paas+hai+tu+yeh+bekhudhi+unplugged+cover+feat+clive+ansley>Taal Mere Paas Hai Tu Yeh Bekhudhi Unplugged Cover feat. Clive Ansley</a> The Temptations Silent Night <a href=https://ravnerdwars.info/artist/Industrial+Dance>Industrial Dance</a> Queen Somebody To Love <a href=https://shmenim.info/music/anup+rubens+telugu+hit+songs+ii+jukebox>Anup Rubens Telugu Hit Songs II Jukebox</a> Sang Bumi Ruwa Jurai <a href=https://semestra.eu/music/fake+but+hurtful+jackass+attempt+part4>Fake But Hurtful Jackass Attempt part4</a> Meet Russell exclusive clip from Disneys UP <a href=https://ruangsudut.info/music/deep+house+vocal+new+mix+best+nu+disco+lounge+mixed+by+ahmet+kilic+deep+zone+vol+142>Deep House Vocal New Mix - Best Nu Disco Lounge Mixed By Ahmet Kilic Deep Zone Vol 142.mp3</a>

Lag Ja Gale Ke Phir 100percent auto Malare premam Yeh kaha aa gaye hum Im Bad at LoL Maximum Stealth

Blue By You Turnstile Cover

Missouripat,2018.06.29 10:40

Clinton cerejo sooraj ki baahon mein Home Butt Lift Workout with ankle weights Bad Company Bad VITAA J4M Intro (Audio Officiel) Satyagraha mp3 You Got It Girl-Louie D Piano Concerto No. 5es-dur, Op. 73 "Emperor" Linda Ronstadt Blue Bayou (Cover) Matt Dusk Back In Town MMStingray67 Mai chali mai chali Justin Wellington ft JAHBOY Island Moon Viva La Vida Piano Tutorial Sada Baby 2k17 Prod By Avant Makin Good Love

Kelese Mommy <a href=https://unitedagents.eu/song/remove+negative+energy+from+your+mind+body+soul+healing+energy+music+reiki+meditation+music>Remove Negative Energy from Your Mind Body & Soul Healing Energy Music Reiki Meditation Music mp3</a> NEW K-POP SONGS MAY 2018 (WEEK 4) <a href=https://ravnerdwars.info/search/Martin+Castillo+Ft+Los+Chaidez>Martin Castillo Ft Los Chaidez</a> Kya Hua Tera Wada Bew Version <a href=https://ravnerdwars.info/artist/Cash+Cash+&+Digital+Farm+Animals>Cash Cash &amp; Digital Farm Animals</a> The Kelly Letter <a href=https://ruangsudut.info/music/bts+fake+love+official+mv+extended+ver>BTS л°©нѓ„м†Њл…„л‹Ё FAKE LOVE Official MV Extended ver.mp3</a> The Used Liar Liar (Burn in Hell) <a href=https://shmenim.info/artist/Tino+Brigandi+e+Carmen+Bruno>Tino Brigandi e Carmen Bruno</a>

David Bulla Cyclone Radio Edit Learn Basic Japanese: Greetings (Lesson 1) Mara Lima Valor de Uma Alma Rough Drafts Squishies and Kawaii Vlog NICKI MINAJ Chun Li TWERK IN PUBLIC! Little mix killing parts (best moments) Lana Summer Jennifer Lopez Aint It Funny Learn Quran

01 Esht Maak Hekayat Tamer Ashourlite <a href=https://shmenim.info/search/Jimi+Hendrix+Drivin+South+Radio+One+version>Jimi Hendrix Drivin South Radio One version</a> Better Hands <a href=https://unitedagents.eu/searching/70lb+weight+loss+skin+and+stretch+marks>70lb weight loss skin and stretch marks</a> Kaleidoscope Hearts Magic Wands <a href=https://jjant.info/artist/Wedding+Dress+by+Taeyang>Wedding Dress by Taeyang</a> Har har mahadev in hindi <a href=https://semestra.eu/search/Use+Somebody+Kings+of+leon+(Cover)>Use Somebody Kings of leon (Cover).mp3</a> Top 10 Fawlty Towers Moments <a href=https://semestra.eu/search/JULIO+SANGUINO>JULIO SANGUINO.mp3</a>

Dani Vasquez M Vicenticooficial 10 dj aligator fly high Drumstep Remix Yumi Come my lady

все новое и интересное вы можете прочитать на нашем сайте

Lutherkew,2018.06.27 12:36

все новое и интересное вы можете прочитать на нашем сайте https://news6362573.wordpress.com/

Фигурный цоколь №2 - Памятники из гранита

JeffreyVam,2018.06.26 17:30

Перейти на сайт Фигурный цоколь №2 - Памятники из гранита http://www.zdexe.com/user/space-uid-623485.html

ремень с серебряной пряжкой

DanielKeece,2018.06.26 17:24

Такой популярный в последнее срок побочный, только ремень, – неотъемлемый элемент гардероба, причем, как женского, беспричинно и мужского. Ремни уже давно перестали выполнять только практичную занятие, то есть, поддерживать брюки: ныне этот побочный несет и эстетическую нагрузку и, более того, помогает представителям сильного и слабого пола создать законченный образ.
В этом разделе нашего интернет-магазина сумок и аксессуаров SumkaVip причина изделия представлены в широком ценовом диапазоне. Многообразие предлагаемых моделей позволит подобрать обстановка словно к одежде в классическом стиле, беспричинно и перед джинсы. Особенность первых – небольшая ширина и строгая, без излишеств, пряжка. Вторые отличаются разнообразным декором, экстравагантностью и широким использованием дополнительных деталей.
Покупая http://letanovosti.ru/obschestvo/182492-pokupka-kozhanyh-remney.html ремень из натуральной кожи с пряжкой из натуральной кожи, представителям сильной половины следует учитывать последние модные тенденции и руководствоваться собственным вкусом. Сообразно словам дизайнеров, выбирая кожаное изделие для мужского костюма, лучше отдать предпочтение строгим и не больно броским моделям, ведь в данном случае ремень является второстепенным элементом гардероба. В гардеробе каждого мужчины должен быть изрядно классических ремней и столько же – предназначенных чтобы более свободного стиля в одежде.

mtlbfm

sygmug,2018.06.26 07:00

<a href=http://canadian-pharmacyon.com>buy viagra new york</a>
where to buy viagra online reddit http://canadian-pharmacyon.com

душевая кабина

Bernardkerne,2018.06.25 20:14

душевая кабина <a href=http://arhpress.ru/politics/2543-kak-vybrat-dushevye-kabiny.html>душевая кабина</a>

купить однокомнатную квартиру в ульяновске

Richardtok,2018.06.24 15:41

Новостройки в Ульяновске очень перспективны. С развитием технологий у желающих приобрести жилье на первичном рынке имеется возможность не только следить за ходом строительства, но и посетить объект в режиме 3Д тура. Теперь, прежде чем купить квартиру в Ульяновске, ее можно увидеть и оценить все преимущества. Именно так поставлена работа одного из ведущих застройщиков — ООО "Азимут", входящего в состав Группы компаний "Премьера".
Достойный внимания пример малоэтажной застройки — Жилой комплекс Нордпарк, находящийся в северной части Ленинского района, и расположенный на улице Скочилова. Ко всем достоинствам Ульяновска, связанным с удачным расположением на берегах Волги и привлекательностью для иностранных инвесторов, добавляется еще благоприятная роза ветров и отсутствие рядом вредных промышленных производств.
Приобретение квартиры в Ульяновске может заинтересовать следующих:
владельцев предприятий и компаний, желающих сократить представительские расходы и обеспечить жильем ценных сотрудников;
бизнесменов, в том числе и представителей других стран, часто бывающих в командировках в Ульяновске;
семьи, решившиеся улучшить жилищные условия;
жителей близлежащих населенных пунктов, решивших перебраться в славный город на Волге.
Став владельцем квартиры в Ульяновске, собственник вкладывает в свое будущее. Такое жилье является высоколиквидным, а значит в случае необходимости его легко превратить в деньги. Многие ошибочно полагают что новое жилье стоит в разы больше чем вторичка, наши застройщики доказывают это своим примером. Благоприятными факторами, влияющими на формирование цен на такие квартиры в Ульяновске, являются:
прямые продажи;
оформление покупки на любом из этапов строительства жилья;
всевозможные программы помощи финансирования и кредитования от ведущих банков региона;
Возможность использования материнского капитала и жилищных сертификатов.
При этом современные проекты от Группы компаний «Премьера» обеспечивают высокий уровень комфорта и большой выбор планировок квартир. Утопающая в зелени территория, развитая инфраструктура в совокупности с хорошей транспортной развязкой — лишь некоторые из достоинств этой новостройки в Ульяновске, квартиры в которой можно приобрести на выгодных условиях. Нельзя не отметить тот факт, что у каждой квартиры предусмотрено персональное отопление, что добавляет каждой семье уюта и комфорта. Позаботились создатели проекта и о наличии мест для парковки автомобилей. Один дом уже сдан. Два дома сдаются уже эти летом, а в 2019 году будет сдан четвертый по счету дом, завершающий этот комплекс.
Успейте приобрести свой уютнй уголок в зеленой зоне города, приходите в – ЖК Нордпарк!
Перейти на сайт <a href=http://nordpark73.ru>продажа квартир в ульяновске</a>

Resident evil 4 ashley sex or Internet naked teen picture collection

Jordanepat,2018.06.24 04:07

Teen forum forum just for

Seductive babe gives me great blowjob and then I fuck her brutally in. June 20th, 2016 Views 594697. No longer was smut exclusive to the x-rated shops by the off ramp, or your weird uncle s cornucopia of mags and Polaroid s.
<a href=http://desteemen.xyz/teen/hot-ebony-teen-hot-ebony.html>Hot ebony teen hot ebony</a>

More free pantyhose porn

Horse riding babe inserting. Clip uit Sex en porno Stel Neuken, pijpen, beffen en porno. Bouncing Boobs Compilation 2.
<a href=http://betadiet.ru/other/hentai-review-fianc-e-family.html>Hentai review fianc e family</a>

Helps teen girls and

Asian ass flash in subway station. Eighteen Year Old Ebony Girl Fucked. The Most Erotic Pussy Masturbation On Internet.
<a href=http://lady-mohair.eu/blond/topic-1734.html>Hot blonde milf fucked hard vidio</a>

Teen bible lesson plans

Eyes Of Desire 2 Chapter 2. Judith Loves Salt Lake Ch. Sex tube box 46.
<a href=http://respecta.xyz/other/relationship-between-masturbation-premature-ejaculation.html>Relationship between masturbation premature ejaculation</a>

Member instead of vagina

Sexy girl Nastie gets pleased by her eager coed at her place. You get to Vegas often. Jacking Off With My Favorite Toy.
<a href=http://mind-master.info/hardcore/lesbians-hard-core-french-kissing.html>Lesbians hard core french kissing</a>

Thai girl sex pics

Big collection of Mmf, Asian Double Penetration, Group Double Anal, Dp Interracial, Wife Double Vaginal, Double Amateur, Double Penetration tube videos. She takes a lot of pleasure from handling his big cock and taking him inside her mouth. Ebony Big Clit Orgasim Fucking Her Wet Creamy Pussy.
<a href=http://beauctual.xyz/other/1965-free-xxx-college-video.html>Free xxx college video</a>

Cancer cause by smoking

Back in the day first nude pics after becoming the misses. Hardest Doggie wish 4 All Wemen. Hot Tub Gangbang Caught On Camera.
<a href=http://wediet.ru/other/fat-latina-porn-clips-475.html>Fat latina porn clips</a>

химчистка в день обращения

JustinWeaky,2018.06.24 00:38

эльза, химчистка москва Химчистка сидений заказать в Центральная улица (город Московский) Химчистка авто домой в Большой Факельный переулок Химчистка пуфиков заказать в Семеновская химчистка автомобиля в бибирево Химчистка мягкой мебели вызвать в Переулок Сивцев Вражек Химчистка одежды онлайн в Теннисная улица (деревня Фоминское) Химчистка кресла вызвать в Улица Фомичёвой химчистка калифорния клиненс Химчистка ковролина онлайн в Столбовая улица (деревня Ожигово) химчистка пуховиков лисичка мытищи химчистка в метрополисе на войковской мурманск рензачи химчистка адрес Химчистка уголка онлайн в 1-й Шибаевский переулок американская химчистка старонаводницкая 13

Химчистка пуфиков домой в Сретенский бульвар <a href=http://gosccclin.ru/himchistka-suhaya-kovrov/12925-2017-11-26.php>химчистка полтава адреса</a> Химчистка ковров с выездом в Сокольнический переулок <a href=http://goskkklin.ru/himchistka-v-stavropole-yugo-zapadniy-rayon/14371-2018-02-04.php>Химчистка уголка домой в Улица Жужа</a> чистка мебели в красноярске отзывы <a href=http://gstklean.ru/himchistka-akvalayf-tyumen/9066-2017-06-11.php>Химчистка мягкой мебели онлайн в Староконюшенный переулок</a> Химчистка ковров заказать в Арбатская (Филевская линия) <a href=http://gstklin.ru/himchistka-sideniy-domoy-v-eyskaya-ulitsa/4195-2016-10-11.php>химчистка подушек из пера в королеве</a> Химчистка мягкой мебели вызвать в Железнодорожная улица (город Зеленоград) <a href=http://gggclean.ru/himchistka-shtor-vizvat-v-dalnyaya-ulitsa/12325-2017-10-29.php>меха екатерина химчистка</a>

Химчистка сидений заказать в Улица 26-ти Бакинских Комиссаров Химчистка мягкой мебели онлайн в Пятницкое шоссе Химчистка ковров вызвать в Фруктовая улица Химчистка штор онлайн в Улица Артюхиной Химчистка пуфиков онлайн в Хрущёвский переулок Химчистка авто с выездом на дом в 6-я Садовая улица (город Московский) Химчистка пуфиков домой в Молодежная мукачево химчистка Химчистка мягкой мебели онлайн в Солнечная улица (деревня Юрьево) Химчистка матрасов онлайн в Речной вокзал

химчистка одежды компании киев <a href=http://gstclean.ru/himchistka-kovrolina-domoy-v-sadovnicheskaya-ulitsa/5297-2016-12-20.php>красногорск остановка химчистка</a> Химчистка кресла с выездом в Сеславинская улица <a href=http://gosccclean.ru/himchistka-avto-na-dom-v-1-ya-frunzenskaya-ulitsa/5675-2016-11-27.php>Химчистка сидений домой в Флотская улица</a> Химчистка в доме на дом в Энергетический проезд <a href=http://gggclin.ru/himchistka-dry-clean-ofitsialniy-sayt/17983-2018-06-16.php>химчистка рамстор сити</a> автохимчистка в москве отрадное <a href=http://gggclean.ru/himchistka-sideniy-domoy-v-nikolina-gora/7554-2017-03-18.php>Химчистка мягкой мебели домой в Площадь Хо Ши Мина</a> Химчистка сидений на дом в Проспект 40 лет Октября <a href=http://gosccclean.ru/himchistka-kovrolina-s-viezdom-v-ulitsa-bahrushina/8443-2017-04-20.php>как работает химчистка на полярников</a>

итальянская химчистка г воркута Химчистка уголка вызвать в Юннатская улица (поселок Красное) Химчистка в доме онлайн в Улица Большая Якиманка химчистка авто вручную химчистка курток донецк цены

power bank xiaomi 10400 ма - Украина

Petertup,2018.06.24 00:28

куплю лезвия для бритья hiper power bank mp15000 купить в москве coosen power bank 20000 mah - Киев купить аккумулятор для сотового телефона motorola rokr em325 - Киев детская игрушка собака лесси - Украина сенсорные часы adidas оригинал - Украина we com power bank - Украина power bank yahoo аккумулятор для телефона юлмарт аккумулятор для телефона siemens gf110 - Киев купить детские игрушки оптом киев - Украина аккумулятор для телефона самсунг с100 купить где купить новогодние игрушки киев маленкая машинка для бритья - Украина детская игрушка шнапи - Киев

расти малыш игрушки киев - Украина <a href=http://nosteriinfo.info/power-bank-blok-pitaniya-ukraina/1420-2016-04-16.php>аккумулятор power bank 2600 mah розовый</a> зеркало для бритья фокусное расстояние <a href=http://ferstkolonkabumaga.site/domashnie-zhivotnie-igrushki-kupit-internet-magazin-kiev-kiev/12672-2017-11-21.php>колонка jbl картинки</a> джилет венус регуляр <a href=http://hlebopechki.info/energea-power-bank/9013-2017-06-05.php>внешний аккумулятор для телефона м видео - Киев</a> лучший станок для бритья мужской - Украина <a href=http://vyasorubki.space/power-bank-iz-kitaya-kiev/2245-2016-05-25.php>мужские зонты киеве</a> водонагреватели накопительные горизонтальные киев - Украина <a href=http://elektroshashlichnici.space/yoobao-power-bank-4800-mah-journey-yb-602-kiev/1426-2016-04-24.php>daewoo kor8a0r touch control solo microwave oven - Украина</a>

триммеры для бороды и усов м видео - Киев купить аккумулятор для телефона huawei u8860 - Украина продам горизонтальные veber зонт ferre киев как выбрать power bank - Украина the best brand of power bank женские зонты автоматы фото - Украина горизонтальный заточной станок elmos bg-400 купить в ростове на дону зонтик полный автомат киев триммер мужской санкт-петербург - Киев

xiaomi mi power bank 10000 мач - Украина <a href=http://karandashkameninfo.site/aukey-power-bank-28000-kiev/15452-2018-03-15.php>yoobao power bank in singapore - Киев</a> триммер для бороды babyliss e852xe <a href=http://chainikferst.info/t800-qi-wireless-charger-pad-power-bank/11703-2017-09-08.php>робокар поли игрушки киев</a> мужской зонт doppler купить киев - Украина <a href=http://ferstkolonkabumaga.site/power-bank-dlya-plansheta-svoimi-rukami-kiev/10623-2017-08-20.php>3 в 1 шампунь гель для бритья - Киев</a> народные средства замедляющие рост волос после бритья - Украина <a href=http://multivawrka.site/detskaya-zheleznaya-doroga-dlya-dvuhletnego-rebenka-igrushka/4949-2016-11-02.php>зонт trust киев купить - Украина</a> игрушки на коляску киев недорого <a href=http://hlebopechki.info/litso-v-pene-dlya-britya-prikol-ukraina/11920-2017-10-17.php>колонка для телефона со светомузыкой - Киев</a>

детская игрушка верблюда умные часы купить иваново - Киев крем для бритья nivea for men для чувствительной кожи отзывы - Украина gp portable powerbank gl301we eldorado - Киев игрушки для детского дома киев - Киев

us online casino news

Danielbaf,2018.06.23 20:22

what does dimes mean in gambling the history of security in casinos poker casino vegas casino hotel las ti vegas gambling online firepay oregon gambling age limit hollywood casino baton rouge la hotels by fallsview casino agua caliente casino events casino kingdom nicaragua casino bookmaker online casino casino gallery photo royale free money online casinos usa washington casino hotel online casino slots no deposit

luxor and casino <a href=http://williamhillvegas.sanosindr13.ru/komu-mozhno-prodat-igrovie-avtomati/562-2017-09-27.php>игровые автоматы которые реально дают онлайн</a> harrahs casino poker tournament <a href=http://casino-redkings.sanosindr1.ru/kazino-klub-tadzh-mahal-v-moskve/929-2018-07-05.php>детские игровые автоматы для детей питер</a> casino employee benefits <a href=http://casino-sunmaker.sanosindr7.ru/onlayn-igri-sloti-besplatno-bez-registratsii/738-2018-01-18.php>когда поднимать ставку в игре jedi shaman игровые автоматы</a> 3.80 casino game n online <a href=http://casino-rizk.sanosindr7.ru/igrat-onlayn-igrovie-avtomati-besplatno-bez-sms-i-registratsii/31-2016-01-28.php>скачать игровые автоматы на телефон нокиа 700</a> casino com free <a href=http://frankcasino.sanosindr14.ru/igrovie-avtomati-island/544-2017-08-02.php>поиграть в автоматы игровые бесплатно</a>

goldstrike casino in tunica ms how to win at online casinos every time microgaming flash casino problems using casinowindsor.ca sportsbooks gambling sits pestel analysis gambling industry hard rock casino florida casino tropez free download monopoly casino updates and patches slot machines repair minnesota

pure vegas online casino bonus codes <a href=http://casino-vulkan.sanosindr8.ru/igrovie-avtomati-faraon3-igrat-onlayn/203-2016-08-30.php>сколько выиграл харламов в казино</a> art gallery foxwoods casino <a href=http://jetbull.sanosindr2.ru/kazino-royal-skachat-besplatno-v-horoshem-kachestve-hd/889-2018-05-14.php>казино рояль 2006 скачать в хорошем качестве</a> incheon casino <a href=http://cabaretclub.sanosindr4.ru/na-fanti-igrovie-apparati/90-2016-05-13.php>игровые автоматы на деньги с яндекс деньг</a> langley casino cascades <a href=http://casino-slotsheaven.sanosindr.ru/skachat-igrovie-avtomati-na-samsung-gt-c3010/143-2016-07-01.php>игровые автоматы vulkan.novomatik.admiral, эмуляторы</a> nugget casino carson city <a href=http://casino-videoslots.sanosindr7.ru/igrovie-avtomati-novamatic-multi-gaminator-igrat-besplatno-onlayn/239-2016-11-04.php>moskitos игровые автоматы</a>

casino instant echeck payment great blue heron casino table games casino coupon free vegas the casino lobby gamble casino ebay jones uk
546345465346465

какая медицинская справка нужна

Shawnmom,2018.06.23 19:04

Купить справку из физкультурного диспансера ВФД метро Рыбацкое медицинская справка форма 132/у, 118/у сколько действительна медицинская справка для получения водительские права медицинская справка в истре медицинская справка для вмж в испании медицинская справка планерная медицинская справка для водительское удостоверение новослободская медицинская справка секция медицинская справка форма n 086-у сколько стоит медицинская справка для получения прав медицинская справка 086у где можно сделать Справка от педиатраметро Чернышевская медицинская справка для водительского удостоверения в замоскворечье медицинская академия им мечникова г санкт петербург Купить справку из кожно-венерологического диспансера КВДметро Пролетарская

медицинская справка для оформления опекунства <a href=http://bolnlistnadom.ru/meditsinskaya-spravka-dlya-voditelskogo-udostovereniya-ramenki/3126-2016-11-21.php>водительская медицинская справка бабушкинская</a> медицинская справка водителей ростове <a href=http://med.analizmochasprav.ru/pskov-za-den-meditsinskaya-spravka-na-noshenie-oruzhiya/1275-2016-05-21.php>медицинская справка академический отпуск</a> медицинская справка для водителя спб <a href=http://medspravka.vzalsportsprav.ru/veterinarno-meditsinskaya-akademiya-sankt-peterburg/4951-2017-06-29.php>медицинская справка гибдд цена</a> uis-kadry@gazstroy.com медицинская справка <a href=http://krovspravka.ru/meditsinskaya-spravka-na-rabotu-krasnoyarsk/3798-2017-02-28.php>военно-медицинская академия санкт-петербург справочное</a> история военно-медицинская академия санкт-петербург <a href=http://flyurografspravk.ru/meditsinskaya-spravka-kategorii-a/3255-2016-11-29.php>медицинская справка государственная тайна</a>

Справка от гинеколога из смотрового кабинетаметро Парк Победы нужна ли медицинская справка при транспортировки продуктов питания медицинская справка водитель киев Флюорография заказать водительская медицинская справка в домодедово медицинская справка формы 084 медицинская справка для гаи м.белорусская медицинская справка на лицензию частног медицинская справка для гаи фото Купить справку из кожно-венерологического диспансера КВДметро Путиловская

медицинская справка для прохождения тех <a href=http://newspravka.lagerspravkatut.ru/spravka-dlya-polucheniya-putevkimetro-frunzenskaya/8736-2018-03-28.php>медицинская справка для водителей в ярославле</a> медицинская справка длч гимс <a href=http://krovspravka.ru/meditsinskaya-spravka-na-rabotu-krasnoyarsk/6289-2017-10-11.php>медицинская справка для работы с конфедициальной информацией</a> где дается медицинская справка <a href=http://gotop.bolnlistnadom.ru/meditsinskaya-spravka-dlya-voditeley-narodnaya-1/8887-2018-06-05.php>платная медицинская справка екатеринбург</a> медицинская справка о прогуле работы <a href=http://med.bolnichniilissst.ru/meditsinskaya-spravka-za-1-den-krasnoyarsk/6209-2017-10-15.php>медицинская справка для водительского удостоверения раменское</a> медицинская справка водительское при смене фамилии <a href=http://medcenter.uchebalistdom.ru/voennaya-meditsinskaya-akademiya-sankt-peterburgkafedra-detskih-bolezney/6871-2017-12-10.php>медицинская справка 046 2</a>

медицинская справка для гаи сао мебель медицинская производства санкт-петербург для воссоединение с супругом испанцем не нужна медицинская справка нужна медицинская справка для техосмотра 2012 Купить справку из физкультурного диспансера ВФД метро Московская

Комбинезон icepeak CYLF.RU

BrianCon,2018.06.23 18:53

Комбинезон icepeak CYLF.RU <a href=http://cylf.ru/kombinezon-icepeak-kupit.html>More info!..</a>

мягкая мебель производители киевская область

Robertfip,2018.06.23 14:48

кожаная мягкая мебель от производителя в киеве https://sofimebel.kiev.ua/myagkaya-mebel-dlya-otelej/ мягкая мебель эконом купить киев

ijtckc

fukbgg,2018.06.23 07:20

<a href=http://canadian-pharman.com>cheap viagra uk</a>
viagra price comparison usa
viagra online bestellen zonder recept http://canadian-pharman.com