Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rögbi szabályai (Unió rögbi)

2008.04.16

A rögbi szabályai (Unió rögbi)

 

A rögbi szabályai
DPPI

A rögbi játék eredetével kapcsolatban sok tézis létezik. A sport egy korai elődjét már az ókori Spártában is ismerték katonai játékként.

Eurosport 2008-04-03

 

A mai rögbi kialakulását egy legendához kötik, mely szerint 1823-ban egy futballmeccsen egy bizonyos William Webb Ellis kézzel felvette a labdát, és úgy vitte. Tettét természetesen szabálytalannak minősítették, ám az ötlet megragadt a fejekben. A világbajnokságon átadott trófea is Webb Ellis nevét őrzi.

A rögbinek ma is több változata létezik. Európában legelterjedtebb az Unió rögbi melyben 15 játékos alkot egy csapatot. Főleg a déli féltekén népszerű a Liga rögbi változat, amelyben két 13 fős csapat küzd egymással, illetve rohamosan terjed a 7-es rögbi, aminek a nevéből is adódik, hogy 7-7 játékos lép pályára csapatonként.

Ezenkívül főleg fiatalok és hobbisták számára létezik a szalagos, illetve az érintő rögbi is. Előbbiben a mélyfogást (szerelés az ellenfél földre vitelével) egy tépőzáras szalag letépése, utóbbiban pedig pusztán a labdavivő ellenfél megérintése helyettesíti.

Európában, de szerte a világban is az Unió rögbi a legelterjedtebb, nézzük hát röviden a sportág szabályait.

 

A pálya:

A rögbit egy nagyjából futballpálya méretű területen játszák. A pályát a középvonal osztja két részre. Vele párhuzamos vonalak még a 10 méteres vonal (10 méterre a középvonaltól), a 22-es vonal (22 méterre a célvonaltól), az 5 méteres szaggatott vonal (5 méterre a célvonaltól), a célvonal, és a halott labda vonala, mely a pályát határolja. Rájuk merőlegesek az oldalvonalak az 5 méteres szaggatott vonalak, és a 15 méteres szaggatott vonalak (mindkét szám az oldalvonaltól mért távolságot jelzi).

Célterületnek nevezzük az oldalvonalak, a halott labda vonala és a célvonal által határolt területet, melyhez csak a célvonal tartozik hozzá.

A célvonal közepén áll a kapu, melynek két kapufája 5,6 méter távolságra van egymástól. A keresztléc a földtől 3 méterre helyezkedik el, a kapufáknak pedig a keresztléc fölött még minimum 3 méteres magasságig kell nyúlniuk.

 

A játékosok:

Az Unió rögbiben 15 játékos tartózkodhat egyszerre a pályán, és plusz 7 cserejátékos nevezhető. A pályán lévő rögbisek mezeit 1-től 15-ig számozzák, minden szám egyben a játékos posztját is jelzi. A cserejátékosok mezeit 16-tól kezdődően számozzák.

A számozás jelentése: 1 – jobboldali pillér, 2 – sarkazó, 3 – baloldali pillér, 4 – jobboldali 2. soros, 5 – baloldali 2. soros, 6 – jobboldali leváló, 7 – baloldali leváló, 8 – összefogó, 9 – irányító, 10 – nyitó, 11 – jobboldali szélső, 12 – jobboldali center, 13 – baloldali center, 14 – baloldali szélső, 15 – fogó.

A cserepadon ülő 7 játékos közül minimum kettőnek elsősoros játékosnak (pillér vagy sarkazó) kell lennie.

Cserejátékos két okból léphet pályára, végleges csereként, vagy helyettesítőként. Helyettesítésre akkor kerül sor, ha egy játékost hosszabb ideig (maximum 15 percig) kell ápolni, vagy ha egy elsősoros játékos kap sárgalapot. A tolongás első sorába ugyanis csak elsősoros játékos állhat.

A rögbiben tilos bármiféle kommunikációs eszköz használata az edzőgárda és a játékosok között.

 

Az idővel kapcsolatos szabályok:

A mérkőzés két 40 perces félidőből áll melyet egy 10 perces szünet választ el. Az ápolás, mezcsere, és hasonló események miatt a játékvezető hosszabbíthat a félidők végén. Ha nincs hosszabbítás, a félidőnek akkor van vége, amikor a 40 perc letelte után először kikerül játékból a labda.

Sérülés esetén a játék megállhat, de arra is van lehetőség, hogy az ápolás megtörténjen a pályán, miközben a játék folytatódik. Ha sérülés miatt áll meg a játék, tolongással indul újra a labda.

 

A bíró és a partjelzők:

A futballhoz hasonlóan egy játékvezető, és két partjelző felügyeli a mérkőzést, különbség, hogy a rögbiben van videó bíró is, de csak egy esetleg cél jogosságának eldöntésére használják.

A rögbiben a játékvezetővel szövegelni TILOS, csak a csapatkapitány szólhat a bíróhoz, és ő is csak a csapatkapitánnyal beszél. Szövegelésért azonnali büntetőrúgás jár.

 

Pontszerzés a rögbiben:

A rögbiben ötféle pontszerzési lehetőség van.

Cél: A labda letétele a célterületen belül. (5 pont)

Büntető cél: A cél megszerzését csak szabálytalanság akadályozta meg. (5 pont)

Jutalomrúgásból (minden megszerzett cél után rúghat egyet a csapat). (2 pont)

Büntetőből. (3 pont)

Drop rúgásból: (a játékos játék közben rúg kapura). (3 pont)

 

Büntetések:

A rögbiben enyhébb szabálytalanságok esetén tolongást ítél a játékvezető.

Súlyosabb szabálytalanságokért szabad-, illetve büntetőrúgás jár.

Durva szabálytalanság esetén a bíró sárgalapot mutat fel, ami 10 perces kiállítást jelent a vétkes játékos számára.

Különös vagy sorozatos durvaság esetén a piros lap is előkerülhet, ami végleges kiállítást jelent.

 

Szabálytalanságok:

 

Alattomos játék:

Tilos, hogy a labdát vivő játékos előtt egy csapattárs fusson, ezzel védelmezve őt. (Büntető)

Tilos direkt úgy állni, hogy az ellenfél ne tudja szerelni a labdavivőt. (Büntető)

Tilos direkt úgy állni, hogy az ellenfél ne tudja megjátszani a labdát. (Büntető)

Tilos az irányítót akadályozni a tolongás melletti előrehaladásban. (Büntető)

Tilos kézzel a labdát direkt az oldalvonalon túlra küldeni. (Büntető)

Szándékos időhúzás. (Szabadrúgás)

 

Veszélyes játék:

Ütés ököllel, könyökkel, karral, fejjel, térddel: büntető

Ellenfél megtaposása, megrúgása, gáncsolása: büntető

Veszélyes szerelés: büntető

Váll felett fogás: büntető

Labda nélküli játékos „szerelése”: büntető

Ugró játékos lábát kihúzni tilos: büntető

A szabálytalanságért járó büntetés (tolongás, büntető, szabadrúgás) elvégzésének helye általában maga a szabálytalanság helye. Kivétel ez alól, ha a szabálytalanság a célterületen, vagy az oldalvonaltól kevesebb, mint 5 méter távolságra történik. Ilyenkor a megfelelő 5 méteres szaggatott vonalról folytatódik a játék.

 

A lesszabály:

Alaphelyzetben minden olyan játékos lesen van, aki a labdavivő vagy a labdát elrúgó csapattárs előtt helyezkedik el. Ő nem tehet kísérletet a játékba avatkozásra, rúgás eseté a labda lepattanásának helyét is 10 méterre el kell kerülnie.

Lesnek számít, ha az ilyen játékos játékba avatkozik, ha nem tartja be a 10 m-es szabályt, vagy ha a labda felé mozog. Les pozícióban lenni még nem büntetendő. Les a célterületen is van.

Lesen lévő játékos nem nyúlhat a labdához, és nem akadályozhatja az ellenfelet, még csak a labda felé sem mozoghat.

Ha a lesen lévő játékos a labdát vivő, vagy azt rúgó csapattárs mögé kerül (visszafut, vagy a társ elfut mellette), már nincs lesen.

Megszűnik a les akkor is, ha a labda az ellenfélhez kerül, bár ez alól van néhány kivétel.

Az álló helyzetben (tolongás, csomag, bedobás) érvényes lesszabályokat később taglaljuk.

 

Az előnyszabály:

A rögbi egyik érdekessége az előnyszabály. Szabálytalanság esetén ugyanis, amennyiben a labda a vétlen csapatnál marad, a játékvezető előnyt mutathat. Ebben az esetben a bíró néhány másodpercig figyeli, hogy előnyhöz jut-e a vétlen csapat. Ha igen, akkor a játék megy tovább, ha nem, akkor befújja a szabálytalanságot, és az annak megfelelő büntetés következik. Az előnyszabályt nem alkalmazzák a zárt tolongásban történő szabálytalanságok esetén.

 

Előreejtés:

Mivel a rögbiben a labdát előrefele csak rúgni és vinni szabad, az előreejtés vagy előre dobás szabálytalanságnak minősül. A büntetés minden esetben zárt tolongás a vétlen csapat javára, kivéve, ha játékvezető szándékosságot vél felfedezni, mert abban az esetben büntető jár. Előreejtésnek számít az is, ha a labda a játékos testéről vagy kezéről előre pattan. Ez alól kivétel, ha a játékos egy rúgást blokkolt, és az előrepattanás után nem próbálja megszerezni a labdát. Ilyenkor folytatódhat a játék.

 

Szerelés (mélyfogás)

A rögbiben egy játékost úgy lehet szerelni, ha földre visszük. A mélyfogás csak akkor szabályos, ha a játékos váll alatt fogta meg ellenfelét. Ha a labdavivő térde földre kerül, már szerelt játékosnak minősül.

A szerelt játékosnak azonnal el kell távolodnia a labdától, vagy a labdát kell eltennie magától. Ha a szerelt játékos beesik a célterületre, a cél érvényes. Ha a célvonal közelében szerelnek egy játékost, és előrenyúlva beteszi a labdát a célterületre, a cél szintén érvényes. A földön fekvő játékos azonban nem szerelhet.

Tilos olyan játékost szerelni, akinél nincs labda. (büntető)

 

Álló helyzetek:

NYÍLT TOLONGÁS

Ha mélyfogás után nyílt tolongás jön létre, megváltozik a lesszabály. Nyílt tolongásnak nevezzük, amikor a szerelt játékost és a labdát csapattársai „kupacot alkotva” testükkel védik. Ilyenkor leshatárnak mindkét csapat számára a nyílt tolongásban résztvevő leghátsó SAJÁT játékos lábának vonala számít.

A nyílt tolongásba csak hátulról lehet csatlakozni, oldalról tilos.

CSOMAG

Csomagról beszélünk, ha a labdád birtokló, lábon álló játékost egy vagy több csapattárs közrefogja, és vinni próbálja. Ilyenkor a leshatár megegyezik a nyílt tolongásnál tárgyalttal. A csomagot szándékosan összeomlasztani tilos. Ha a csomag hosszabb ideig egy helyben áll, a játékvezető zárt tolongást ítélhet.

ZÁRT TOLONGÁS

A zárt tolongás kisebb szabálytalanságok (pl. előreejtés) utáni újraindításra szolgál. Az első, a második és a harmadik soros játékosok, azaz összesen 8 fő vesz részt egy csapatból a zárt tolongásban. Az összekapaszkodás és a vezényszavak elhangzása után a kedvezményezett csapat irányítója dobja be a labdát a tolongásba, amit a játékosok tolással, illetve sarkazással, lábbal történő terelgetéssel próbálnak kijuttatni. A zárt tolongásnak akkor van vége, ha a labda kijött a tolongás egyik végén. A tolongásban nem résztvevő játékosok számára a leshatár a SAJÁT leghátul lévő, tolongásban résztvevő játékosuk lábának vonala.

A zárt tolongást tilos szándékosan összeomlasztani, tilos kiemelni az elsősoros játékost és tilos a tolongást 90 foknál jobban elforgatni. A célterületen megítélt zárt tolongást a célvonallal párhuzamos 5 méteres vonalról kell elvégezni.

 

A pályán kívül lévő labdák:

Egy játékos akkor számít pályán kívül lévőnek, ha legalább az egyik lába az oldalvonalon túl van.

Ha a levegőben a labda áthalad az oldalvonal felett, még nincs kinn, egy pályán lévő játékos megjátszhatja.

Amennyiben a labda az oldalvonalon kívül földet ér, vagy egy olyan játékos próbálja megjátszani, akinek legalább az egyik lába kinn van, akkor a labda is kinn van. Ilyenkor bedobás következik.

 

A bedobás:

Attól függően, hogy a labda milyen körülmények között hagyta el a játékteret más és más pontról jár a bedobás. Ez elsősorban a kirúgott labdákra vonatkozik.

Ha egy labdát a 22-es vonal mögül egyből kirúgnak (lepattanás nélkül halad át az oldalvonalon), akkor a bedobás onnan jár, ahol a labda áthaladt az oldalvonal felett. Nem tartozik ebbe a kategóriába, ha valaki szándékosan visszaviszi a labdát a 22-es vonal mögé azért, hogy onnan rúgja ki.

Amennyiben egy labdát nem a 22-es vonal mögül rúgnak ki lepattanás nélkül, akkor a bedobás azzal a ponttal lesz egyvonalban, ahonnan a labdát elrúgták. Ez esetben tehát nincs területnyerés.

Lehet azonban területet nyerni 22-n kívülről kirúgott labdával is, ehhez arra van szükség, hogy a játékszer mielőtt átmegy az oldalvonalon, lepattanjon, vagy egy ellenfélről pattanjon ki. Ez esetben a bedobás megint onnan jár, ahol a labda áthaladt az oldalvonal felett.

Minden esetben a labdát kirúgó csapat ellenfele végezheti el a bedobást, kivéve, ha a labdát büntetőrúgásból rúgták ki, akkor ugyanis a büntető elvégző csapaté lesz a bedobás joga.

Bizonyos esetben, ha a bedobáshoz jutó csapat elég fürge, van lehetőség gyorsbedobásra is, amikor a játékos szimplán odadobja a labdát egyik pályán lévő csapattársának. A legtöbb esetben azonban a hagyományos bedobásra kerül sor.

Ilyenkor a bedobás pontjával szemben az 5 méteres és a 15 méteres szaggatott vonalak között mindkét csapat játékosai egy-egy párhuzamos sort alkotnak. A sorok létszámát az a csapat határozza meg, aki a bedobást elvégezheti, az ellenfél vagy pontosan annyi, vagy annál kevesebb játékost állíthat fel. A soroknak egymással párhuzamosnak kell lenniük és 1 méteres távolság kell legyen közöttük. A bedobásnál lehetőség van a játékosok felemelésére is, de csak azután, hogy a labda elhagyta a bedobó kezét. A bedobásban résztvevő játékosok számára a bedobás vonala számít a lesvonalnak, mindenki más számára a soroktól számított 10 méter a betartandó távolság.

 

Büntető- és szabadrúgások

A két rúgásfajta között a különbség, hogy a büntető kapura lehet rúgni, míg a szabadot nem. Ha egy csapat kapura akar rúgni egy büntetőt, akkor azt jeleznie kell a játékvezetőnek. Ha a jelzés megtörtént, már mindenképpen kapukra kell lőni.

Szabadrúgás után csak akkor lehet újra kapura rúgni (pl. droppal), ha a labda előtte kiment, vagy ellenfélhez érte.

 

Mark:

A Mark a védekezés fegyvere. Az ellenfél által a 22-esen belülre rúgott labda elkapásakor, ha a védekező játékos „Mark”-ot kiált, a játék megáll, és az elkapás helyéről szabadrúgást végezhet el szigorúan csak a labdát elkapó védő. A Mark tolongásra is cserélhető.

A célterületre vonatkozó szabályok

Ha egy ellenfél játékos a labdát a célterületen belül a földre teszi, vagy a földön lévő labdára ráugrik, rávetődik vagy bármilyen más úton a földhöz nyomja, akkor célt szerzett. Célnak számít az is, ha a labdát a kapufához érinti.

Ha a labdát valaki a saját célterületén teszi le, két helyzet állhat elő. Amennyiben a labdát korábban az ellenfél vitte be a célterületre, úgy a védekező csapat jöhet drop kirúgással a 22-es vonal mögül. De ha a védekező csapat vitte be a saját célterületére, akkor az 5 méteres szaggatott vonalról következik tolongás a támadó csapat javára.

 

A rögbi szellemisége

Sokan a rögbit nem tartják többnek, mint nem éppen lángész hústornyok összecsapásának, a gladiátorjátékok modern megfelelőjének. Pedig a rögbi a fizikai erő mellett a szellem nevelését is fontosnak tartja. A becsület, a kitartás, az ellenfél tisztelete, a sportszerűség mind-mind olyan értékek, melyeket egy elhivatott rögbiedző legalább annyira igyekszik átadni tanítványainak, mint sportág fizikai és technikai titkait. Álljon itt zárásként néhány sor a rögbi hivatalos szabálykönyvéből:

A fegyelem, kontrol és kölcsönös tiszteleten keresztül virágzik a játék szelleme, és egy olyan fizikai játék, mint a rögbi környezetében ezek a jellemzők kovácsolják össze a barátságot és a sportszerű játék értelmét, amelyek szükségesek a játék folyamatos sikeréhez és túléléséhez.Lehet, hogy ezek régimódi tradíciók és értékek de kiállták az idők próbáját, bármilyen szinten is játszották a játékot, és a rögbi jövője szempontjából ugyanolyan fontosak maradnak, mint amilyenek a hosszú és kiváló múltban voltak. A rögbi alapelvei azok az alapkövek, melyeken a játék alapul, és amelyek lehetővé teszik a résztvevők számára a játék lényegének azonnali felismerését, és amelyek megkülönböztetik mint sportot.”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.