Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rögbi alapok

2008.02.28

Mi is az a rögbi?

A világ nagy részén a foci vált tömegsporttá, hiszen nézői szemszögből jóval egyszerűbb játék, a grundon is könnyebb gömbölyű labdával ügyetlenkedni, mint egy tojásformával. A rögbi azonban szintén igen népszerű sport, sőt az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják ezt a gyerekekkel, hiszen csapatszellem és bajtársiasság terén még a röplabdánál is adekvátabb (mivel csak hátrafelé szabad passzolni, egyszerűen rá vagy utalva a csapattársadra). Azt nyilván sokan tudják, hogy a "rugby football" és a foci (soccer) egy tőröl fakad, olyannyira, hogy a múlt század elején még nem is különböztették meg őket Angliában.

A legenda szerint bizonyos William Webb Ellis nevéhez fűződik az első "cél", ő kapta elsőként kézbe a labdát, és tette le a kapuban, mondván, senki sem tiltotta. Történt ez Rugby szép városában. A rögbinek a futballtól való megkülönböztetõ jegyeit Tomas Hughes jegyezte fel részletesen, aki az 1830-as években Rugby hallgatója volt. 1843-ban a Guy's Hospital Rugby-Football Club megalapítása volt az elsõ lépés a sportág intézményesülése felé. A szabályok azonban még tisztázatlanok voltak, ezért 1846-ban kiadták az elsõ szabálykönyvet. Két évvel késõbb a tizenegy nagy egyetemi klub - hiszen akkor a diákok szórakozása volt a labdajáték - gyűlést tartott, mert már annyira szerteágazó szabályok szerint játszották a játékot, hogy gyakorlatilag nem lehetett tudni, az ellenfél milyen szabálymagyarázattal áll majd elő. Végül három csapat választotta a "menyasszonyos" soccer-változatot, nyolc pedig a keményebb, a testi érintkezést előtérbe helyező rögbi-verziót.

Kettévált tehát a rögbi és a futball, a rögbi szabályainak hirdetõje a Rugby Egyetem lett, míg a futballé a Cambridge Egyetem . Thomas Arnoldnak, Rugby igazgatójának az alapkoncepciója az volt, hogy a labdajátékok ûzése közben a tanítványai kölcsönösen sajátítsák el egymás tiszteletét, és egyre jobb teljesítményre sarkalják a másikat. Abban reménykedett, hogy a kemény küzdelemben önmagukat is megtanulják fegyelmezni a játékosok. Alapvetõen önmûködõnek képzelte el a játék igazgatását, mindféle állami vagy intézményi beavatkozást elutasított. A rögbi a magániskolák és -egyetemek körében indult hódító útjára. Az elsõ klubot Blackheath alapította 1858-ban, majd Liverpool, Richmond, és Sale követte. A sportág hamar a központi intézményesülés útjára lépett, a Rugby Football Union (RFU) ünnepélyes megnyitó ülése a Pall Mall étteremben zajlott, 1871. január 26-án Londonban. Ezen 20 klub vett részt, két hónappal késõbb pedig az elsõ nemzetközi mérkõzést is megtartották Skócia és Anglia között.. A Nemzetközi Amatõr Rögbi Szövetség (Fédération Internationale de Rugby Amateur, FIRA) 1934-ben jött létre, és 1989-ben 42 tagja volt. Míg kezdetben csak a társadalom elitjére volt jellemzõ a sportág ûzése, a XVIII. század végére minden társadalmi osztályra kiterjedt Britanniában. A két világháború közötti idõszak, majd azt követõ évek a rögbi újravirágzását hozta. A mérkõzéseket egyre növekvõ nézõszámok jellemezték, és nõtt a sportágnak hódoló nemzetek száma is. A sportág terjedésének egyik motorja a felsõoktatásban megindított sportoktatás volt. A edzéselmélet is egyre kifinomultabb lett, miközben a szabályok is egyre inkább letisztultak.

A rögbi csak 1995 óta professzionális sport,. A nagy esélyt abban látják a sportág vezetői, hogy ha az olimpiára bejutnak, az ismertségük és népszerűségük olyan országokban is áttörést ér el, amelyekben - a futballhoz képest például - hátrányos helyzetben van a rögbi: ilyenek lehetnek a távol-keleti, a dél-amerikai vagy a kelet-európai országok, amelyek egyszer csak nagy esélyesként bukkanhatnak fel a vb-ken.

A brit nemzetközösség országaiban, illetve Franciaországban 40-80 ezres tömeg előtt gyűrik egymást a rögbisek mind bajnoki, mind nemzetközi mérkőzéseken. Nem ritka, hogy Angliában a Wembleyben, Franciaországban pedig korábban a Parc de Princes-ben, ma a Stade de France-ban rendeznek rögbimérkőzéseket, természetesen telt ház előtt. A sydneyi Olimpiai Stadiont is a tojáslabdások avatták fel, 120 ezer néző előtt.

Mi sem jellemzőbb a sportág népszerűségéra, hogy idén a legmagasabb sportolói kitüntetésnek számító Laureus-díjat, a „sportolói Oscart” a csapatok közül a dél-afrikai rögbi-válogatott kapta meg. A díjátadó gálára ezúttal Szentpéterváron került sor, ahol Federer sorozatban negyedik alkalommal vehette át az elismerést. A svájci sztár ezzel a díj történetének első négyszeres győztese lett. A dél-afrikai rögbi-válogatott a tavalyi világbajnokságon szerzett aranyérmével érdemelte ki a kitüntető címet, a Forma-1-es világbajnoki sorozatban második helyen végzett brit Lewis Hamilton pedig az év felfedezettje kategóriában nyert.

A pontok cél: 5 (a labda a célvonal mögé helyezéséért) jutalomrúgás: 2 (cél után, a H-formájú kapu felső felébe kell találni a labdával) büntető: 3 (szintén rúgás, szabálytalanság után, állított labdából) drop-gól: 3 (rúgás mezőnyből)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.