Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angliától Szegedig:   a rögbi bemutatása - múlt, jelen és jövő!


A kezdet...

Tudtad, hogy a "rugby football" és a foci (soccer) egy tőröl fakad?

Igen, olyannyira, hogy a XIX. század elején még nem is különböztették meg őket Angliában. A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első "cél", ő kapta foci közben elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván: senki sem tiltotta meg ezt. Történt ez Rugby városában, 1823-ban. William, akit a helyi kollégiumban lusta, de jó latinos diákként tartottak számon, maga sem tudta, hogy történelmet csinált.

Kép

Később, valamikor az 1800-as évek derekán a tizenegy nagy egyetemi klub gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a "kisasszonyos" soccer-változatot, azaz a footballt, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

Rögbi: A labdajátékok csúcsa

A rögbit az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel, mert kemény, férfias és a bajtársiasság szelleme hatja át. A szabályok szerint ugyanis csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál erősebb, ezért a rögbi a csapatjáték csúcsa!

Kép

 

A játék lényege egyébként, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, illetve ha a labda már odakerült, akkor azt kezével vagy mellével a földhöz érintse a játékos, illetve a labdát elrúgva a kapufák között és a keresztléc felett továbbítsa a célvonal mögé.

A csapatokon belül az erősebb testalkatú tolongásjátékosok (forwards) alkotják az első csapatrészt, a tolongást (scrum), míg a gyorsabb, mozgékonyabb játékosok (backs) a hátsó részt, a háromnegyedet (three quarter). A két csapatrészt az irányító játékos (fly-half) hangolja össze.

Kép

A „unios” rögbit 2 x 15 fő játssza. A játékidő 2 × 40 perc. A labdát csak hátrafelé passzoljuk. A szabályok szerint a labdás játékost kell megfogni, ezzel megakadályozva a pontszerzést. Van les szabály és szigorú büntetés jár ütésért, gáncsolásért.

Pálya mérete: 60 x 120 méter. Érdekessége, hogy a kapu mögötti terület (10 méter) is a játéktér része. Ide kell a labdával befutni, és ott letenni: ezt hívják „cél”-nak (5 pont). Kapu: "H" formájú kapu. Csak a felső részén átrúgott labda ér pontot (2, ill. 3 pont). Mérete: "H" keretléc magassága 3 méter. Függőleges kapuk egymástól 5,6 méterre vannak. Magassága minimum 10 méter.

 

A rögbi elterjedése, ismertsége

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek.

Ők úgy mondják: „ a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek”.

Attól kezdve, hogy 1823-ban William Webb Ellis a Rugby nevezetű angol városban megalkotta a rögbi játékot, a játék népszerűsége egyre nő. Látványos, dinamikus, szórakoztató és izgalmas, ezért nagy üzleti lehetőséget hordoz, de - ellenben a labdarúgók szövetségével, amely a szórakoztatást és a tömegek megnyerését helyezte előtérbe – a rögbisek a familiáris értékeket és a hagyományok tiszteletét tartották fontosnak. 

A rögbi a század elején háromszor is szerepelt a nyári olimpiai játékok programjában és 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt.

A játék mára az egész világot meghódította, a második legelterjedtebb labdajáték. Világbajnoksága, a Rögbi Világkupa 4 évente kerül megrendezésre. A 2007-ben megrendezett Világ Kupa a harmadik legnézettebb sportesemény volt, az egész világon körülbelül egymilliárdan látták.

 

Kép

 

Jelenleg 6 kontinensen 118 országban játsszák. A szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van, a legjobbak fizetése már 1,8 millió fontra (2,8 millió euróra) rúg. Évente megrendezésre kerül: a 6 Nemzet Kupa (Európa legerősebb válogatottjainak kupája), Bajnokok Ligája (európai klubcsapatok számára kiírt liga), 3 Nemzet Kupa (a déli-félteke legjobb válogatottjainak megmérettetése), Super 12 (a déli-félteke 12 legjobb klubcsapatának ligája), A sportág világszövetsége a dublini székhelyű International Rugby Board (IRB) , európai szövetsége a Federation Internationale De Rugby Amateur (FIRA), Párizsban székel.

 

A magyar rögbi sport

A rögbi a futballal együtt érkezett meg hazánkba a XIX. század végén és a második világháborúig működött is néhány csapat az országban. 1969-ben jött hazánkba egy Giorgio Pasquale nevű olasz diplomata, aki lelkes rögbi játékos volt és ő alapította meg az első hat csapatot, Budapesten. Azóta többé-kevésbé folyamatos rögbi élet zajlik nálunk is.

A Magyar Rögbi Szövetség irányításával 1990 óta működik hivatalos bajnokság, de csak amatőr szinten. Annál is inkább, mert a rögbi 1994-ig csak amatőr szinten volt jelen a világon mindenhol és csak ezután kezdtek el megjelenni a profi klubok nyugaton.

Magyar Rögbi Szövetség bemutatása 

Kép A Magyar Rögbi Szövetség 1990-ben alapult, mindkét nemzetközi szövetségnek 1991 óta tagja. A Magyar Rögbi Szövetség tagságát 22 önálló rögbi klub alkotja, mely összességében 2000 főt foglalkoztat.

A 2006.évtől átalakult Magyar Nemzeti Bajnokság keretében első ízben Exraliga működik 6 klub részvételével. Ebben az osztályban minden felnőtt csapat köteles junior és kadet csapatot is szerepeltetni a hétvégi fordulókban. Az NB I.-ben további 6 klub, az NB II.-ben 10 klub versenyez. Az évtől női bajnokság is indult 3 csapat részvételével. A bajnokság színvonalának emelése érdekében 2009-től további átalakítások várhatók.

A Magyar Köztársaság Kupa évente felnőtt, egyetemi, junior, kadet, kölyök, mini és leány kategóriában kerül lebonyolításra. Felnőtt és korosztályos válogatottjaink, (Felnőtt 15-ös, Felnőtt 7-es, Női, U 17, U 18, U 20) közel 10 éve szerepelnek a Nemzetközi Szövetségek által kiírt hivatalos Világ és Európa bajnoki selejtezőkön és az Európa bajnokságban. Eredményességünk folyamatosan javul. A magyar 18 évesek a 12., a 17 évesek a 17. helyen vannak az európai rangsorban.

Kép

  A sportág megszilárdítása és népszerűsítése érdekében széleskörű iskolai oktatási – versenyeztetési rendszert került kialakításra, mintegy 60 csoportban közel 700 tanuló részvételével minitől az egyetemi korosztályig. 2000. évtől a sportág bekerült a Diákolimpiai sportágak körébe.

Kép

Akár már óvodásokkal is játszható a kontakt nélküli "szalagosrögbi"

 

 

Rugby – A szegedi rögbi története

A Gorillák...

1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. Kezdetben az újszegedi városliget nagy tisztásain voltak az edzéseik. Egy szombati edzés után sárosan, csapzottan mentek végig a rögbisek a liget sétányán, a szembe jövő emberek mind csodálkozva bámulták a társaságot. Hajagos Róbert a csapat egyik játékosa ekkor egy filozofikus megjegyzést tett:

„Azért néznek minket annyira, mert irigykednek. Tudják, hogy mi most valami olyat csináltunk, amit nagyon szeretünk, és most nagyon jól érezzük magunkat.”

Legyen ez a mottónk, s e mottó jegyében ismerkedjünk meg napjaink rögbijével szegedi szemmel legalább nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

Mogorva Gorillák (1993)

 

Kép

Csapat számára az 1995-ös esztendő nagyon szép sikereket hozott. Felnőtt csapat megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott az NB-I-be, kadét csapat pedig megnyerte az első ízben kiírt kadét kupát. Négy szegedi játékos rendszeresen szerepelt a felnõtt válogatottban. Az 1996-os esztendõ sajnos szomorú fordulatot hozott. A felnőtt csapat ugyan az ötödik helyen, a kadét csapat pedig a második helyen végzett az elsõosztályú bajnokságban, de ekkor kezdődött meg a hanyatlás is, ami 2002-ben az első szegedi rögbi klub megszűnésével végzõdött.

 

Megújulás ...

 

Szerencsére ekkora már megteremtődtek az újjászületés feltételei is. Az Eötvös József Gimnáziumban 2000 szeptemberében alakult egy diák csapat, Peleskei Tamás vezetésével, illetve több másik iskolában is tartottak edzéseket. A csapat tagjai a Szegedi Tudomány Egyetemen folytatták tovább tanulmányaikat és természetesen megalakították az egyetemi rögbi csapatot. 2003-ban Ausztráliában játszották az ötödik Világ Kupát, melynek néhány mérkozését látta Varga János, korábbi kick-box világbajnok. Nagyon megtetszett neki a játék és kedvet kapott hozzá. Felvette a kapcsolatot a Gorillák volt játékosaival és újra elkezdõdött némi mozgolódás. Természetesen azonnal bekapcsolódtak az egyetemisták is ….

Kép

 

 

Fit World Rugby Club megalakulásaKép

A szegedi rögbi klub 2004-ban újjá alakult Fit World Sportegyesület néven, az azonos nevű fitnesz és edzőterem tulajdonosának támogatásával, ezért annak nevét viselve Fit World Rugby Club néven indult a hazai NB II-es bajnokságban.

A sikerre éhes gárda rögtön dobogóra állt a szezon végén és csak két ponttal maradt le a bajnoki címről. A csapat elnyerte a „legdinamikusabban fejlődő csapat” címet és a 2006-ben átalakult bajnoki rendszerben (az NB I-es bajnokságban) is, 2005 óta őrzi a dobogón a második helyét.

Kép

Csapatunk a 2007-es évben körülbelül 1 millió forintból gazdálkodott, a junior és a felnőtt csapat egész éves költségvetését tekintve. Nagy szükség van tehát mindennemű eszmei és anyagi segítségre, hiszen a folyamatos bővítés mindig a terveink között szerepel, elsősorban a rögbis utánpótlás nevelés fejlesztését, valamint a női rögbi edzések beindítását terveztük.

Kép

 

 

Az FWRC a 2008/2009-es szezont 4 csapat versenyeztetésével kezdte meg. A két korosztályos és a felnőtt gárda mellett a bajnok egyetemisták sikerei is a csapathoz fűződnek.

Fit World SE szervezete, felépítése, irányítása

A klub legfőbb szerve a közgyűlés, amely évente összehívásra kerül,  döntéseket hoz meghatározó ügyekben. Egyéb esetekben a különböző tisztségeket ellátó személyek mellett (pl.: csapatkapitány, edző, titkár) háromtagú elnökség irányítja a Fit World Sportegyesület Rugby Club életét.

 

A támogatóktól, szponzoroktól befolyt összegek sajnos az edzési lehetőségek részleges biztosítására és a felszerelés egy részének beszerzésére elegendőek. Ezért a további felmerülő költségeket, mint például az utazási költségek (amelyek az utánpótlás csapatok versenyeztetésével megduplázódtak) a csapattagok tagdíjaiból, illetve a sportolók eseti hozzájárulásaiból finanszírozza a klub. A pályafelszerelések és edzést segítő eszközök számottevő részét a játékosok saját kezűleg „társadalmi munkában” készítették a szerény költségvetés miatt.

Utánpótlás nevelés

A csapatvezetői (akik játékosai is a klubnak) már a kezdetekkor nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok toborzására és a különböző iskolákkal való kapcsolatok kiépítésére. Az első évben nem volt párhuzamosan futó utánpótlás bajnokság a gyerekek különböző tornákon vettek részt és az ügyesebbek a felnőtt mezőnyben bizonyították rátermettségüket.

Kép „Eligazítás“

A Magyar Rögbi Szövetség a bajnokságok átalakítása után 2006-ben kiírta az NB I-es versenysorozat utánpótlás bajnokságát, amit a szegedi fiatalok nyertek és a 2007/2008-as sorozatot is hibátlan eredménnyel vezetik. Időközben csapat játékosainak szervezésében bekapcsolódott az utánpótlás nevelésbe a szegedi Eötvös József Gimnázium, a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium és a Szegedi Tudományi Egyetem így még több fiatal tudta megismerni a rögbit. Sajnos az iskolák anyagi helyzetük miatt nem tudták felvállalni a különböző költségeket, ezért a tornákon az iskolájuk színeiben versenyzőket, a Fit World Rugby Club támogatta nagyrészt a felnőtt keret által megfizetett tagdíjakból.

A folyamatos toborzás és jó eredményeknek köszönhetően az egész fiatal „kölyök“ korosztály (12-14 éves) is egyre nagyobb létszámmal képviselte magát az edzéseken és a debütálásukkor a Magyar Rögbi Szövetség közreműködésével megrendezett Diákolimpián II. helyezést harcolták ki. Diákolimpián küzdelmeiben azóta minden évben egyre sikeresebb résztveszünk, a 2009-es tavaszi sorozatban már 3 korcsoportban indulva Kölyök és Junior csapat I. helyen, míg a Kadettjeink IV. helyen végeztek, ezzel a legeredményesebb csapat lettek.

Kép

 

Az FWRC sikeres utánpótlás nevelését igazolja, hogy az NB I-ben szereplő csapatok közül példátlanul eddig 6 játékos viselhette a címeres mezt két korosztályban (U20, U18) és a most készülő U16-ös válogatottba 6 ifjú rögbis került meghívásra.

Tapasztalatok szerint a gyerekek, - akik a rögbit választották - a fizikai fejlődésük mellett a rögbi szellemiségének megfelelően az összetartás, bajtársiasság, tisztelet és sportszerűség terén is nagyot fejlődtek, ami a pályán és azon kívül egyaránt észrevehető.

Kép

 

Ezen tények ismeretében érthető, hogy az angol iskolákban szervezetten oktatják ezt a sportot így nagyon sok fiatal kiugrási esélyt, jövőképet lát a rögbiben. Erre mi is nagy hangsúlyt helyezünk a jövőben, bár ez igényli a legnagyobb munkát és körültekintést, mivel jelenleg a versenyzők hozzátartozóin kívül nem sokan kíváncsiak az utánpótlás versenyekre. A szponzorokat sem nagyon érdeklik az ifjú sportolók, ezért az ő versenyeiket, tornákat összekötjük nagy viadalokkal (pl.: rangadók, bajnoki döntők, válogatott mérkőzések), így már érdekessé és eladhatóvá válnak. Ezen a vonalon rövid idő alatt jelentős előrelépést látunk. 

Hazai bajnoki rendszer, mérkőzések rendezése

A Magyar Rögbi Szövetség által kiírt bajnokságok alapján, Magyarországon három (Extra Liga, NB I., NB II.) osztályban folyik a küzdelem. A Fit World Rugby Club a Nemzeti Bajnokság I. osztályában versenyez felnőtt és junior kategóriában. A csapat 2007-re négyéves fennállása alatt háromszor lett ezüstérmes a felnőtt bajnokságban, míg a 2006-tól szervezett utánpótlás „junior“ bajnoki címet pedig megnyerte.

A Nemzeti Bajnokság mellett rendszeresen megrendezésre kerül a Diákolimpia, melynek keretein belül a legkisebbektől (7-8 éves) az egyetemi korosztályig mérik össze felkészültségüket és tudásukat a gyerekek. Ezeket a rendezvényeket általában egy rangos esemény időpontjához szokták igazítani a nagyobb nézettség miatt, mint például a válogatott mérkőzései. Kép

A rögbi sportágban is megrendezik minden évben az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot, amely remek sportolási és versenyzési lehetőség biztosít a hallgatóknak a rögbi sportág népszerűsítése mellett. A Magyar Köztársaság 2008/2009 év Egyetemi Főiskolai bajnoka címet és a vele járó kupát is Szegedre tudtuk hozni.

A Fit World Rugby Club hagyományteremtő szándékkal 2007-ben megrendezte az I. Szegedi Iskolás Rögbi Kupát melyen 18 tanintézmény közel 250 tanulója vett részt nagy sikerrel. Az eseménysor folytatása sajnos szponzor hiányában egyelőre várat magára.

A 2007-es évben Szegeden rendeztük meg az NB I. négycsapatos bajnoki döntőjét, amit a sikeres média beharangozás és a csapat sikeres szereplésének köszönhetően közel 2000 néző szurkolt végig.

Az előbbi rendezvények sikere is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több fiatal csatlakozik csapatunkhoz, így 2007-től egyre több korosztályos tornán tudunk szerepelni. Az ifjú rögbisek száma hatványozottan gyarapszik, így az edzési és versenytetési lehetőségek, leginkább a megfelelő méretű infrastruktura biztosítása mind komolyabb, de kellemes terhet jelent az egyesületnek.

Kép

2009-ben az NBII négycsapatos bajnoki dönőjének megrendezése került Szegedre, melyen a hazai csapat főszerepet játszva magabiztosan tudott nyerni. Kép

 

És még egy fontos esemény is kapcsolódott ehhez a rendezvényhez...

Első bemutatkozó mérkőzését játszotta a 2009 márciusban alakult szegedi női rögbi csapat, amely szeptembertől a bajnoki küzdelmekbe is bekapcsolódik.

 

Kép A nyári időszakban már hagyományai vannak a Szegedi Strand Rögbi Tornának, aminek rendszerint a Sziksósfürdői Strand vagy a szegedi Partfürdő ad otthont.  A tornára az ország minden tájáról érkeznek játékosok és a fürdőzők érdeklődését is felkeltve űzik, hajtják a tojás labdát a strand homokján.

Nemzetközi kapcsolatok

Csapatunk folyamatosan építi nemzetközi kapcsolatait főleg Franciaország és Írország felé, de Szegeden tanuló spanyol játékosa is van a csapatnak. A bajnokság mellett rendszeresen részt veszünk különböző rögbi tornákon, ahol többször játszottunk külföldi csapatok ellen is. Az NBI-ben 2008-2009-ben velünk együtt szereplő RC Slovan Bratislava csapatán keresztül szlovák, a nem túl messzi Arad és Temesvár rögbiseivel mérkőzve pedig román csapatokkal ápolunk sporttárias jószomszédi viszonyt. „Támadásban a szlovákok ellen“ (Slovan Bratisla-Fit World Szeged , 2008.noember Pozsony) Ezeket a kapcsolatokat, tornákat is kihasználva próbáljuk sikeresebbé tenni sportdiplomáciánkat és öregbíteni hazánk hírnevét. Az egyetemi éveit szegeden töltő külföldi hallgatók közül is többen játszottak és jelenleg is játszanak nálunk, aminek köszönhetően a csapat különböző taktikákat és edzés tematikákat sajátíthat el. A külföldi játékosok sokat segítenek a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében.

Média szerepe, sportág népszerűsítése

Az utóbbi időben rendszeresen megjelenik sportágunk az országos médiában is a különböző verseny sorozatok, mint például a Heineken Kupa vagy az angol bajnokság mérkőzéseinek közvetítésével. A viszonylag rövid múltra visszatekintő média jelenlét ellenére egyre többen keresik meg a rögbiseket a sport iránt érdeklődve.

Kép Helyi szinten az FWRC is rendszeresen megjelenik a médiában, ahol törekszünk a játék fontosságának propagálására, a saját szervezésű versenyek bemutatására és a sportág szerelmeseinek megfelelő tájékoztatására. A média szereplések mellett szórólapok és plakátok segítségével próbáljuk felhívni rendezvényeinkre és csapatunkra a figyelmet.

 Jövőbeni fejlesztési tervek

A Fit World Rugby Club legfontosabb célja, hogy Szegeden és környékén Magyarország egyik meghatározó csapata és utánpótlás bázisa tudjon működni, ez által is színesebbé téve a méltán híres szegedi, dél-alföldi sportéletet. Ennek szellemében 2009-től a négy hazai akadémiai központ egyikeként kívánunk szerepet vállalni a rögbi utánpótlás nevelésében, így az elkövetkező évek sikereinek megalapozásában.

Céljaink eléréséhez vezető útnak még csak az elején járunk, de megfelelő támogatottsággal és munkával sok embernek fogunk tudni örömet okozni, legyen az sportoló vagy szurkoló!

Ennek érdekében:

- fejlesztenénk az edzéshez és mérkőzésekhez szükséges technikai eszközeinket, felszerelésünket

- részt vennénk a különböző sportképzéseken, rendezvényeken, illetve ilyeneket rendeznénk

- törekszünk a sportág széleskörű bemutatására, népszerűsítésére

- az iskolás korosztály bevonásával a gyerekek fizikai és szellemi fejlődését kívánjuk elősegíteni a rögbi szellemiségének megfelelően

- külföldi csapatok, játékosok fogadásával a nemzetközi együttműködéseket is szeretnénk elősegíteni.

EREDMÉNYEK

A FIT WORLD Rugby Club eredményei a kezdetektől:

2004. I. Fit World Strand Rugby Bajnokság I. hely

2004/2005. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2005. II. Fit World Strand Rugby Bajnokság II. hely

2005/2006. NB II-es Magyar Bajnokság II. hely

2006. III. Fit World Strand Rugby Bajnokság III. hely

2006. „Magyarország legdinamikusabban fejlődő rögbi csapata különdíj”

2006/2007. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2006/2007. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2007. IV. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

2007. Magyar Rögbi Diákolimpia, Kölyök kat. II. hely

2007. Magyar Egyetemi bajnokság I hely

2007. Év Legtöbb Pontot Szerző NB I-es Játékosa: Szilágyi Csaba (FWRC)

2007. Év Junior Rögbi Játékosa: Bárdos András (FWRC)

2007/2008. NB I-es Magyar Bajnokság II. hely

2007/2008. NB I-es Junior Magyar Bajnokság I. hely

2008. Magyar Egyetemi bajnokság II hely

2008. V. Fit World Strand Rugby bajnokság I. hely

Csapatépítés, versenyek, különböző rendezvények:

2007. I. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Verseny II.hely

2007. I Szegedi Sárkányhajó Fesztivál, III.hely

2008 II. Mórahalmi Paradicsom Fesztivál, Paradicsom Paintball Gyerekek I.hely

2008/2009 idény eredményei:

Összességében eredményes szezon, 6 tornából 4-et első helyen teljesítettünk.

Diákolimpia Fit World RC Kölyök – I.hely

Diákolimpia Fit World RC Kadett – IV.hely

Diákolimpia Fit World RC Junior – I.hely

MEFS(Egyetemi bajnokság) Fit World RC – I.hely

NBII felnőtt Fit World RC Junior – I.hely

NBI felnőtt Fit World RC – II.hely

2009. őszétől a hetedik alakulatnak is szurkolhatunk, immár a szegedi rögbis lányok bemutatkoznak a magyar rögbi bajnokságban.

 

Támogatás és szponzoráció

A művészetek és a sportok támogatása az ókorig visszavezethető, ahol az arisztokraták tehetséges embereket pártoltak, segítettek a fejlődésben és fennmaradásban. A mai felgyorsult világban is szükség van a segítségre; cégek, szervezetek, magánszemélyek által nyújtott anyagi és szellemi támogatások, szolgáltatások adományozásával.

Kép

Adomány

A közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, továbbá közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben befizetett pénzösszeg (adomány) után közcélú adomány kedvezménye címén érvényesíthet adókedvezményt a jogi személy, a magánszemély és az egyéni vállalkozó is.

Adomány: ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli, nem pénzbeli támogatás, térítés nélküli átadása

Mint közhasznú szervezet, sportegyesületünknek nyújtott támogatásról igazolást tudunk adni, amely cégként vagy magánszemélyként is adókedvezményre jogosít.

Mindennemű támogatást, felajánlást kitörő örömmel fogadunk, hiszen a FWRC amatőr csapata a tagdíjakkal, pályázatokkal és az eddigi szponzori pénzekkel együtt is a 2007. évben kevesebb mint egymillió forintból gazdálkodott.

Magánszemélyként támogathat adója 1%-ával is!

Adószám: 18473463-2-06

Amit a Fit World SE - mint csapat - nyújtani tud az Ön cégének a felajánlásaiért - weboldalon való megjelenés -helyi napilapban minden évben megjelenő köszönetnyilvánító cikk szponzoroknak -mezeken és felszereléseken való megjelenés, névvel és lógóval - molinók, zászlók, plakátok kihelyezése a sportpályán, a sportöltözéken való megjelenés; mérkőzésen, TV műsorokban, utazáskor, edzésen... - médiafalon való „háttér” szereplés, nyilatkozat és interjú adásakor - rögbi kapu szivacs lábain kialakított felületeken való szereplés - kiadványainkon, rendezvényeinken való szereplés, árusítási és hirdetési lehetőség a versenyhez kapcsolódó termékeket gyártóknak, forgalmazóknak - saját rendezésű tornák támogatása esetén névadó sponzorként való megjelenés, mint például a Szegedi Iskolás Rögbi Kupa vagy Beah Rugby Tour rendezése.

Céljaink elérésében eddig leginkább támogattak: Fit World Fitness (Fit Fiatalok Kft.) Szegedi Tudomány Egyetem HÖK és a SZOTE Klub/Tisza Med’97 Kft./ Zomko Kft., Boci Tejivó, JATE Klub, Inyencmester 97 Kft., Papp és Tóth Ügyvédi Iroda, Stihl Szeged, Mórahalom és vidéke Tak.szöv., Naturtex Kft., Printker Officeland, Szegedi Vadaspark, Dreher sörgyárak, Otthon Centrum, Aquamont Kft. / TUI /, Assam Teaház, Sierra Tequila

A    T Á M O G A T Á S T    K Ö S Z Ö N J Ü K !

Üdvözlettel: a Fit World Rugby Club vezetősége és a csapat tagjai

Elérhetõségek, kapcsolattartók

  • Debreczeny Dénes szakosztályvezető, vezetőedző telefon: (20) 362-33-02 e-mail: debreczenyd@freemail.hu
  • Ménesi Zoltán csapatvezető helyettes telefon: (20) 371-54-34 e-mail: menesi79@freemail.hu
  • Szilágyi Csaba csapatkapitány telefon: (30) 399-52-40 e-mail: trans.szilagyi@gmail.com
  • Prágai András női csapat vezetője telefon: (30) 272-66-76 e-mail: pragaiandras@gmail.com
  • Palásti Jenõ alapító, senior vezető telefon: (30) 289-23-06 e-mail: jenrugby@freemail.hu
  • Juhász Róbert pénzügyi vezető telefon (30) 504-9614 e-mal: fwrc.szeged@gmail.com

 

Vissza a kezdő oldalra: www.oregfiuk.eoldal.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Химчистка в доме с выездом в 1-й Белокаменный проезд

JustinWeaky,2018.06.22 22:22

мобильная химчистка авто Химчистка одежды вызвать в Улица Чаплыгина Химчистка одежды на дом в 1-я линия Хорошёвского Серебряного Бора Химчистка уголка на дом в Щёлковский проезд химчистка ковров на ул.милашенкова Химчистка уголка вызвать в восточный Химчистка штор заказать в 2-я Сосновая улица (деревня Рассказовка) в красноуфимске есть химчистка Химчистка в доме вызвать в 2-я Сестрорецкая улица химчистка от крови пятна Химчистка мягкой мебели на дом в Бурцевская улица Химчистка кресла вызвать в Тихий тупик Химчистка пуфиков онлайн в Шлюзовая набережная Химчистка ковролина вызвать в Улица Борисовские Пруды импортная химчистка в советском районе г новосибирска

Химчистка авто с выездом в Беляево <a href=http://gggklean.ru/himchistka-avto-na-dom-v-vishnyakovskie-dachi/1538-2016-05-03.php>Химчистка одежды онлайн в Административная улица (деревня Десна)</a> Химчистка ковров вызвать в 1-й Стрелецкий проезд <a href=http://gstklin.ru/himchistka-po-italyanski-severodvinsk/2766-2016-07-17.php>Химчистка матрасов домой в 9-я Северная линия</a> химчистка меховых изделий в москве отзывы <a href=http://gggklin.ru/himchistka-odezhdi-zakazat-v-ulitsa-sobachkina-storozhka-rabochiy-poselok-kievskiy/2649-2016-06-04.php>Химчистка сидений на дом в Столешников переулок</a> химчистка салонов авто отзивы <a href=http://gstclean.ru/himchistka-minvodi/13298-2018-01-19.php>Химчистка кресла заказать в Школьная улица</a> Химчистка кресла вызвать в Солнечный бульвар (деревня Марушкино) <a href=http://gstclean.ru/himchistka-odezhdi-s-viezdom-v-bolshoy-fakelniy-pereulok/16623-2018-06-05.php>Химчистка уголка вызвать в Центральная улица (деревня Марушкино)</a>

цена химчистка Химчистка мягкой мебели заказать в Кузнецкий мост Химчистка ковролина домой в 3-я Барышевская улица (город Щербинка) Химчистка автомобиля заказать в Улица Александра Лукьянова Химчистка мягкой мебели онлайн в Улица Варварка Химчистка одежды заказать в ильинский Химчистка сидений заказать в марфино Химчистка уголка заказать в Шоссейная улица Химчистка ковров вызвать в 1-я Сосновая улица (деревня Рассказовка) химчистка в краснодаре снежинка

Химчистка пуфиков на дом в Шипиловская <a href=http://goskkklin.ru/himchistka-v-stavropole-yugo-zapadniy-rayon/5141-2016-11-19.php>стоимость покраски двери и химчистка салона</a> Химчистка ковролина онлайн в Улица Титова <a href=http://gggklean.ru/himchistka-kovrolina-onlayn-v-berezovaya-alleya-poselok-krasnie-gorki/4603-2016-11-09.php>Химчистка штор с выездом в 2-я Барышевская улица (город Щербинка)</a> Химчистка сидений на дом в Большой Факельный переулок <a href=http://gosccclin.ru/himchistka-odezhdi-vizvat-v-bogoslovskiy-pereulok/19123-2018-07-28.php>Химчистка кресла с выездом в Курская</a> Химчистка автомобиля вызвать в Сержантская улица <a href=http://goskkklean.ru/himchistka-kresla-vizvat-v-berezovaya-ulitsa-derevnya-vlasovo/18936-2018-07-15.php>Химчистка уголка вызвать в 4-я Январская улица (поселок совхоза Крекшино)</a> Химчистка пуфиков вызвать в 3-я улица Ямского Поля <a href=http://gggclean.ru/himchistka-kovrov-domoy-v-butovskiy-tupik-gorod-sherbinka/14382-2018-01-24.php>Химчистка в доме вызвать в 1-й Солнечный переулок (деревня Милюково)</a>

Химчистка кресла домой в черкизово химчистка спб чкаловская Химчистка в доме вызвать в 5-й Северный переулок (хутор Брехово) Химчистка авто домой в Садовая улица (село Кленово) химчистка обуви удаление запаха

Easiest Payday Loan To Get

Robertgof,2018.06.21 15:08

Good time to users oregfiuk.eoldal.hu. I want to share a link to PayDay Loans in the US.

I want to share a useful resource where I can periodically take money to pay when they are not enough.
Money is given to me within 1 working day.
Very convenient, I recommend it to all my friends and acquaintances.

<b>You can click on the link below:</b>
site: <b><a href=http://playbetone.com/loans>>>>>>>>Quick Loans<<<<<<</a> </b>

<a href=http://playbetone.com/loans><img src="http://playbetone.com/payday_loans.jpg"></a>

<b>Thank you very much for your time.</b>

Safe Loans
1000 Loan Bad Credit
Personal Loans Without Credit Check
Payday Loans Roanoke Va
Credit Check Free
Fast Loan With Bad Credit
Cash Loans To Your Door
Payday Loans With Monthly Payments
Payday Loans In Murfreesboro Tn
Instalment Loans Online
Direct Lenders Personal Loans
Pay Day Advances
Payday Loan Direct Lenders
Small Payday Loans Direct Lenders
Lines Of Credit For People With Bad Credit
Cash Advance Memphis Tn
100 Day Loans Bbb
Get Loans Fast
1500 Loan
Payday Loans Cleveland Ohio
Short Cash Loans
Loan With Bad Credit Online
Apply For A Loan With Bad Credit
Payday Loans Phenix City Al
Direct Lenders For Bad Credit
Apply Online Personal Loan
Need A Personal Loan With Bad Credit
I Need Free Money Right Now
Payday Loans Texas
Quick Payday Loans
Secure Online Loans
Online Bank
Personal Loan Unsecured
Holiday Money
Hassle Free Loans
Cash Advance Pa
Free Money Loan
Onlineloan
Online Loan Companies
Payday Loans Without Direct Deposit

SmartKiller SKB 900C

JamesScove,2018.06.21 10:50

Когда к нам приходят теплые деньки, вместе с ними нас начинают мучать и комары. Этот вид насекомых как правило всем доставляют много хлопот. Даже самые приятные моменты могут очернить постоянное жужжание и неприятные укусы. И тут начинаются поиски действующих способов защиты.

Рекомендуем вам обратить свое внимание на портал smartkiller.ru. Сайт предлагает одну из самых действенных ловушек, которая помогает не только от комаров но и от других насекомых. Компания позаботилась о том, чтобы каждый смог в считанные секунды получить возможность хорошо отдохнуть.
Какие плюсы у этой компании? Попав на сайт вы сразу поймете что здесь все сделано для того чтобы ваг отдых мог только радовать вас.
К плюсам smartkiller относят:

- небольшой вес, а благодаря компактным размерам его можно разместить в любом удобном месте;
- ловушки заряжаются различными способами;
- эффективность обеспечивается использованием одновременно разных методик, которые воздействуют на насекомых;
- высокое качество и надежность;
- визуальная составляющая тоже продумана и проработана;
- каждый человек без труда сможет разобраться в порядке использования и эксплуатации.


Для обслуживания smartkiller созданы специальные сервисные центры. Все продуманно до мелочей и после покупки такой системы для уничтожения комаров, вы забудете о проблеме с надоедливыми насекомыми.
Зайдя на сайт, вы сможете просмотреть различные фотографии приспособления, получить множество информации о новинках, а также ознакомится с отзывами покупателей. Большинство из тех, кто приобрел приспособление, описывают свой опыт и работу системы.

Также если у вас возникают вопросы, можно заказать обратный звонок, и специалисты компании очень скоро перезвонят, предоставят всю необходимую информацию.
Если вы станете клиентом компании, то кроме сервисного обслуживания, вы также получите множество преимуществ. Есть предложения для дилеров. Стать им - означает получить надежного партнера и возможность проводить совместные акции.
Для тех, кто сомневается, на сайте есть подборка видео роликов о том, как помогает такая система. Результат никого не оставит равнодушным!
Весь сайт информативен и помогает сделать выбор. Здесь нет лишней информации, все довольно компактно. В нижней части портала есть список важных вопросов, которые помогут больше узнать о системе и ее преимуществах.

Если вы все еще не верите в то, что система может спасти вас от насекомых, то следует разобраться с принципом его воздействия. Для уничтожения используется подход, который постепенно снижает количество комаров. Они не исчезнут в один миг, а перестанут вас кусать и вообще приближаться к вам. Создается имитация тепла живого существа (выделяется теплый углекислый газ, как при дыхании, а температура равна 39-40 градусам), что позволяет привлечь насекомых и направить их в нужном направлении, где они постепенно погибают. Площадь воздействия составляет 50 соток.
Система работает в двух режимах. В первом происходит привлечение насекомых. Чтобы уничтожить более разумных насекомых, кроме тепла и газа используется Октенол – это органический аттрактант, который соответствует запахам животного. В результате такого воздействия начинают слетаться к прибору различные насекомые. И после этого начинается второй этап. Это уже непосредственно процесс уничтожения. Насекомые всасываются вентилятором в резервуар где погибают. Путем разрядов электричества комары погибают и попадают в специальное устройство которое ведет статистику работы всей системы.
Оба режима постоянно повторяются. В среднем период составляет одну минуту. Но и это еще не все. В конструкции есть ультрафиолетовая лампа. Она поможет избавиться от мух, также на нее слетаются слепни.
Все гениальное просто, так и с нашими ловушками, они абсолютно безопасны для человека. Теперь можно отдыхать и не боятся, что вас побеспокоят насекомые. Приходите к нам на портал и приобретайте ловушки для комаров по крайне демократичным ценам.
Перейти на сайт <a href=http://smartkiller.ru/>Уничтожитель комаров на дачу</a>

перевозка вещей по Киеву

Curtisglibe,2018.06.21 09:57

перевозка мебели грузчики http://meblevozka.kiev.ua

iihsew

asxphr,2018.06.20 01:06

<a href=http://canadian-pharman.com>buy viagra online reviews</a>
viagra fast shipping usa
cheapest online viagra uk http://canadian-pharman.com

Душевой поддон в Минске

Charlestip,2018.06.19 16:44

Душевой поддон в Минске <a href=http://stelavis.by/product-category/poddonyi>Душевой поддон в Минске</a>

dkiqxt

fdzzjd,2018.06.19 10:45

<a href=http://levitranew.com>bayer levitra online</a>
buy levitra online australia
levitra vademecum http://levitranew.com

продажа офисной мебели

DavidHeima,2018.06.18 19:12

продажа офисной мебели <a href=http://www.stroi-baza.ru/articles/one.php?id=8571>продажа офисной мебели</a>

ekljjw

koagjc,2018.06.18 02:53

order viagra pills
<a href=http://canadian-pharmacyc.com>cheap viagra 100mg</a>
generic viagra online buy http://canadian-pharmacyc.com

Main jahan rahoon

Travispat,2018.06.17 23:10

Abou Debeing Cest Pas Bon Ft Dadju Dead Silence (lyrics Billy Talent Rolling stones under my thumb Play Wit Yo Bitch(Trapicana Remix) Lil Wayne Problems Final Notice (1989 (VHS Trailer) Roter Lewis Om namah Shivaya dance. Bharata Natyam Hot Right Now (feat. Rita Ora) Ethnic Music Shop Fail To See Feat. Dej Loaf You Are the Living Word Sham Full Song Aisha (2010 Nowwatchtvlive.co Out now: Armada Trance, Vol. 15 Confia En Mi

Found You (feat. Chelsea Cutler) <a href=https://cacak.info/search/BLACK+RAP+MUSIC>BLACK RAP MUSIC</a> Numb (Official Video Linkin Park <a href=https://cacak.info/search/Sphysaw+Chili>Sphysaw Chili</a> Kya Tujhe Ab Ye Dil Bataye Sanam Re Falak Shabir <a href=https://ravnerdwars.info/search/Shake+Taylor+Swift+Lyrics>Shake Taylor Swift Lyrics</a> So high dhol remix <a href=https://ruangsudut.info/search/Die+Deutsche+Wochenschau+Nr+733,+Sep+1944>Die Deutsche Wochenschau Nr 733, Sep 1944</a> Phyllis Chan <a href=https://ruangsudut.info/music/best+50+country+songs+of+great+country+songs+playlist+new+country+music>Great Country Songs Playlist New Country Music.mp3</a>

Sonic The Speed Racer GMV Keino b2b Dorian Launch Party Hysteria 1010 CFRB with WINS under it Lil Ugly Mane Hello Burak Demirta%C5%9F Avivah Entretenimento Sam Hellerstein New Man Brooks And Dunn Beethoven Moonlight Piano Sonata G-Unit Come Up

Define: Hip-Hop (Real vs Mainstream) <a href=https://ductus.us/search/Independent+Artists:+How+To+Promote+Your+Music>Independent Artists: How To Promote Your Music</a> Without You Kirk Franklin <a href=https://shmenim.info/search/PAALAM+by+Senor+Rotten>PAALAM by Senor Rotten</a> Dan Bull HITMAN EPIC RAP (1 Hour) <a href=https://webgiare.info/music/shiva+trance+warning+use+head+phone>Shiva Trance WarninG Use Head Phone.mp3</a> Nightcore Child of light <a href=https://shmenim.info/search/DDLC/SFM/SHORT+Insanity+Dolvondo+(ft.+Chi+Chi)>DDLC/SFM/SHORT Insanity Dolvondo (ft. Chi Chi)</a> Shuffle! Episode 10 <a href=https://ravnerdwars.info/artist/Rels+B>Rels B</a>

DJ AndrA s & Robert Rush Goin Up (ft. Mathias Ramson) BOHEMIA Rooh CREEPY OLD MAN BFVSGF Pallav Agarwal

b4zk3wtz

BrettRob,2018.06.17 06:17

wh0cd99984 <a href=http://diflucan.us.org/>diflucan</a>

doekbd

vsypvy,2018.06.17 06:07

<a href=http://canadian-pharmacyon.com>viagra</a>
viagra generico en lima http://canadian-pharmacyon.com

Adult japanese psp games or Free long porn now

Raleighpat,2018.06.17 05:11

Pussy cat dolls new music video

This couple that we met on the street were so frisky and confident. Use light pressure, as you might if you were stroking a baby s head. Big Tits Gina G Sea Fun.
<a href=http://westeem.xyz/masturbation/371-iranian-girls-masturbating-danlvdfylm.html>Iranian girls masturbating danlvdfylm</a>

Dictionary pantyhose pantyhose comments

We re so complicated. Annette Lacey 2 Of 2. So they have their happy ending in the hot tub pool.
<a href=http://lady-mohair.eu/other/topic-1227.html>Swamp rat hairy carry knife</a>

Teen video tube 1874

Sex Lessons For A Teacher s Aide 04 59. Most Relevant Video Results hentai english dub. She has hairy pits and a nice hairy bush.
<a href=http://sheetmusicdigitalworld.com/hardcore/topic-676.html>Hardcore sex videos clips</a>

Search all porn sites

Guys, twinks and hunks with juicy uncut cocks. Anna Lutseva Anzhelina Karelina Yulia Galkina Viktoriya Poltorak Shpilki 2. Amateur lesbian in threesome.
<a href=http://zdr-ru.ru/other/319-butterick-2488-vintage-pattern.html>Butterick 2488 vintage pattern</a>

Download real teen amateurs video

BustyBloom is a daily babe blog with high quality pictures of the hottest busty models around the world. Just one of our very very special ladies. Veena Malik showed her naked boobs in an old photo-shoot.
<a href=http://marriageway.win/fetish/topic-1962.html>Alt binary erotica fetish neck picture</a>

One piece of anal

Amateur ebony teen fucks her cousin. Since we dont talk about it like guys, I do think its important to hear what works for other gurls. Latina Milf Sucks Dick At The Office.
<a href=http://mind-master.info/blond/blonde-pigtails-face-brutal.html>Blonde pigtails face brutal</a>

Porno photo of cartoon disney

Hd sex tube 24. My Friend Horny At Home. Brunette Emmanuelle London is an amazing lady with perfect body.
<a href=http://attracter.men/babe/1947-teen-girl-birthday-parties.html>Teen girl birthday parties</a>

free roulette game roulette free play

soft157f,2018.06.17 02:32

roulette games - <a href="https://roulettecas.com/">roulette</a>
roulette simulator <a href=" https://roulettecas.com/ ">free roulette online</a>
https://roulettecas.com/

pharmacie online

Arthuren,2018.06.16 17:55

<b><a href=https://bit.ly/2sD1GUE>pharmacie online</a></b><a href=https://bit.ly/2sD1GUE><img src="http://oi67.tinypic.com/673vj9.jpg"></a>
https://bit.ly/2sD1GUEcialis online deutschland
prix levitra 10 mg maroc
viagra generika online kaufen
achat viagra en ligne sans ordonnance
comment acheter viagra en pharmacie
acheter kamagra en france
prix du cialis 10mg cpr4
levitra 20mg sans ordonnance
generique viagra-fr
viagra pour homme contre indication
viagra online pharmacy review
commander generique viagra
sildenafil moins cher
sur quel site acheter du kamagra
viagra online germany
achat cialis 5mg
acheter du viagra a montpellier
prix cialis belgique
sildenafil 50 mg tabletas masticables
viagra achat en ligne belgique

World cup live streaming india

Marlenpat,2018.06.16 06:00

World cup 2018 mexico vs honduras Live football world cup qualifiers Fifa world cup 2018 qualifying predictions World cup live stream hd Portugal vs spain u21 tv channel Morocco vs iran soccer Fifa world cup opening ceremony time World cup football news now World cup opening ceremony australian time World cup qualifying schedule mexico Fifa world cup 2018 usa World cup bracket 2018 schedule World cup fixtures dates Fifa world cup 2018 tickets Fifa world cup fantasy

Watch fifa world cup 2018 india <a href=http://copipe.info/fifa-world-cup-2018-schedule-tv.php>fifa world cup 2018 schedule tv</a> World cup 2018 qualifying groups mexico <a href=http://copipe.info/fifa-world-cup-2018-groups-draw.php>fifa world cup 2018 groups draw</a> World cup 2018 russia draw live <a href=http://copipe.info/fifa-world-cup-2018-teams-predictions.php>fifa world cup 2018 teams predictions</a> Portugal vs spain prediction u21 <a href=http://copipe.info/world-cup-news-germany.php>world cup news germany</a> Live fifa world cup draw 2018 <a href=http://copipe.info/portugal-vs-spain-football-history.php>portugal vs spain football history</a>

Morocco vs iran time Morocco vs iran h2h World cup 2018 russia time table Portugal vs spain soccerway Iran vs morocco live stream Fifa world cup 2018 teams kits Portugal vs spain live streaming Watch fifa world cup online live World cup bracket game Fifa world cup live streaming online

World cup schedule mexico <a href=http://copipe.info/fifa-world-cup-live-stream-usa.php>fifa world cup live stream usa</a> World cup 2018 live stream usa <a href=http://copipe.info/world-cup-2018-european-qualifiers-predictions.php>world cup 2018 european qualifiers predictions</a> World cup bracket game espn <a href=http://copipe.info/fifa-world-cup-2018-schedule-printable.php>fifa world cup 2018 schedule printable</a> World cup 2018 live streaming free <a href=http://copipe.info/world-cup-schedule-tv-channel.php>world cup schedule tv channel</a> Watch fifa world cup 2018 live <a href=http://copipe.info/fifa-world-cup-2018.php>fifa world cup 2018</a>

World cup 2018 calendar download iphone World cup opening ceremony time Portugal vs spain prediction Portugal vs spain world cup esteban World cup 2018 download ps4

best online pharmacy

BrianSr,2018.06.15 17:28

<b><a href=https://bit.ly/2LWntPH>best online pharmacy</a></b><a href=https://bit.ly/2LWntPH><img src="http://oi63.tinypic.com/28qs1zl.jpg"></a>https://bit.ly/2LWntPH
canada drug wichita kansas
pros of the canadian healthcare system
rhinocort online pharmacy
canadian herbal medicine association
canada pharmacy certification
lloyds online pharmacy chlamydia
over the counter asthma medication canada
is canada pharmacy online legit
canada travel prescription drugs
canadianpharmacyonline
canadian pharmacy ed meds
giant eagle online pharmacy
med school rankings in canada
northwest pharmacy canada phone number
cialis over the counter in canada
canada customs allowance for 24 hours
orphan drug legislation canada
prescription drugs and driving canada
canadian health&care mall prescription
canada vs us health care outcomes
canadian drugs shop soloxine
best price cialis canadian pharmacy

Тема

swetoksv,2018.06.15 01:21

http://l90372hc.bget.ru http://z90372w3.bget.ru http://u90368hu.bget.ru http://j903725k.bget.ru http://n903720i.bget.ru http://s90315vg.bget.ru http://o90372nk.bget.ru http://a90372c5.bget.ru http://c90315lh.bget.ru http://m90372ri.bget.ru http://b90315tt.bget.ru http://c90372n1.bget.ru http://c903131j.bget.ru http://d9037293.bget.ru http://d90372jn.bget.ru http://f90372ag.bget.ru http://g90314k6.bget.ru http://t90372cp.bget.ru http://l903685a.bget.ru http://i903707o.bget.ru http://v9037269.bget.ru http://o90372ka.bget.ru http://f90313x0.bget.ru http://a90372c3.bget.ru <a href=http://d9037293.bget.ru>.</a> <a href=http://b90315tt.bget.ru>.</a> <a href=http://c903131j.bget.ru>.</a> <a href=http://u90368hu.bget.ru>.</a> <a href=http://a90372c3.bget.ru>.</a> <a href=http://m90372ri.bget.ru>.</a> <a href=http://t90372cp.bget.ru>.</a> <a href=http://c90372n1.bget.ru>.</a> <a href=http://l903685a.bget.ru>.</a> <a href=http://l90372hc.bget.ru>.</a> <a href=http://g90314k6.bget.ru>.</a> <a href=http://c90315lh.bget.ru>.</a> <a href=http://j903725k.bget.ru>.</a> <a href=http://f90372ag.bget.ru>.</a> <a href=http://n903720i.bget.ru>.</a> <a href=http://z90372w3.bget.ru>.</a> <a href=http://s90315vg.bget.ru>.</a> <a href=http://v9037269.bget.ru>.</a> <a href=http://a90372c5.bget.ru>.</a> <a href=http://o90372ka.bget.ru>.</a> <a href=http://f90313x0.bget.ru>.</a> <a href=http://o90372nk.bget.ru>.</a> <a href=http://i903707o.bget.ru>.</a> <a href=http://d90372jn.bget.ru>.</a>

Set-up cheap products with discount

ErzestMip,2018.06.14 17:58

viagra tadalafil combination therapy
http://viagrawithoutdoctorpres.net - viagra without a doctor
e-cig viagra review
<a href="http://viagrawithoutdoctorpres.net">viagra without a doctor prescription usa
</a> - viagra coupons for walgreens log-in
viagra 20mg side effects jump to

pmwpaou

ndvrtu,2018.06.14 12:41

<a href=http://canada-pharmaci.com>safe place to buy cialis online</a>
how to get cialis prescription online http://canada-pharmaci.com